Povjerenstvo detaljno provjerava Krstičevićevu karticu, zaboravio na još 22m2

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, Sanjin Strukic/Pixsell

POVJERENSTVO za odlučivanje o sukobu interesa provodi "sveobuhvatnu provjeru podataka iz izvješća o imovinskom stanju dužnosnika Damira Krstičevića, ministra obrane, u kojoj će se provjeriti svi podaci navedeni u izvješćima o imovinskom stanju navedenog dužnosnika".

Uz ovu rečenicu pristiglu na naš mail iz Povjerenstva uslijedio je dodatak da je člankom 21. stavkom 2. Zakona o sprječavanju sukoba interesa postupak provjere podataka iz imovinskih kartica zatvoren za javnost te stoga u ovom trenutku ne mogu komentirati tijek navedenog postupka. Tako ćemo za detalje ostati uskraćeni i mi koji smo otkrili da je ministar umanjio kvadraturu svoje kuće s okućnicom u Žaboriću te da je njezinu vrijednost procijenio nerealno nisko.

Zbunjujuće otkriće

A najnoviju prepisku s Povjerenstvom započeli smo nakon pomalo zbunjujućeg otkrića o nepravilnostima u imovinskim karticama Damira Krstičevića i Gordana Jandrokovića, predsjednika Hrvatskog sabora – o njemu ćemo kasnije. Kod Krstičevića je zbunjujuće to što uz 868 kvadrata građevinskog zemljišta u Remetama, upisanih u imovinsku karticu, ima i 22 metra četvorna neupisane oranice. Hajde, da je nešto htio utajiti, valjda bi prešutio onu veću, 22 kvadrata možda bi u Japanu bila povod za sepuku, a u Švedskoj za ostavku, no u Hrvatskoj se zbog toga ne pišu ni tekstovi, pa vi vjerojatno za njih ne biste ni znali da nam Povjerenstvo nije poslalo rečenicu o sveobuhvatnoj provjeri Krstičevićeve imovine.

A i vrag nam nije dao mira pa smo ministra zamolili da nam objasni zašto je zaobišao dotična 22 kvadrata u kartici. Evo odgovora:

Nije imao put pa je kupio i 22 kvadrata

"Ministar Damir Krstičević je temeljem ugovora o kupoprodaji nekretnina kupio 14. rujna 2006. nekretninu veličine 868 m2. Naknadno je utvrđeno kako navedena nekretnina nema pristup putu. Kako bi imao pravo pristupa navedenoj nekretnini, kupio je 20. ožujka 2007. godine zemljište od 22 m2, širine 1 metar i dužine 22 metara. Navedena nekretnina od 22 m2 nesmetano se koristi kao javno dobro, odnosno kao dio puta te iz toga razloga nije upisana u imovinsku karticu", objašnjava Krstičević.

Ako smo se i naviknuli na to da ministar obrane nije najvještiji u popisivanju svoje imovine, kako objasniti činjenicu da isti problem mori i Gordana Jandrokovića, prvog čovjeka hrvatske zakonodavne vlasti? On, eto, nije evidentirao da uz 149,80 kvadrata stana u Zagrebu ima i vrtove površine 71,40 i 21,91 metar kvadratni.

Šta mu bi?

Pitali smo i njega šta mu bi. Dobro, ne baš tako, ali zanimalo nas je zašto je prešutio nešto sitno u odnosu na ono što ima. A i inače pedantno unosi promjene u karticu. Iz njegova su nam Ureda poslali link na stariju verziju kartice od 8. veljače 2016. godine u kojoj je, u rubrici napomene, napisao: "S obzirom da u obrascu ne postoji mogućnost definiranja, želim napomenuti da se uz stan nalazi i pripadajuća terasa i vrt od cca 90 m2."

No, u nekoliko narednih izmjena imovinske kartice vrt više nije spominjao.

Provjere, provjere, provjere...

"Obavještavamo Vas da su dužnosnici u izvješćima o imovinskom stanju obvezni navesti podatke o cjelokupnoj imovini te iste navoditi u svim imovinskim karticama koje podnose, sve do trenutka u kojem određeni dio, bilo pokretne bilo nepokretne imovine, više ne bude u njihovu vlasništvu. Je li dužnosnik Gordan Jandroković točno i ispravno naveo podatke o svojoj imovini u podnesenim izvješćima o imovinskom stanju, Povjerenstvo će provjeriti u postupku redovite provjere", riječi su iz maila Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa kojima zaključujemo ovu epizodu potrage za neskladom između onog što piše (u imovinskim karticama) i zbilje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.