Potres magnitude 6.2 kod Sumatre

Foto: EMSC

POTRES magnitude 6.2 zabilježen je jutros po lokalnom vremenu kod indonezijskog otoka Sumatre, objavio je Seizmološki institut pri Američkoj agenciji za geološka istraživanja (USGS).  Epicentar potresa lociran je 48 kilometara jugoistočno od grada Singkila, u indonezijskoj pokrajini Aceh, te na dubini od 37 kilometara.

U indonezijskoj Agenciji za upravljanje u kriznim situacijama (BNPB) nisu zaprimili nikakve dojave o mogućim žrtvama ili materijalnoj šteti."Potres je prouzročio paniku. Trajanje potresa je bilo između tri i deset sekundi, a osjetili su ga u četiri okruga u pokrajinama Aceh i Sjeverna Sumatra", izjavio je u priopćenju glasnogovornik BNPB-a Abdul Muhari.

Tlo je počelo podrhtavati oko 6:30 po lokalnom vremenu.

Česti potresi

Indonezijska Agencija za meteorologiju, klimatologiju i geofiziku (BMKG) također je utvrdila magnitudu od 6.2 te objavila da ne postoji opasnost od tsunamija.

Potresi su vrlo česti u Indoneziji koja se nalazi u tzv. Pacifičkom vatrenom prstenu. U potresu koji se dogodio 21. studenog prošle godine na gusto naseljenom području pokrajine Zapadna Java, a bio je magnitude 5.6, poginule su 602 osobe. 

Tlo je podrhtavalo na području Indonezije i Istočnog Timora 10. siječnja, a potres magnitude 7.6 je srušio 15 kuća i dvije škole. Jedna je osoba ozlijeđena.

Najsmrtonosniji potres koji je zabilježen u Indoneziji dogodio se 26. prosinca 2004., a u njemu je poginulo više od 230.000 ljudi na području Indonezije, Šri Lanke, Indije i Tajlanda jer je podrhtavanje tla izazvalo stvaranje golemih valova koji su dostizali visinu od 30 metara. Taj je potres bio magnitude 9.1.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.