Pred sudom se sreli Glavaš i svjedok koji ga teško tereti, izbila je svađa

JEDAN od ključnih svjedoka na suđenju Branimiru Glavašu i njegovim suoptuženicima za ubojstva i mučenje osječkih Srba ratne 1991. Nikola Jaman u utorak je, na ponovljenom suđenju, izmijenio svoj raniji iskaz u kojem je kazao da je on, a ne Glavaš zapovijedao tzv. Zaštitnom četom.

Prije suđenje Jaman je putem medija poručio da je na prvom suđenju lagao kako bi spasio Glavaša, a savjest mu je proradila u poodmaklom stadiju neizlječive bolesti.

Jaman svjedočio

Danas je na sudu dio toga ponovio.

"Ja prihvaćam da sam bio zapovjednik, moj zamjenik je bio Fehir, i meni i njemu i svima nama je zapovijedao Branimir Glavaš. Nakon dogovora s Glavašem išao sam odspavati kako bih mogao navečer voziti za Njemačku. Oko 21.30 sam došao u dvorište Sekretarijata i vidio sam da jedna osoba, obučena u svijetloplavu košulju, leži okrenuto bočno.

Vidio sam da oko njega stoji 15-ak osoba, ja nisam htio gledati i otišao sam po papir nakon čega sam, s jednim dečkom kojeg ne želim imenovati, izašao.

Bio je na stepenicama i ja sam ga primio za ruku da ide sa mnom. Stražar mi je rekao - dogodilo se ubojstvo, jedan čovjek je preskočio ogradu od 2 i pol metra i da je pokušao ubiti Glavaša. S tim da moram napomenuti da je Glavaš bio zapovjednik svih tih postrojbi koje smo imali. Ja sam bio zapovjednik, Fehir zamjenik, a Glavaš alfa i omega, to zna cijeli Osijek", kazao je Jaman na sudu, prenosi N1.

Na primjedbu tužitelja da je u prvom iskazu kazao kako Glavaš nije bio u zapovjednoj strukturi, Jaman je izrijekom odgovorio da je tada lagao.

Svjedočeći na prvom suđenju Glavašu u siječnju 2009., Jaman je rekao da se Glavaš kao sekretar brinuo za nabavku logistike i da se nije miješao u zapovjedne ovlasti.

Glavaš pred sudom sve demantirao

Branimir Glavaš prigovorio je istinitosti iskaza Nikole Jamana. Tvrdi da je iskaz u potpunosti lažan.

Nakon suđenja na ulici pred sudom Glavaš je ponovio da je cijeli iskaz lažan. Dodao je i da ga je Jaman prije nekoliko godina tražio da intervenira jer mu je poplavila kuća.

"Godine 2014. bila je poplava u Petrijevcima. Gospodin nije prijavio štetu od poplave i nije dobio štetu. 2015. i 2016. je vršio pritisak na mene da prisilim gospodina Šišljagića i Kraljička da mu se isplati šteta. Ja sam mu kriv što mu županija nije isplatila 100 tisuća kuna? Danas je potpuno lagao, a postoji i svjedok".

Veljko Miljević, odvjetnik Branimira Glavaša, kazao je kako je iskaz potpuno lažan.

"Ovaj iskaz je potpuni fijasko u smislu da bi se išta promijenilo", rekao je Miljević.

"On je danas, za razliku od svoja dva iskaza pred sudom, rekao da se u vrijeme događaja nalazio u Njemačkoj. Spominjao je gradove, spominjao je kad se nakon tog događaja vratio i kad se Glavaš vratio u Osijek.

On je danas očigledno lagao. Ne treba biti čovjek pravnik, ja se čudim da se vi opirete logici, on danas kaže da je došao na lice mjesta, kaže da je vidio 15 ljudi, da ni s jednom osobom nije prozborio ni riječi. Ja nakon toga tom čovjeku ne bih vjerovao ništa. U spisu postoje iskazi 15 svjedoka koji su bili tamo. Nitko nije vidio Jamana tamo na licu mjesta.

Da se vi odupirete logici, da ga nitko od svjedoka koji su ispitani 2005. godine, da ga nitko u tijeku rasprave nije spominjao. Pa lijepo je rekao da je on bio zapovjednik, mi smo pripremili dokumentaciju da se vidi da je bio zapovjednik.

Ono sve što se danas očekivalo nije rekao, a ono što je rekao laž je prema svim zakonima logike. Tužiteljstvo zna kada je obaveza goniti, kako mi se čini za davanje lažnog iskaza se goni po službenoj dužnosti.

Ja sam želio predložiti da se provede sudsko-medicinsko vještačenje dokumentacije za svjedoka", rekao je Miljević dodavši da mu ne izgleda kao svjedok koji se loše osjeća.

Susret Jamana i Glavaša

U tom trenutku pred sudom se pojavio i Nikola Jaman. Susreo se s Glavašem.

"Nije važno hoću li živjeti sto godina ili ću sutra umrijeti. Neka mi sad odgovori na pitanje. Što mi nisi jednom došao u posjetu, a ja sam tebi bio?" pitao je Jaman.

Glavaš je rekao da mu nije želio dolaziti da ne ispadne da utječe na svjedoke. Dodao je i da piše svašta po Facebooku.

Iz nastavka rasprave može se zaključiti da Glavaš i Jaman imaju dugu zajedničku povijest, godinama su se družili.

"Filipe, s kim si bio u svatovima moje kćeri?" pitao je Jaman Glavaševa sina.

"Kakve to ima veze? Kako ste mogli doći u mene u svatove, a imate takvo mišljenje", odgovorio je Glavašev sin.

"Deset godina ste dolazili u kuću, govorili da mu pakiraju", dodao je Filip Glavaš koji je potom otišao za ocem.

Nikola Jaman je ostao sam s novinarima.

"Promijenio sam iskaz da skinem teret sa sebe, nosio sam ga godinama. Mislio sam da se naš čovjek ne sudi. No sada sam potegao pitanje mog prijatelja Đorđa Petkovića. Nema ga. Ubili su ga i zakopali. Pa neka policija i tužiteljstvo ispitaju tko ga je ubio", rekao je Nikola Jaman koji kaže da zadnjih godina mirno spava.

"Ja nisam s Glavašem, kod njega sam pričao osam i pol sati, imao sam stotinu pitanja, pitao sam ga da je ovaj čovjek ubijen. On je rekao da je bio rat. Pitao sam ga kako se toliko obogatio. Rekao je da je bio saborski zastupnik", rekao je.

"Nikola Jaman je imao sedam farmi i pet kuća. Jesam mu trebao spomenuti da mi je uzeo 550 tisuća maraka. Svatovi su bili prije te poplave. Kad je ta poplava bila, ja nisam s njim imao nikakva posla osim što sam ga zvao da dođe", dodao je Jaman.

Novo suđenje u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom siječnju ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka prošle godine prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje za zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.