Potop u Zadru. Pala ogromna količina kiše, ceste pune vode, auti poplavljeni

Foto: Screesnshot

 U samo sat vremena, u utorak je u Zadru palo 50 litara kiše po četvornome metru i poplavilo mnoge dijelove grada, rekla je Hini dežurna meteorologinja Državnog hidrometeorološkog zavoda Anita Vidović.

 

Video: Antena Zadar

"U izvanrednom mjerenju, zabilježili smo 50 litara kiše po četvornome metru između 7 i 8 sati. Toliko oborina inače u ovo doba godine padne u mjesec dana", dodala je meteorologinja Vidović.

Zbog jednosatnog pljuska i bujica vode, poplavljeni su mnogi dijelovi grada, automobili su ostali zarobljeni na prometnicama, a vatrogasci su imali desetak intervencija.

Sve su se intervencije odnosile na poplavljene podrume ili prizemlja stambenih i poslovnih objekata. "Zvali su nas i vozači koji su ostali u vodi, ali to su uglavnom rješavale vučne službe. Na terenu je gradska vatrogasna postrojba", rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Matej Rudić.

Operativno-komunikacijski centar PU zadarske nije dobio dojave o težim prometnim nesrećama.

Vijećnik objavio video poplavljenog auta

Gradski vijećnik Mate Lukić na svom je Facebook profilu objavio video u kojem pokazuje što mu se jutros dogodilo na nedavno obnovljenom raskrižju Puta Biliga i Hrvatskog sabora. Vijećnik je napisao da ga je odjedanput u prometu zahvatila velika bujica vode te kako se prometnica odjedanput našla u dubokoj vodi, a time i Lukićev automobil.

"Kako se ovo moglo dogoditi? Ovo je novo raskrižje! Ovo je nevjerojatno! Najgore od svega što sam dijete vozio u autu! Je li itko očistio je**ne šahtove u gradu?! Svaka čast izvođačima", poručio je ironično Lukić kojemu je automobil ostao zarobljen u vodi i poplavio. 

 

Kakvo nas vrijeme čeka danas

U Hrvatskoj će danas biti pretežno oblačno s kišom, mjestimice obilnom, a na Jadranu i područjima uz njega s lokalno izraženim pljuskovima s grmljavinom, dok su u najvišem gorju mogući susnježica i snijeg. Poslijepodne će na sjevernom Jadranu i sjeveru zemlje kiša prestati, prognozira DHMZ.

Vjetar će biti slab do umjeren sjeveroistočni, ponegdje na udare i jak. Na Jadranu umjereno i jako, lokalno i olujno jugo te jugozapadnjak, zatim bura, ponajprije na sjevernom dijelu, a poslijepodne i u Dalmaciji, navečer u jačanju.

Crveni MeteoAlarm danas je upaljen za Kvarner i Kvarnerić te Velebitski kanal zbog jake i olujne bure. Narančasti alarm je zbog vjetra oglašen za zapadnu obalu Istre i Sjevernu Dalmaciju. Žuto upozorenje zbog vjetra izdano je za sjevernu i južnu Dalmaciju. Žuto upozorenje zbog vjetra, kiše i grmljavine izdano je za kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju, a zbog kiše za karlovačku i gospićku. 

Temperatura zraka u unutrašnjosti uglavnom od 5 do 10, a na Jadranu između 12 i 18 Celzijevih stupnjeva.

Uskoro opširnije