Portal objavio da je u krvi umrlog specijalca pronađen efedrin. Što je to?

Foto: Facebook

PORTAL ni Zagorje malo objavio je danas neslužbene informacije prema kojima su liječnici u krvi preminulog specijalca Tomislava Pavalića navodno pronašli veće količine efedrina, stimulativnog sredstva koje se, između ostalog, koristi za postizanje bolje mišićne definicije.

Podsjetimo, Pavaliću je u utorak pozlilo za vrijeme treninga na nasipu u Zagrebu. Preminuo je u bolnici, a još jedan njegov kolega završio je u bolnici.

Na presici je jutros rečeno kako zasad nema tragova nikakvih supstanci.

"Izuzimaju se tragovi, sve se provelo, i klasične mjere i radnje u takvim sigurnosnim događajima. Zasad nema nikakvih indicija što se tiče određenih toksikoloških nalaza, nemamo čvrsti dokaz o čemu se tu točno radi i moramo čekati vještačenja. Što se tiče informacija u medijima, nije bilo drugih pripadnika koji su imali zdravstvenih problema", rekao je šef policije Nikola Milina.

Božinović: Nema sumnje na efedrin

Božinović je demantirao da je pronađen efedrin.

"Mi ne želimo, ne možemo niti imamo indicije na temelju kojih bismo uopće išli u tom smjeru. Je li netko nešto objavio ili nije objavio, ja ne znam iz kojeg izvora, iz izvora MUP-a nije. Dali smo priopćenje, znam da odjel za medije komunicira s vama, moj je prijedlog da ne vodimo razgovore na temu što je neki portal negdje objavio jer je negdje nešto o tome čuo", rekao je.

Što je efedrin?

Efedrin je kemijski spoj, koji se dobiva iz biljke Ephedra sinica (također se naziva Ma Huang i kineska efedra) porijeklom iz Azije, koja se u kineskoj medicini koristi tisućama godina. Djeluje kao stimulans središnjeg živčanog sustava i često se koristi za sprječavanje niskog krvnog tlaka tijekom anestezije. Također se koristio za astmu, narkolepsiju i pretilost, ali nije preferirani tretman.

Biljka sadrži više kemijskih spojeva, no njezine glavne učinke uzrokuje molekula efedrin. 

Kako efedrin djeluje na tijelo?

Nekoliko studija pokazalo je da efedrin povećava stopu metabolizma u mirovanju, odnosno broj kalorija koje tijelo sagorijeva u mirovanju, što može biti posljedica povećanja broja kalorija koje sagorijevaju mišići na koje efedrin neizravno djeluje kao stimulans.

Jedno je istraživanje pokazalo da je broj sagorjelih kalorija tijekom 24 sata bio 3.6% veći kada su zdravi odrasli uzimali efedrin u usporedbi s placebom.

Istraživanja su također utvrdila da može potaknuti proces sagorijevanja masti u tijelu.

Istraživanja su pokazala da metabolizam pretilih osoba može pasti kada krenu na vrlo niskokalorične dijete. Naime, postoje četiri temeljne vrste potrošnje kalorija koje režim izgladnjivanja može smanjiti na različite načine (primjerice, smanjivanjem bazalnog metabolizma ili smanjivanjem količine nesvjesnih pokreta). Međutim, jedna studija pokazala je da se to djelomično može spriječiti uzimanjem efedrina.

Neke studije provedene među atletičarima pokazale su da efedrin može potaknuti gubitak težine i masnoća tijekom duljih razdoblja. U pet studija doveo je do gubitka težine od oko 1.3 kg mjesečno kada se konzumirao četiri mjeseca.

Kombinacija efedrina i kofeina još je efikasnija

U brojnim studijama koje su ispitivale učinke efedrina na mršavljenje taj je alkaloid kombiniran s kofeinom jer se pokazalo da tako ima veće učinke na tijelo od svakog sastojka pojedinačno te da čak ima učinka kada ga svaki sastojak pojedinačno nema.

Primjerice, utvrđeno je da efedrin i kofein zajedno povećavaju brzinu metabolizma više nego sam efedrin.

U jednoj studiji provedenoj na osobama s prekomjernom težinom i pretilošću, kombinacija 70 mg kofeina i 24 mg efedre povećala je brzinu metabolizma za 8% tijekom 2 sata, u usporedbi s placebom.

Tijekom 12 tjedana, uzimanje kombinacije efedre i kofeina 3 puta dnevno dovelo je do smanjenja tjelesne masti od 7.9% u usporedbi sa samo 1.9% kod placeba.

Popularnost, ali i zabrane

Zbog navedenih efekata efedrin je od početka 1990-ih do sredine 2000-ih bio popularan dodatak za mršavljenje i smanjenje masnih tkiva osobito među atletičarima i bodibilderima.

Međutim, zbog sigurnosnih razloga, dodaci prehrani koji sadrže specifične vrste spojeva pronađenih u efedri (efedrin alkaloidi), posljednjih su godina zabranjeni u nekoliko zemalja, uključujući SAD. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) zabranila ih je 2004.

Moguće nuspojave i sigurnost

Istraživanja efedrina pokazala su da on može imati različite nuspojave kod različitih ljudi u različitim dozama – od malih (20 mg dnevno) do velikih (100-150 mg dnevno).

Većina studija efedrina nije pokazala da ima ozbiljne nuspojave. No nakon ispitivanja svih dostupnih istraživanja pokazalo se da one mogu biti vrlo ozbiljne, osobito kod osoba s određenim medicinskim stanjima. Uobičajene nuspojave uključuju probleme sa spavanjem, tjeskobu, glavobolju, halucinacije, visoki krvni tlak, ubrzan rad srca, gubitak apetita i nemogućnost mokrenja. Ozbiljne nuspojave uključuju moždani i srčani udar.

Primjerice, jedna studija pokazala je da je konzumacija kombinacije efedrina i kofeina povezana s povećanim rizikom od psihijatrijskih, autonomnih ili gastrointestinalnih simptoma i lupanja srca.

Jedna analiza 52 različita klinička ispitivanja nije otkrila ozbiljne nuspojave efedrina. No kada je u istoj studiji ispitano nekoliko pojedinačnih smrtnih slučajeva, srčanih udara i psihijatrijskih epizoda, ove nuspojave ipak su potencijalno povezane s efedrinom.