ASTRAZENECA

Postoji veza između AstraZenece i krvnih ugrušaka, kaže visoki dužnosnik EMA-e

Foto: Guliver, 123rf

VISOKI dužnosnik Europske agencije za lijekove (EMA) rekao je u intervjuu da postoji veza između cjepiva AstraZenece i krvnih ugrušaka, javlja AFP.

"Po mom mišljenju, sada to možemo reći, jasno je da postoji veza s cjepivom. No, i dalje ne znamo što uzrokuje takvu reakciju", rekao je visoki dužnosnik EMA-e zadužen za strategiju cjepiva, Marco Cavaleri, u razgovoru za talijanske novine Il Messaggero.

"U narednih nekoliko sati reći ćemo da postoji veza, ali tek moramo shvatiti kako do toga dolazi", rekao je Cavaleri.

AFP navodi da su pitanja o tome dolazi li do rijetkih, ali ozbiljnih pojava krvnih ugrušaka među onima koji prime AstraZenecino cjepivo češće nego u općoj populaciji dovela do pada povjerenja u to cjepivo.

EMA najavila nove informacije o vezi AstraZenece i krvnih ugrušaka ovog tjedna

Potvrđeni su deseci takvih slučajeva od kojih su neki imali smrtni ishod. U Ujedinjenom Kraljevstvu potvrđeno je 30 slučajeva od kojih sedam sa smrtnim ishodom na 18,1 milijuna cijepljenih do 24. ožujka. 

Europska agencija za lijekove zaključila je ranije da "nije dokazana nikakva uzročna veza s cjepivom", čak i ako je "moguća", istaknuvši da su prednosti cijepljenja veće od rizika. 

No, EMA je također poručila da je moguća uzročno-posljedična veza AstraZenecina cjepiva i stvaranja krvnih ugrušaka te će razmatrati to pitanje od 6. do 9. travnja, a potom će objaviti nove informacije o tome. 

"Među mlađima to je više od onog što bismo očekivali"

"Pokušavamo dobiti preciznu sliku toga što se događa kako bismo detaljno definirali taj sindrom do kojeg dolazi zbog cijepljenja", rekao je Cavaleri.

"Među cijepljenim osobama postoji više slučajeva cerebralne tromboze. Među mlađima je to više od onog što bismo očekivali. To moramo reći", zaključio je Cavaleri.

Stručnjak za medicinsku mikrobiologiju: Elementi dokaza idu u prilog tome da je AstraZeneca doista uzrok

Paul Hunter, stručnjak za medicinsku mikrobiologiju sa Sveučilišta East Anglia, rekao je da "elementi dokaza idu ipak u prilog tome da je cjepivo Oxforda i AstraZeneca doista uzrok".

Više zemalja iz opreza je odlučilo da više neće davati to cjepivo osobama mlađim od određene dobi, poput Francuske, Njemačke i Kanade. Norveška i Danska posve su obustavile njegovo korištenje za sada. 

AstraZeneca objavila je u ožujku da ne postoji "nikakav dokaz za povećani rizik", a u subotu je poručila da je "sigurnost pacijenata" njezin "glavni prioritet". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.