Polovici ptica grabljivica iz sjeverne Afrike prijeti izumiranje

Foto: FaH

GOTOVO polovici vrsta ptica grabljivica koje se gnijezde u sjevernoj Africi prijeti izumiranje, a tri vrste već su označene kao regionalno izumrle, priopćio je u utorak IUCN-ov centar iz Malage pozivajući se na prvu ocjenu statusa očuvanosti grabljivica rađenu za poznati Crveni popis.

Tri vrste su klasificirane kao regionalno izumrle. Crni strvinar (Aegypius monachus) i španjolski orao (Aquila adalberti) nisu primijećeni da se razmnožavaju desetljećima u sjevernoj Africi, dok je tamni jastreb (Melierax metabates) proglašen regionalno izumrlim 2007. godine.

Ilegalno ubijanje, trgovina, trovanje...

Glavne prijetnje opstanku tih grabljivica su ilegalno ubijanje i trgovina te trovanje i dodiri s infrastrukturom kao što su dalekovodi. Također, važne su im prijetnje uporaba kemikalija, tzv. zaštitnih sredstava u poljoprivredi, gubitak šumskih staništa, agrosistema i močvara, kaže se.

Izvješće također naglašava nedostatak podataka o grabljivicama, osobito o njihovoj rasprostranjenosti, veličinama i trendovima populacija, kaže se i ističe da čak za 42 posto vrsta nisu nepoznata kretanja populacija.

“Unatoč ograničenjima trenutnog znanja o očuvanju, jasno je da je hitno potrebna strategija za zaštitu grabljivica u sjevernoj Africi. Ako ne budemo djelovali, moglo bi doći do regionalnog sloma njihovih populacija, a možda i niza ekosistema u kojima grabljivice igraju ključnu ulogu,” ističe koordinator znanstvenog programa udruge Les Amis des Oiseaux (AAO/BirdLife Tunisia) Hichem Azafzaf.

Ptice grabljivice su ključni organizmi za funkcioniranje ekoloških sustava

Ptice grabljivice su ključni organizmi za funkcioniranje ekoloških sustava i pružaju nekoliko ekoloških usluga vitalnih za dobrobit ljudi, kao što je suzbijanje štetočina glodavaca, uklanjanje mrtvih životinjskih ostataka i stvaranje prihoda kroz ekoturizam. Nadalje, oni su temeljni elementi u hranidbenoj mreži, što ih čini dobrim pokazateljima zdravlja ekosistema, kaže se.

IUCN-ov Centar za mediteransku suradnju (IUCN-Med) za svoj glavni ima izradu procjena regionalnog statusa očuvanosti odabranih taksonomskih skupina, a Crveni popis ptica grabljivica sjeverne Afrike je 14. studija te vrste od osnivanja Centra u Malagi 2001.

„Ovaj Crveni popis je još jedan dokaz da je za zaustavljane gubitka biološke raznolikosti u regiji potreban veliki poticaj u narednim godinama kako bi se zaštitio prirodni kapital za buduće generacije”, istaknuo je direktor toga Centra Antonio Troya.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.