RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Pred vladom upucan policajac, 22-godišnji napadač se ubio

Foto: Index, Igor Kralj/PIXSELL, Tomislav Miletic/PIXSELL, Josip Regovic/PIXSELL; Screenshot: N1, Video: Index

NA TRGU sv. Marka, gdje je jutros s više hitaca iz kalašnjikova teško ranjen policajac, a napadač se potom na drugom mjestu ubio, nalaze se mnogobrojne policijske snage pa trgu, koji je jedno od povijesnih središta Zagreba, posjetitelji ne mogu pristupiti, a nadlijetali su ga helikopteri.

>>Ovo je 22-godišnjak koji je upucao policajca na Markovu trgu pa se ubio

>> Napadač na policajca je 22-godišnji mladić, nakon napada objavio poruku na Facebooku

Policija je objavila detalje o napadaču.

"Mogući počinitelj pokušaja teškog ubojstva 31-godišnjeg policijskog službenika jutros na Trgu svetog Marka i ujedno osoba koja je na području Jabukovca počinila suicid je, prema do sada utvrđenim informacijama, 22-godišnji hrvatski državljanin. Osoba nije od ranije poznata policijskim službenicima", objavila je policija.

Kako se doznalo, riječ je o mladiću iz Kutine. Motiv i dalje ostaje nepoznat.

Očevid je u tijeku, a više bi trebalo biti poznato kasnije.

>>RAZVOJ DOGAĐAJA

16:30 Ljudi masovno slave napadača ispod njegove objave. Pričali smo s troje psihijatara. > Opširnije

15:20 Ravnatelj Vinogradske govori o stanju policajca. >> Opširnije

15:10 Policija pretražuje kuću u Kutini u kojoj je boravio napadač.

15:00 Susjeda napadača komentirala je slučaj.

"Pristojan, drag, dobar dečko o kojemu mogu reći samo pozitivno. Mi živimo u dva sela, ali nas dijele dvije kuće", rekla je susjeda napadača za portal HRT-a.

Iznenađena je događajem, kaže, ništa nije dalo naslutiti da će se dogoditi ovakvo nešto.

Prisjeća se da je prilično vodio brigu o zaštiti okoliša, s obzirom na to da je u njihovom selu veliki problem nelegalno odbačeni otpad. Sam ga je, kaže nam susjeda, prikupljao i čistio.

14:45 Stručnjak za sigurnost Gordan Akrap komentirao je za N1 današnji pokušaj ubojstva kalašnjikovom na policajca na Markovom trgu.

Akrap je rekao da bi na Markovom trgu trebale postojati interventne postrojbe za reagiranje u ovakvim situacijama i ustvrdio je da su nakon performansa Živog zida napravljena određena sigurnosna poboljšanja na Markovom trgu. > Opširnije

14:30 Index se nakon pucnjave na Markovom trgu, u kojoj je ranjen policajac, obratio za komentar stručnjaku za sigurnost Željku Cvrtili.

Za početak smo ga pitali je li riječ o sigurnosnom propustu.

"Teško je sada odmah reći jer još ne znamo sve informacije, no generalno gledajući to jest bio sigurnosni propust, naročito kada u obzir uzmemo nedavni performans s izbacivanjem lubenica eurozastupnika Sinčića, nakon kojega je premijer Andrej Plenković tražio da se bolje osigura Markov trg. Na Markovom trgu su vrlo važne državne institucije, no sigurnost je mnogo manja nego primjerice ona oko Ureda predsjednika RH. Markov trg je slabije zaštićen", objašnjava Cvrtila. > Opširnije

14:25 Europarlamentarac Vilibor Sinčić prozvao je Beroša.

"Ispred zgrade Vlade danas je jedan policajac pogođen puškom. U trenutcima kada su ga stavljali u vozilo saniteta, sa vozačem, bez liječnika, pored njega se provozao ministar u Vladi Republike Hrvatske. Ministar zdravstva. Liječnik.

Normalan čovjek stane kraj ranjene životinje. Osoba koja je liječnik nije stala ozlijeđenom policajcu. To su etika, moral i hrabrost hrvatske politike.

Da li je moguće da će taj čovjek, liječnik koji je okrenuo glavu od ranjene osobe, i dalje ostati ministar u Vladi Republike Hrvatske?", kaže Sinčić.

14:26 Među prvima koji je priskočio u pomoć ranjenom policajcu nakon napada na Markovom trgu bio je odvjetnik Darko Don Markušić. Ispričao je kako su izgledali trenuci dok je s ranjenim policajcem i drugima čekao pomoć. > Opširnije

14:25 O napadu se oglasio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Kaže da se radi o bezumnom činu. > Opširnije

14:24 Sindikat policije Hrvatske osudio je pokušaj ubojstva policajca vatrenim oružjem na Trgu sv. Marka i od odgovornih zatražio žurno podizanje razine sigurnosti policijskih službenika.

"SPH najstrože osuđuje današnji pokušaj teškog ubojstva policajca vatrenim oružjem na Markovom trgu. Ozlijeđenom kolegi želimo brz oporavak i povratak u normalan život, a od odgovornih tražimo žurno podizanje razine sigurnosti policijskih službenika", ističe SPH u priopćenju.

Poručuju da je sigurnost temeljna vrijednost nužna za funkcioniranje suvremene države jer bez sigurnosti nije moguće uspostaviti normalan život i omogućiti uživanje ljudskih prava poput prava na život, slobodu govora, slobodu okupljanja, slobodu kretanja i dr.

14:15 SDP se oglasio priopćenjem vezanim za jutrošnje događaje. 

"SDP izražava zabrinutost nakon jutrošnjeg pokušaja ubojstva policajca koji je radio na osiguranju zgrade vlade Republike Hrvatske. Prije svega želimo brz oporavak teško ozlijeđenom policijskom službeniku.

Istovremeno, očekujemo da se preispita način osiguranja štićenih objekata na Trgu svetog Marka, i policajaca koji rade na osiguranju". > Opširnije

14:00 Danijel Bezuk (22), koji je u ponedjeljak ujutro hicima iz automatskog oružja ranio policajca na Markovom trgu, objavio je prije samoubojstva poruku na društvenim mrežama u kojoj je poručio da je ''dosta bilo prevara i bezobzirnog gaženja ljudskih vrijednosti bez odgovornosti''. > Opširnije

13:40 Reporterka N1 s lica mjesta javlja kako prema svim informacijama koje imaju policajac i napadač nisu bili povezani ni na koji način.

13:01 Mario Zovak, ravnatelj KBC Sestre milosrdnice, za Index je u 13h kazao da je ranjeni policajac još na operaciji.

"Još traje vaskularna operacija (op.a. operacija krvnih žila), pa se nakon toga kreće u obradu drugih rana. On je izvan životne opasnosti", kratko nam je rekao Zovak.

13:00 Šef zagrebačke Hitne medicine Rašić komentirao je napad i reakciju hitne pomoći.

"Dojavu smo dobili u 8:12 sati, odmah je krenuo tim, po dolasku su postupali sukladno uputama policije", rekao je Rašić.

"Taj isti tim je kasnije upućen sa Markovog trga na mjesto gdje je nađen mrtav muškarac", rekao je Rašić.

12:56 Mate Laušić, stručnjak za sigurnost, izjavio je za HRT da nije posebno iznenađen jutrošnjim događajem na Markovom trgu. 

Smatra da policajci na osiguranju ne smiju biti ondje protokolarno, već moraju biti u punoj opremi za rješavanje svih incidentnih situacija.

"Ovaj prostor je izuzetno pogodan za štićenje. Čini jednu cjelinu, mikrozonu, koju je lagano braniti s ljudstvom i tehničkom zaštitom koja postoji. Danas sigurnost ovog prostora i štićenih objekata počiva na tjelesnoj zaštiti, a drugi oblici tehničke zaštite počivaju od vrata prema unutra. Kada je ovaj Trg uređivan prije nekoliko godina srećom su maknuti automobili jer je time bila veća ugroza", kazao je Laušić. > Opširnije

12:40 Kako je danas javila policija, napadač je policajca upucao iz kalašnjikova.

12:35 Ministar Beroš rekao je da je prošao pokraj propucanog policajca. Na pitanje je li bio u prilici reagirati rekao je kako je bio tamo pred kraj svega, kaže da je prošao automobilom dok su ukrcavali policajca u vozilo saniteta.

12:30 Napadač je nakon napada na Facebooku objavio poruku. Podsjetimo, najprije je objavljeno kako se radi o 22-godišnjaku iz Kutine.

Naknadno se doznalo da je napadač 22-godišnji Danijel Bezuk. On je, nakon što je pucao u policajca, na Facebooku ostavio poruku.

"Dosta je bilo prevara i bezonzirnog gazenja ljuckih vrijednosti bez odgovornosti", napisao je na svom Facebook profilu.

12:15 Na početku presice Nacionalnog stožera civilne zaštite se oglasio Nikola Milina, glavni direktor policije, a govorio je o jutrašnjoj pucnjavi na Trgu svetog Marka.

“Odmah, na samom mjestu događaja je reagirao drugi policijski službenik koji je upotrijebio vatreno oružje prema počinitelju i počinitelj se udaljio s mjesta događaja. Kao i uvijek u ovakvim situacijama cijeli se sustav angažira, a angažiralo smo i timove specijalne policije. Moram reći da je vrlo brzo, 24 minute nakon samog događaja, pronađen počinitelj, koji se za sada dovodi u vezu s ovim događajem, koji je izvršio suicid. Također, moram naglasiti s obzirom na to da je pitanje u javnom prostoru, da je u ovom slučaju policija reagirala onako kako treba. Nakon napada na policijskog službenika je reagirao i drugi službenik. Počinitelj može doći iz raznih ulica, taj prostor je javni prostor", rekao je Milina o napadu.

"Bila je informacija da na vrijeme nismo uočili počinitelja, moram reći da ga nitko nije vidio da hoda noseći bilo kakvo oružje. Također, u tijeku je i očevid kojim rukovodi županijski Državni odvjetnik u Zagrebu uz potporu zagrebačkog centra za očevid. Prema informacijama koje imam, policijski službenik je stabilno i pod liječničkim tretmanom. Utvrđuju se sve okolnosti ovog događaja, formirani su timovi kriminalističke policije koji će ovo pokušati rasvijetliti do kraja", zaključio je.

12:03 Očevidom, koji se provodi na nekoliko lokacija na području grada Zagreba, rukovodi županijski državni odvjetnik iz Zagreba, uz stručnu pomoć Ekipe za očevide Policijske uprave zagrebačke i vještaka Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić".

11:42 O svemu se oglašava i predsjednik Zoran Milanović. Kaže da državne institucije treba štititi na pravi način.

"To nisu turističke destinacije nego državne najviše institucije i ako se na vladi odluče zaštititi ih na pravi način, moju potporu imaju", rekao je.

Dodao je kako je nasilja uvijek bilo i kako će ga biti, ali je postavio i pitanje oružja.

"Vlada, policija i SOA moraju reagirati", rekao je i dodao kako se nije smjelo dogoditi da netko ima oružje poput onog koje koristi Hrvatska vojska.

Otkrio je i kako je nazvao premijera danas u 11, ali da neće sazivati Vijeće za nacionalnu sigurnost.

11:21 Iz MUP-a su se oglasili dopunom informacije o počinitelju.

"Mogući počinitelj pokušaja teškog ubojstva 31-godišnjeg policijskog službenika jutros na Trgu svetog Marka i ujedno osoba koja je na području Jabukovca počinila suicid je, prema do sada utvrđenim informacijama, 22-godišnji hrvatski državljanin. Osoba nije od ranije poznata policijskim službenicima", objavili su.

11:07 U tijeku je druga operacija policajca, koja bi trebala biti gotova i 13 sati. Ranjen je u nadlakticu i podlakticu te u svaku stranu trupa.

Trenutno mu operiraju nadlakticu i podlakticu.

11:06 Kako javlja više medija, napadač je navodno iz Kutine te je bio u dvadesetim godinama života.

10:55 Očevid na Markovom trgu je završio, javljaju reporteri s terena.

10:54 Božinović se potom obratio medijima. "Ovakve situacije moguće je izbjeći jedino ako se sve zatvori", rekao je.

Božinović je dodao i kako bi sigurno bilo bolje da su ove institucije negdje drugo. "Nije lako preseliti ove institucije koje su tu duže od desetljeća", dodao je.

>Opširnije

10:51 "Prema informacijama koje imamo sada riječ je o teškom pokušaju ubojstva, a počinitelj je počinio samoubojstvo nedugo nakon događaja. Policija i DORH će ispitati kako se sve dogodilo, o motivima nemamo novih saznanja. Policajcu želimo brz oporavak i ima svu našu potporu kao i njegova obitelj", rekao je premijer.

Plenković je rekao kako Hrvatska ima kulturu otvorenosti i kako su na Markovom trgu sabor, vlada i skupština i kako su dostupni svima.

10:21 Vozač iz vlade nam je rekao kako vjeruje da je napadač pucao iz kalašnjikova.

10:22 Premijer, ministar unutarnjih poslova i ravnatelj policije uskoro će se obratiti medijima.

>>USKORO UŽIVO Plenković, Božinović i Milina oglasit će se o pucnjavi na Markovom trgu

09:57 Naš reporter javio se još jednom s terena s Jabukovca gdje je pronađeno tijelo napadača.

09:55 Vozač vlade M.P. komentirao je jutrošnje događaje za Index.

"Došao sam na posao i prije toga po cigarete u Dionu. Zatvorio vrata, napravio dva koraka i čuo pucnjavu. Odmah je bio pogođen policajac. Vidio sam da pada. Otrčao sam u Dionu jer mi mobitel ostao u autu pa sam utrčao po pomoć. Bio sam prvi pored policajca. Prvi sam mu pružio pomoć tj. otišao po pomoć. Za vrijeme dok sam otišao u Dionu kolege vozači su ga odvukli iza zgrade Vlade na sigurno. Za čudo nije bilo niti jednog drugog policajca na vidiku. Kako sam čuo jedan je policajac iz Mletačke pružao otpor i pucao prema napadaču. Onda smo mu pružili pomoć i bili pored unesrećenog malog policajca i čekali hitnu koja se nije pojavila. Srećom naišao je poznanik sa sanitetom koji ga je odvezao", rekao je.

09:40 Zaposlenica obližnje trgovine dala je izjavu o događajima za Index.

Rekla je kako se nada da će policajac preživjeti ranjavanje i dodala kako se radi o mladiću. 

“Ležao je na podu. Nadam se da je dobro, mlad je dečko”; rekla je. 

“Hitna nije ni došla”, rekla je i dodala kako misli da se sve dogodilo pred zgradom vlade iako to nije vidjela.

“Po policajca je došao sanitet. Policija i mi smo vidjeli vozilo saniteta i zvali ga da dođe pomoći dečku”, rekla je i ispričala kako nije znao ni u koju bolnicu da vodi policajca jer ni sam nije znao. Dodala je kako je čula 2-3 pucnja. 

"Pomogli smo policajcu, jedan gospodin ga je držao, ja sam mu donijela vodu i stavila sam mu krpu na čelo", rekla je. Dodala je i kako susjedi nisu izašli van jer su se sakrili i jer nije bilo baš ugodno. 

 

Na pitanje koliko je hitnoj trebalo da dođe je našoj reporterki rekla kako Hitna nije došla nego kako je došao sanitet.

09:28 Drugi susjed rekao je za Index kako nije čuo pucnjeve, ali da je nakon par minuta izašao i vidio da svi iz sabora istrčavaju u panici. >>Opširnije

09:25 Centar grada i dalje nadlijeće helikopter.

09:22 Policija se oglasila o stanju policajca.

09:21 Naša reporterka pričala je s radnicima koji su od jutra tu. Oni nisu ništa čuli. "Evo kažu mi da su bili rafali. Mi nismo ništa čuli. Šokirani smo", rekao je radnik Indexu.

09:19 Naš reporter javlja se s lica mjesta gdje je pronađeno tijelo napadača.

09:17 Čovjek koji živi kraj mjesta gdje se napad dogodio za Index je rekao kako je čuo pucnjeve. "Prvo su se čuli pucnjevi. Onda kratki rafal. Onda opet pucnjevi", priča svjedok za Index. >>Opširnije

09:15 Ravnatelj Vinogradske bolnice Mario Zovak za N1 je rekao da je ranjeni policajac stabilno, vitalni znakovi su u redu, sada ide na CT prije daljnjih postupaka. Ima rane u lijevoj ruci i po jednu sa svake strane trupa.

09:12 "Smatramo ovo terorističkim činom ili se radi o psihički labilnoj osobi", rekao je Jagić. Naš život je vrlo riskantan, ali policijski službenici moraju biti bolje opremljeni", dodao je.

09:11 Predsjednik sindikata policije Dubravko Jagić rekao je u HRT-ovom Studiju 4 kako je ranjeni policajac izvan životne opasnosti. 

09:10 Na Markov trg je uz ministra Medveda stigao i ministar Božinović. S njima je i bivši ministar Krstičević.

09:08 Na Markov trg stižu dodatne policijske snage.

09:04 Sabor je otkazao sve aktivnosti za danas, javlja zastupnik Bojan Glavašević na Twitteru.

09:03 Premijer Plenković stigao je na Markov trg, ali nije dao izjave novinarima.

09:00 Napadač se ubio, javio je MUP priopćenjem. 

08:54 Naša reporterka se javlja s terena.

08:53 Kako Telegram neslužbeno doznaje, na području Jabukovca maloprije je pronađeno tijelo muškarca, vjeruje se da se radi o počinitelju, no to nije potvrđeno.

08:52 Napadač je nakon pucnjave u kojoj je ranio policajca na Markovu trgu, pobjegao niz Mesničku ulicu, javlja reporterka N1.

08:50 MUP se oglasio na Twitteru i još jednom potvrdio da je došlo do pucnjave.

08:49 Policija je blokirala ulaz na Markov trg od Kamenitih vrata.

 

08:48 Našoj reporterki koja je došla na lice mjesta je jedan od policajaca rekao kako nije sigurno približavati se i dodao kako počinitelj puca nasumično.

>>Policajac Indexovoj novinarki: Ne hodajte po Gornjem gradu, nije sigurno

08:47 Ulaze u zgradu vlade sada čuvaju policajci u pancirkama.

08:42 Kako neslužbeno javlja Telegram, počinitelj se skriva na Katarininom trgu u jednom od muzeja.

08:40 Kako javlja N1, policajac je upucan ispred ulaza u zgradu vlade, a pri pucnjavi se čuo rafal. Više medija javlja kako je policajac upucan iz Kalašnjikova.

08:38 Tomislav Medved, ministar branitelja, sve je komentirao novinarima na Markovom trgu rekavši kako ne može ulaziti u detalje. 

"Građanima možemo reći da je Hrvatska sigurna zemlja", rekao je i pozvao novinare da pričekaju da se uhvati počinitelj i provede istraga nakon čega će se građani informirati.

Ministar je bio vidno šokiran događajem. 

08:35 Iz policijske uprave zagrebačke su nam potvrdili kako je došlo do pucnjave te kako je počinitelj u bijegu. Sve raspoložive policijske snage tragaju za njim.

Uskoro opširnije...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.