Predsjednica liječničkog sindikata: Od vlade očekujemo dodatak za naše članove

Foto: Hina

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić je uoči pregovora o izmjenama temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe izjavila kako očekuju vladinu ponudu dodatka za članove reprezentativnih sindikata u odnosu na nečlanove. To je drugi sastanak pregovaračkih odbora vlade i predstavnika sindikata o sklapanju izmjena i dopuna temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.

Upitana o razlikovanju članova i nečlanova sindikata Čulinović Čaić uzvratila je protupitanjem je li, ako netko financira rad sindikata, fer da ima ista prava kao i oni koji to ne čine. "Sindikati su do sada puno toga učinili, i to ne samo za članove sindikata, i ako to nije bilo dovoljno, onda se neka ipak vidi razlika. Osobno sam pobornik toga", dodala je.

"Ovo što tražimo je tek prvi korak"

Napomenula je kako prema Zakonu o radu članovi sindikata mogu imati veća prava u odnosu na nečlanove, u visini prosječne godišnje sindikalne članarine. Na upit jesu li liječnici trebali bolje zaštititi medicinske sestre i nezdravstveno osoblje rekla je kako je cjelokupni sustav upoznat s time što pripremaju liječnici već tri godine.

"Točno je da su u sustavu male plaće i ovo što tražimo je tek prvi korak i čekamo što će biti s vremensko-kadrovskim normativima, ugovorima za specijalizante i kako će se riješiti plaće kroz Zakon o plaćama u javnim službama. Očekujem da vlada radi svoj posao na boljitku zaposlenih u državnim i javnim službama", istaknula je Čulinović Čaić.

"Ponuda mizerna"

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak najavio je kako će tražiti da ih primi premijer zajedno sa strukovnim sindikatom medicinskih sestara i tehničara te da dogovore povećanje koeficijenata jer je ono što je bilo ponuđeno prošli tjedan mizerno.

"To je samo vraćanje na staro, odnosno ono što nam je oduzeto 2013.", ustvrdio je i dodao da traže najmanje 10-postotno povećanje koeficijenata kako bi spriječili prosvjede. "S plaćama koje imamo se jednostavno ne može živjeti", poručio je. Podsjetio je kako im je ponuđeno povećanje od tri do pet posto, ovisno o radnom statusu.  

"Ako je jedna struktura u zdravstvu dobila povećanje, a ostali nisu, onda iskazuju nezadovoljstvo i očekuju povećanje koeficijenata kao što su dobili i liječnici jer smo međusobno povezani i ne možemo odvojeno funkcionirati i neophodno smo potrebni sustavu", naglasio je Topolnjak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.