Posebni predstavnik EU: Radimo na dva kolosijeka da ubrzamo dijalog Srbije i Kosova

Foto: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

EUROPSKA unija trenutno radi na dva kolosijeka kako bi proces pregovora Beograda i Prištine krenuo naprijed, a prioritet je da se obje strane suglase o prijedlogu Unije za normalizaciju odnosa, izjavio je u intervjuu posebni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak uoči skorog sastanka dviju strana u Bruxellesu.

Europska služba za vanjske poslove (EEAS) objavila je u petak da su i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti potvrdili da će se 27. veljače u Bruxellesu sastati sa šefom eurodiplomacije Josepom Borrellom i posebnim predstavnikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom.

"Paralelno nastavljamo raditi na osiguravanju pune implementacije svih elemenata svih sporazuma koji su dogovoreni i koji ostaju vrijediti", rekao je Lajčak u intervjuu za današnje izdanje beogradske Politike.

"Obje strane imaju popis neizmirenih obaveza iz paketa 2013."

On je konstatirao da je velik dio Briselskog sporazuma (pod pokroviteljstvom EU iz 2013.) bio proveden, uz iznimku obveze formiranja Zajednice srpskih općina, koju je preuzela Priština.

Briselski sporazum je ratificirao parlament Kosova i to je postalo međunarodna obveza, naveo je Lajčak. Dodao je i da "obje strane imaju popis neizmirenih obveza" iz paketa 2013.

Lajčak je naveo da je Kosovo "odavno zakasnilo" s uspostavljanjem ZSO-a i očekuje se da s tim odmah krene, dok Srbija treba omogućiti povratak kosovskih Srba u prištinske institucije.

"Prijedlog sporazuma EU je razrađen s jednostavnim ciljem - da se pozabavi ključnim uzrocima kriza koje se ponavljaju, postavi proces normalizacije na održive temelje koji su okrenuti budućnosti, i da dovede do stvarnog i nepovratnog napretka i poštuje crvene linije obiju strana", rekao je Lajčak.

Sastanak u Bruxellesu s Borellom i Lajčakom

Borrell i Lajčak održat će 27. veljače u Bruxellesu prvo odvojene razgovore s dvojicom čelnika, a zatim i zajednički sastanak. "Oba lidera su potvrdila sudjelovanje", objavio je EEAS na svom Twitter profilu.

Tema sastanka bit će Prijedlog EU o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji su dvjema stranama u drugoj polovini siječnja predstavili američko-europski diplomati. Sporazum predviđa poštovanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu (Zajednica srpskih općina ZSO).

Vučić: Bez konkretnog razloga, u Bruxelles mogu putovati samo kao turist

Vučić je diplomatima SAD-a i EU rekao da je Srbija "spremna prihvatiti koncept europskog plana" i "raditi na primjeni predloženog sporazuma" o dijalogu za normalizaciju odnosa s Kosovom.

Kosovski premijer Albin Kurti poručio je da Kosovo "prihvaća prijedlog EU za normalizaciju odnosa" i smatra ga dobrom osnovom za daljnje razgovore i solidnom platformom za napredovanje.

U međuvremenu je, nakon ranijih najava sastanka na visokoj razini u EU, Vučić poručio kako, bez konkretnog razloga, u Bruxelles može putovati "samo kao turist", naglasivši obvezu Prištine o formiranju ZSO-a, što podržavaju i EU i SAD.