Potpredsjednik HDZ-a BiH u Hrvatskoj devet godina primao vojnu invalidsku mirovinu

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Zagrebu je podnijelo optužni prijedlog protiv 52-godišnjeg potpredsjednika HDZ-a BiH i zastupnika Parlamenta BiH Nike Lozančića, kojeg se tereti za prijevaru.

Kako stoji u izvješću objavljenom na stranicama DORH-a, Lozančića se tereti da je od 2. veljače 2000. godine do 14. rujna ove godine nezakonito primao hrvatsku vojnu invalidsku mirovinu, iako je bio dužan prijaviti da mu od 3. veljače 2000. godine mirovinsko i zdravstveno osiguranje uplaćuje Parlament BiH, u kojem je izabran za zastupnika. Lozančić je, naime, pravo na invalidsku mirovinu stekao na temelju rješenja Republičkog fonda mirovinskog i invalidskog osiguranja radnika Hrvatske od 3. svibnja 1999. godine, kao vojni osiguranik.

DORH navodi kako je Lozančić znao da je dužan prijaviti svaku promjenu nastalu u osobnim ili stvarnim okolnostima koje utječu na pravo ili na opseg korištenja prava mirovine i da stjecajem osiguranja kao zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH-a gubi pravo na isplatu mirovine.

Djelatnici Fonda su mu u navedenom razdoblju, ne sumnjajući u valjanost rješenja od 3. svibnja 1999. godine i njegovo pravo na mirovinu, uredno iz sredstava Fonda isplaćivali 5.248,12 kuna mjesečno, i to sve zaključno do 31. kolovoza 2009. godine. Nakon toga je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje donio rješenje kojim se okrivljenom Lozančiću obustavlja isplata invalidske mirovine s danom 2. veljače 2000. godine.

Primajući invalidsku vojnu mirovinu u proteklih devet godina Lozančić se nezakonito okoristio te oštetio državni proračun za oko 600.000 kuna. DORH je u optužnom prijedlogu zatražio da se Lozančiću oduzme sav protupravno steknuti novac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.