Pravobraniteljica za djecu osudila ispad vjeroučitelja Bagarića

Foto: Pixsell/Sanjin Strukić

PRAVOBRANITELJICA za djecu Helenca Pirnat Dragičević osudila je ispad vjeroučitelja Krešimira Bagarića iz zagrebačke Osnovne škole Matija Gubec, ocijenivši kako je "posve jasno da je riječ o javnom poticanju na mržnju i pozivu na nasilje iz mržnje, koji pritom dolaze od osobe koja bi se po svojem pozivu i odgojiteljskoj odgovornosti trebala ustrajno i predano boriti protiv takvih negativnih i opasnih djelovanja".
 
"Doista sam zaprepaštena sadržajem audiosnimke koja otkriva krajnje neprihvatljive izjave jednoga vjeroučitelja, a posebno me je neugodno iznenadila razina i način njegove komunikacije s djecom u školi", poručila je. 
 
Bagarić je snimljen kako učenicima govori o strijeljanju nekih hrvatskih političara, poput Stipe Mesića i Vesne Pusić, Hrvate naziva "nezahvalnom stokom" i opravdava ratnog zločinca Ratka Mladića.
 
 
Ponašanje nedopustivo u društvu
 
"Posve je jasno da je riječ o javnom poticanju na mržnju i pozivu na nasilje iz mržnje, koji pritom dolaze od osobe koja bi se po svojem pozivu i odgojiteljskoj odgovornosti trebala ustrajno i predano boriti protiv takvih negativnih i opasnih djelovanja" kazala je pravobraniteljica.
 
"Takva ponašanja apsolutno su nedopustiva u društvu, a pogotovo u školi i u radu s djecom, te nužno moraju biti sankcionirana, a imamo saznanja da škola već poduzima takve mjere protiv toga učitelja", naglašava pravobraniteljica.
 
"Nijedan učitelj ne bi se smio tako ponašati, a škole, kao i cijeli školski sustav, trebali bi izgrađivati odnose i atmosferu u kojoj nema mjesta govoru mržnje", dodala je Pirnat Dragičević.
 
Odgovorne osobe se moraju suprotstaviti ponašanju poput Bagarićevog
 
"Mislim da je jako važno da odgovorne osobe u školama budu osjetljive već na prve znakove takvog neprihvatljivog ponašanja među nastavnicima i da im se odmah odlučno suprotstave te da pokažu, i nastavnicima i djeci, da se to neće tolerirati", dodala je.
 
"Ne bi se smjelo umanjivati opasnosti od takvih incidenata, pogotovo s obzirom na poruke koje se time šalju neposredno djeci i na posljedice koje bi to moglo dugoročno izazvati. Svakako bi dobro došle i jasne i oštre reakcije na takve slučajeve iz Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje", navodi pravobraniteljica.
 
Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je izvijestilo da je zbog vjeroučiteljeve izjave policiji naložilo izvide "radi utvrđenja elemenata kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.