Predoziranjem do besmrtnosti - Kako je Michael Jackson zaradio mjesto u povijesti

DOBRO je poznata činjenica da prerana smrt prouzročena prekomjernim uživanjem lijekova ili droga poznatim osobama osigurava neizbrisivo mjesto u povijesti. Čini se da postoji nešto u tragediji što ljude navodi na obožavanje onih kojima se dogodila. Michael Jackson tako se pridružio seriji manje ili više poznatih zvijezda čiji je život okončan prije vremena.

River Phoenix, Anna Nicole Smith, Brad Renfro ili Heath Ledger primjeri su mladih zvijezda koje su umrle nakon predoziranja drogama ili lijekovima. Svi su oni kultni status stekli tek nakon smrti. Phoenix i Renfro zapamćeni su kao mlade zvijezde koje se u karijeri i nisu mogle pohvaliti pretjerano kvalitetnim filmskim ostvarenjima, ali čija je ime postalo simbolom tragedije.

Tragični zlikovac i dug put starlete

Ledger je, za razliku od njih, imao impresivnu filmsku biografiju, ali pitanje je bi li ulogom Jokera u zadnjem nastavku serijala o Batmanu postigao kultni status da mu to nije bila i zadnja uloga u životu. Ovako je dobio posthumnog Oscara i ostao upamćen kao jedan od najimpresivnijih filmskih zlikovaca u povijesti, a svakako najtragičniji.

Anna Nicole Smith prošla je dugi put od starlete, preko lukave i sretne žene koja se uspjela iznimno bogato udati za čovjeka 63 godine starijeg od sebe, sve do tragične ličnosti koja je nakon uspješne borbe s debljinom imala malo manje uspješnu borbu s ovisnošću o farmaceutskim proizvodima.

No, kad pričamo o Michaelu Jacksonu, usporedba s Ledgerom, Renfrom, Nicole Smith ili Phoenixom nije primjerena. Ne zato što je njihova smrt manje tragična, nego zato što postoje dvije zvijezde čiji su život, status, razina slave, ali i životni put puno sličniji Jacksonovom. Radi se o dvije zvijezde kojima je i sam Jackson bio opsjednut, koji su umrli pod okolnostima koje i dan danas golicaju maštu mnogih, do te mjere da je o njima stvoreno nebrojeno teorija, pretpostavki i zavjera. Kad se bude pisalo o smrti Michaela Jacksona, uspoređivat će ga se s Marilyn Monroe i Elvisom Presleyem.

Marilyn Monroe - model savršene žene

Model savršene žene kakav poznaje današnje zapadno društvo u najvećoj je mjeri predodredila bez sumnje najpoznatija glumica svih vremena. Iako joj je gotovo cijela karijera bila obilježena ulogama "glupe plavuše", Marilyn Monroe dosegla je razinu slave i popularnosti kakvoj se niti jedna glumica prije i nakon nje nije mogla približiti. Teško je iz današnje perspektive uopće pojmiti u kojoj je mjeri Monroe bila seks simbol svoga vremena. U vremenu u kojemu ne samo da nije bilo internet pornografije, nego nije bilo niti jednog od tisuća časopisa koji svaki tjedan imaju nove rezultate anketa o tome koja je najseksepilnija žena današnjice, pojava putene plavuše na filmskom platnu bila je kao udar kometa. Monroe se, nije zgorega spomenuti, pojavila na prvoj naslovnici časopisa koji će kasnije uvesti ideal plavuše s dimenzijama 90-60-90 – Playboya.

Ljepota Marilyn Monroe bila je nadmašena samo nevjerojatnim uspjehom i slavom koju je stekla. Naravno, postojala je i druga strana. Tri neuspjela braka, od kojih je onaj s poznatim igračem bejzbola Joeom DiMaggiom navodno i propao zbog famozne scene u kojoj vjetar puše ispod Monroeine haljine, govorkanja o aferi sa članovima dinastije Kennedy, posjeti psihijatrijskim bolnicama i, konačno, tragična smrt. 5. kolovoza 1962. domaćica Eunice Murray pronašla je tada 36-godišnju Monroe mrtvu. Patolog je ustvrdio da se "vjerojatno radilo o samoubojstvu", a ta je smrt postala jednim od najčešćih motiva teorija zavjere u zadnjih stotinu godina.


Elvis je napustio zgradu

No, iako je Monroe pred kraj života imala burna razdoblja, ona ipak nije propala. To se ne može reći za drugog velikana, Elvisa "Kralja" Presleyja. Pjevač koji je od svog probitka 1956. vrlo brzo stekao status najpopularnijeg i najcjenjenijeg pjevača svih vremena do kraja 70-ih godina postao je, po sjećanju jednog novinara "groteskna karikatura samog sebe dok je bio vitak i pun energije". Razuzdan život i ozbiljni problemi s drogama doveli su Presleya do ruba egzistencije. Pretili muškarac koji je u tijesnim kostimima pokušavao pjevati, ali mu nije išlo jer je bio pun tableta, zaista je bio kao neka protuteža onome muškarcu koji je godinama ranije palio publiku.



16. kolovoza 1977. godine Presleyeva tadašnja zaručnica Ginger Alden pronašla ga je mrtvog u kupaonici na njegovom imanju Graceland. Kralj rock'n'rolla imao je 42 godine. Kontroverze su počele vrlo brzo. Dr. Jerry Francisco, mrtvozornik iz Memphisa, rekao je novinarima kako je Presley umro od srčanog udara te kako lijekovi nisu imali veze s tim. Ipak, kad Francisco u mjesecima nakon Presleyeve smrti nije htio dati podatke o obdukciji i toksikološke nalaze, probudile su se sumnje. Kasnija istraga televizijske kuće ABC i jednog poznatog patologa otkrila je da je uzrok smrti bila kombinacija lijekova. Štoviše, u zadnjih sedam mjeseci života Presley je preko svog liječnika dobio 5,300 tableta.

Hoće li obično objašnjenje biti dovoljno?

Budući da se slika Presleya u lijesu, objavljena u novinama diljem svijeta, razlikovala od lika kojeg su obožavatelji pamtili u zadnjim godinama Presleyeva života, brzo su počele kružiti priče kako "Elvis nije mrtav". Oko toga se tijekom godina razvio zapravo cijeli kult, a priče o lažiranoj smrti Elvisa Presleya postale su sastavni dio američkog folklora.

Michael Jackson u kući je držao kip Marilyn Monroe, koju je smatrao simbolom savršene ljepote. Bio je fasciniran i Presleyem, čijom se kćeri Lisom Marie i vjenčao 1993. Kao i Presley, Jackson je imao svoje imanje, Neverland, iako je taj ranč postao poznat po puno gorim stvarima nego Presleyev Graceland. Jackson i Presley su dva glazbenika s najvećim brojem imitatora u povijesti, a obojica su u tolikoj mjeri obilježili svoje vrijeme da su s pravom nosili titulu kraljeva. No, kao i Elvis, i Jackson je od najslavnijeg zabavljača na svijetu na kraju života spao na karikaturu samog sebe, na čovjeka kojemu se bilo prelagano rugati, a preteško sjetiti se njegovih hitova. Konačno, teško je za vjerovati da će teorije o Jacksonovoj smrti stati na običnom patološkom objašnjenju. Uostalom, već su krenule i prve teorije o tome kako je kralj popa živ.

J.D.
Foto: JLP, YouTube

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.