Poplave prijete i Srbiji

PORAST vodostaja Save, Dunava, Drine i Tise prijeti i gradovima u Srbiji, a stručnjaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda upozoravaju kako najkritičniji vodeni val tek treba očekivati tijekom srijede i četvrtka, prenosi beogradski B92.

U ovom su trenutku najugroženija naselja u pritoku Save u blizini Šapca, a načelnik Općinskog štaba za civilnu zaštitu sela Vladimirci kod Šapca Stevan Stefanović novinarima je izjavio kako prijeti realna opasnost da Sava probije nasip kod sela Provo. Ako se to dogodi, upozorava Stefanović, stanovništvo toga mjesta i okolnih naselja bit će potrebno evakuirati.

Na taj dio nasipa već su upućeni specijalni timovi za spašavanje iz Beograda i Novog Sada, ali i ekipe koje rade na pojačavanju dijelova nasipa,

Šef lučke kapetanije Smederevo Hranislav Mirković novinarima je potvrdio da je vodostaj Dunava kod tog grada već prešao 615 centimetara, nakon čega su za sada uvedene mjere redovne obrane od poplava.

Mirković ističe kako je ovako visoki vodostaj Dunava neuobičajen za ovo doba godine. U posljednjih 30 godina, koliko se prati razina vodostaja, tvrdi Mirković, ovakav vodostaj najčešći je u travnju ili svibnju, nakon topljenja snijega u Alpama, Karpatima i bosanskim planinama, a nikako početkom siječnja.

Visoki vodostaj rijeka ugrožava i naselja Borča Greda i Krnjača kod Beograda, no situacija se u tom području donekle popravila u odnosu na prethodnih nekoliko dana nakon što su prošireni kanali za odvod vode, priopćio je MUP Srbije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.