Pred mladom HDZ-ovom načelnicom je sad par opcija. Sve su katastrofa za nju

Foto: Facebook, Ivo Cagalj/PIXSELL

HDZ-OVA načelnica Općine Lovreć Anita Nosić uz pomoć kredita koji preko APN-a subvencioniraju porezni obveznici kupila je stan u Zagrebu. Riječ je inače o HDZ-ovki koju je DORH spominjao kao jednu od četiri žene koje je prisluškivao Milijan Vaso Brkić, no ta je prijava protiv Brkića odbačena. 

Ona je u zagrebačkom Španskom kupila stan od 57,4 kvadrata, za što je digla 600.000 kuna. Kredit je podignut 2017. godine, a mjesečno za njega izdvaja 1768 kuna. Jednako toliko iznosi i subvencija APN-a koja joj se isplaćuje od kraja 2018. Dakle, pola mjesečne rate plaćaju joj porezni obveznici, a da sve nije otkriveno, to bi činili još dvije godine s obzirom na to da subvencija ukupno traje tri godine. 

Pola rate za stan plaćamo mladoj HDZ-ovki da ima gdje prespavati u Zagrebu

Gotovo 1800 kuna već više od godinu dana, dakle, porezni obveznici joj plaćaju za stan koji je kupila u Zagrebu iako zapravo živi u Lovreću, gdje je i načelnica, u očevoj vili s bazenom. Stan je u Zagrebu kupila kako bi imala gdje biti kad poslovno dolazi u Zagreb. 

Rekapitulirajmo to još jednom - pola rate plaćamo mladoj HDZ-ovki da bi ona imala gdje prespavati kad dođe u Zagreb. 

Da se nije prijavila u Zagrebu u roku od mjesec dana, morala bi odmah vratiti cijeli kredit, uključujući i subvenciju

Pravila APN-a propisuju obvezu prijave na adresi za koju je dobivena subvencija u roku od mjesec dana. Iako se mislilo da HDZ-ovka Nosić to nije napravila, danas se pojavila informacija da jest. 

Da nije, morala bi banci odmah vratiti cijeli kredit, uključujući i isplaćene joj subvencije, a riječ je o iznosu od preko 663.000 kuna. Banka onda u roku 30 dana mora APN-u vratiti cijeli iznos subvencije. Do sada su porezni obveznici za Nosićinu subvenciju platili preko 26 tisuća kuna. 

No prema novim informacijama, Nosić, koja je subvenciju dobila u studenom 2018., ipak je od prosinca iste godine navodno prijavljena na adresi u zagrebačkom Španskom.

No to je načelnici donijelo nove probleme. 

Ako se zaista prijavila, onda je više od godine dana nelegalno načelnica i protuzakonito prima plaću

Naime, ako je od prosinca 2018. prijavljena u Zagrebu, odmah je morala dati ostavku na mjesto načelnice. No ona to nije učinila, nego i danas vlada općinom kod Zagvozda.

Zakon o lokalnoj upravi, međutim, striktno propisuje da mandat načelniku prestaje u trenutku kad odjavi prebivalište iz mjesta koje vodi.

To nas, jednostavnom matematikom, dovodi do zaključka da Nosić više od godine dana, ili preciznije oko 12 mjeseci, općinu vodi protuzakonito. 

U njenoj imovinskoj kartici stoji da kao načelnica prima neto plaću u iznosu 7.401,85 kuna. Kako joj porezni obveznici plaćaju i doprinose, valja uzeti u obzir bruto plaću koja iznosi 10.674,09, a jednostavnom matematikom dolazimo do računice od 128.089 kuna, koliko je HDZ-ovki kroz plaću protuzakonito isplaćeno ako je doista od prosinca 2018. prijavljena u Zagrebu.

Pred HDZ-ovkom su dakle dvije opcije od kojih su obje za nju katastrofa. 

Ili vraćanje 660 tisuća kuna, ili pljenidba stana, ili vraćanje načelničkog mandata 128.000 kuna

Jedna podrazumijeva ili vraćanje cijelog kredita, uključujući i dosad isplaćene mjesečne subvencije od 1768 kuna ili pljenidbu stana koji si je HDZ-ovka kupila preko socijalne mjere da joj bude zgodnije boraviti u Zagrebu. Druga je opcija prestanak funkcije načelnice, a uz tu bi opciju trebalo ići i vraćanje plaće koju je primila u 12 mjeseci nezakonitog vladanja općinom. Kako smo rekli, riječ je otprilike o 128.000 kuna. 

Da se oportunoj mladoj HDZ-ovki ne piše dobro, pokazuju i današnje izjave ministra graditeljstva Štromara u čijoj je ingerenciji APN, ali i, što je posebno zanimljivo, HDZ-ovca Tome Medveda koji je najavio oštre sankcije. 

Ovo je, ne treba zaboraviti, Hrvatska pa je moguće i da se HDZ-ovka izvuče iz svega neokrznuta, no ako ima još imalo pravde u ovoj zemlji, mlada bi HDZ-ova načelnica trebala ostati ili bez isplaćenih subvencija,a kredit vratiti odmah, ili bez stana, ili bez načelničke funkcije i svih plaća isplaćenih od prosinca 2018. 

Najpoštenije bi bilo da vrati 660.000 kuna ili da joj se zaplijeni stan, ali i da istovremeno ostane bez načelničkog mandata i 128 tisuća kuna. Radi se o očitom muljanju

Naravno, najpoštenije bi bilo da HDZ-ovka ostane i bez subvencija i bez načelničke funkcije i bez plaća koje su joj isplaćene otkad ima prebivalište u Zagrebu jer je u tom vremenu protuzakonito na čelu Općine. Sasvim bi logično, naime, bilo da netko tko traži subvenciju i živi u stanu za koji je tu subvenciju dobio, što ovdje očito nije bio slučaj. Ministar Štromar danas je najavio provjere svih koji su kupili stan po subvencioniranim kreditima, da se utvrdi imaju li stvarno prebivalište u tim stanovima. No onima koji varaju sa socijalnim stanovima nakon ministrove najave to neće biti teško nadmudriti, što pokazaje svu suludost APN-a i POS-ovih stanova. 

Pravoj sankciji za mladu HDZ-ovku zato se ne treba nadati. Ipak je ovo Hrvatska. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.