Povlači se slovenska šunka zaražena opasnom bakterijom

Ilustracija: Celjske mesnine

Opoziva se Z' dežele šunka sendvič od 500 grama s rokom upotrebe do 31. svibnja 2024., zbog utvrđene bakterije Listeria monocytogenes, izvijestili su iz Državnog inspektorata.

Riječ je o šunki slovenskog proizvođača Celjske mesnine d.o.o., lot broja 1413100, a veleprodaju ima zagrebački METRO Cash & Carry d.o.o.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu, a obavijest se odnosi isključivo na navedeni proizvod, stoji u priopćenju.

Opasna bakterija

Bakterija Listeria monocytogenes uzrokuje zaraznu bolest listeriozu koja može rezultirati preranim porodom i pobačajem tijekom trudnoće. Također, listerioza može zahvatiti središnji živčani sustav. Bakterija se nalazi u cijelom okolišu i u crijevima sisavaca (osim ljudi), ptica, ljuskara i paučnjaka.

Riječ je o bakteriji koja se može razmnožavati pri prilično niskim temperaturama skladištenja (+4°C), a zbog izrazite otpornosti i visoke koncentracije natrijevog klorida, listerija može preživjeti različite postupke koji se koriste prilikom obrade namirnica.

Kontaminirana hrana je glavni put prijenosa te bakterije iz okoliša na ljude.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.