Pompeo poziva sve zemlje da pojačaju pritisak na Iran

Foto: EPA

AMERIČKI državni tajnik Mike Pompeo pozvao je sve države da "oštro pritisnu" Iran koji je obnovio aktivnosti obogaćivanja uranija.

"Iransko širenje osjetljivih aktivnosti razvoja oružja budi zabrinutost da se Iran priprema za opciju brzog nuklearnog napada", rekao je Pompeo. 

"Sada je vrijeme da sve zemlje odbace nuklearnu ucjenu (iranskog) režima i poduzmu ozbiljne korake da povećaju pritisak. Kontinuirane i brojne iranske nuklearne provokacije zahtijevaju takvu akciju", rekao je Pompeo, kako ga citira agencija Reuters.  

U tekstu priopćenja Pompeo poziva zemlje koje su s pravom zabrinute da zamisle kako bi se Iran ponašao kad bi imao nuklearno oružje.

"Sjedinjene Države neće nikada dopustiti da se to dogodi", rekao je.

"Posljednje nuklearne aktivnosti Irana odražavaju nakane koje je ta zemlja imala od početka: prisiliti međunarodnu zajednicu da prihvati njegovo nasilje i njegov terorizam dok on potkopava suverenitet svojih susjeda", rekao je Pompeo, prenosi agencija France press. 

Washington se u 2018. godini povukao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma koji je 2015. šest svjetskih sila sklopilo s Teheranom i od tada provodi politiku "maksimalnog pritiska" kako bi prisilio Islamsku Republiku da zaključi novi sporazum s "boljim jamstvima".

Iran poručuje da će postupno odustajati od svojih obveza iz sporazuma i pod pritiskom gospodarskih sankcija pritišće europske zemlje, koje su još važeće potpisnice, da mu pomognu zaobići sankcije kako bi mogao poslovati. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.