Predizborna anketa za Split: Puljak uvjerljivo vodi pred HDZ-ovim kandidatom

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

UOČI lokalnih izbora u Splitu dosadašnji gradonačelnik Ivica Puljak ima značajnu prednost nad svojim protukandidatima, pokazuju rezultati prve predizborne ankete koju je agencija Ipsos napravila za stranku Centar.

Puljak, prema anketi koju je naručila njegova stranka, osvaja 38% glasova, dok je na drugom mjestu HDZ-ov kandidat Zoran Đogaš. Njega bi izabralo 24% ispitanika.

Na trećem mjestu je Željko Kerum (HGS) koji bi po anketi imao 11% glasova, a 6% Josip Markotić (Most). Tamara Visković (Možemo) i Davor Matijević (SDP) po anketi osvajaju po 4% glasova, dok Aris Zlodro (DP) i Kristina Vidan (Pametno) osvajaju po 3% glasova.

Puljku 57% u drugom krugu 

Po trenutnim preferencijama birača, u drugi krug izbora za gradonačelnika Splita ušli bi Ivica Puljak i Zoran Đogaš, a u drugom krugu bi pobijedio Ivica Puljak. Puljak bi u tom slučaju osvojio 50% glasova, a Đogaš 39%.

U rezultatima ankete se navodi i da građani Splita imaju visoku motivaciju izlaska na nove lokalne izbore. Njih 57% bi sigurno izašlo na izbore, a dodatnih 23% bi vjerojatno glasalo. Samo 8% ispitanih je reklo da sigurno neće izaći na izbore.

I na izborima za gradsko vijeće Centar ima prednost ispred HDZ-a, a još 4 liste mogu očekivati prelazak izbornog praga. Centar bi prema anketi dobio 27% glasova, HDZ 23%, Most 9%, HGS 8%, Možemo 6%, DP i Pametno po 3%. Koalicija HSP-a i Suverenista, koalicija HSS-a i liste mladih te nezavisna lista Ante Franića bi dobile po 1%.

Negativan stav o Ivoševiću ima 40% ispitanih

Najvišu razinu pozitivnog dojma građani imaju prema Ivici Puljku, pokazuju rezultati ankete. Pozitivan dojam o Puljku ima 61% ispitanih, a negativan 35%. Pozitivan stav o njegovom zamjeniku Bojanu Ivoševiću ima 36% ispitanih, a negativan 40%.

Zorana Đogaša, nestranačkog kandidata HDZ-a, veliki dio ispitanih ne poznaje. 18% ispitanih kaže da nije nikad čulo za njega, a dodatnih 23% nije odgovorilo na pitanje. Pozitivan dojam o Đogašu ima 41% ispitanih, negativan 19%.

Anketa je provedena u lipnju na reprezentativnom uzorku od 600 ispitanika starijih od 18 godina s prebivalištem na području Splita.