Predsjednica desničarske novinarske udruge je nova urednica Prvog programa HRT-a

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

GLAVNI ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić nedavno je imenovao urednike televizijskih i radijskih programa javne radiotelevizije.

Predsjednica paranovinarske udruge koja okuplja desničarske novinare sklone HDZ-u

Među novim imenovanjima je i mjesto urednice Prvog programa Hrvatske televizije na koje je postavljena Katja Kušec.

Riječ je o HRT-ovoj urednici i voditeljici koja je istovremeno predsjednica udruge Hrvatski novinari i publicisti. 

Ta je paranovinarska udruga osnovana 2015., a okupila je novinare i "novinare" sklone tadašnjem HDZ-u koji je vodio Tomislav Karamarko. 

Prvi predsjednik HNIP-a bio je kontroverzni Siniša Kovačić

Zamišljena je kao desničarska verzija novinarskog društva, a prvi joj je predsjednik bio Siniša Kovačić, koji će kasnije postati ravnatelj HRT-a, upravo onoliko malo vremena koliko je HDZ s Karamarkom na čelu proveo na vlasti. 

Kovačića su na mjestu ravnatelja pratile brojne kontroverze vezane uz desničarenje u programu javne televizije, ali i financijske nepravilnosti i sklapanje sumnjivih nagodbi na koje je upozoravao Nadzorni odbor HRT-a. 

Kovačić je kasnije smijenjen s mjesta ravnatelja, a početkom godine biskupi su ga uzeli za urednika Hrvatske katoličke mreže, neke vrste Crkvene informativne agencije. 

Trojica bivših članova HNIP-a optužila Kušec i njene suradnike

U HNIP-u je prije godinu dana izbilo veliko javno prepucavanje u kojem su trojica bivših članova te udruge napala upravo Katju Kušec te Hrvoja Juvančića i Ivana Hrstića. Njih su optužili da pokušavaju uništiti tu paranovinarsku organizaciju.

Kušec i ostatak vodstva HNIP-a bivše su članove prozvali da šire neistine i pokušavaju nedemokratski preuzeti HNIP.

Katja Kušec preuzela je HNIP početkom svibnja 2016., nakon što je Kovačić postao v.d. ravnatelja HRT-a, a do tada je bila potpredsjednica.

Hrpa imenovanja

Odlukom glavnog ravnatelja HRT-a, urednik Prvog programa Hrvatskog radija postao je Vladimir Kumbrija. Na prijedlog ravnatelja poslovne jedinice Program Renata Kunića i glavnog urednika televizijskih programa HRT-a Brune Kovačevića, novi urednik HTV 2 je Tomislav Štengl, urednica HTV 3 Vlatka Kolarović, a HTV 4 Dražen Miočić.

Osim Vladimira Kumbrije koji je na čelu prvog programa Hrvatskog radija (HR), za urednicu HR 3 potvrđena je Nevenka Dujmović, ali drugi radijski program i dalje vodi vršiteljica dužnosti urednice Jadranka Rilović.

Imenovanja su objavljena na internetskim stranicama HRT-a, a uslijedila su nakon što je krajem lipnja Bruno Kovačević imenovan za glavnog urednika programa HTV1, HTV2, HTV3, HTV4 i međunarodnog televizijskog programskog kanala, Eliana Čandrlić Glibota za glavnu urednicu programa Hrvatskog radija i Andreja Arežina Grgičević za glavnu urednicu portala i nelinearnih medijskih usluga.

Nova imenovanja provedena su na temelju javnoga natječaja na kojem je HRT pozvao kandidate da se prijave za radno mjesto urednika za sva četiri televizijska programa HRT-a, kao i međunarodnoga televizijskoga programa te za radna mjesta urednika na tri programa Hrvatskoga radija, međunarodnoga radijskog programa te za urednika Informativnoga medijskog servisa Hrvatske televizije (IMS – HTV) i urednika Informativnoga medijskog servisa Hrvatskoga radija (IMS – HR).

Osim toga, bio je raspisan i natječaj za urednike HRT-ovih lokalnih radiopostaja: Radija Knin, Radija Pula, Radija Zadar, Radija Dubrovnik, Radija Rijeka, Radija Split, Radija Osijek i Radija Sljeme.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.