Predsjednica Saveza samostalnih sindikata: Želimo generalni štrajk

PREDSJEDNICA Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević kazala je u emisiji Radija 101 da su "jučer imali sjednicu GSV-a, na kojoj su čuli podatak da je iz Fonda za spašavanje radnih mjesta, što je onaj tzv. neradni petak, potrošeno tek 20 tisuća kuna, a u Fondu je izdvojeno 250 milijuna kuna".

"Naš je prijedlog bio da Vlada subvencionira svako radno mjesto sa 20 eura po neradnom petku. Dakle, u Fondu postoji novac da se subvencionira neradni petak za 250 tisuća radnika i na taj način bi se sačuvalo 25 tisuća radnih mjesta. Vlada nije imala sluha za taj naš prijedlog, nego je napravila svoj prijedlog zakona sa suviše administrativnih barijera, tako da su na kraju bila samo dva mala korisnika, na što je potrošeno 20 tisuća kuna, a vidjeli smo koliko je u međuvremenu izgubljeno radnih mjesta", kazala je.

Idući tjedan prosvjed radnika 3. maja u Rijeci

Knežević je najavila da će 1. svibnja biti prosvjedni, idući tjedan kreće se s prosvjedom u Rijeci: "Radnicima riječkog brodogradilišta 3. maj pridružit će se svi ostali naši članovi iz drugih sindikata. Tijekom dana imamo sjednicu na kojoj bismo trebali utvrditi detalje. Proveli smo konzultacije o mogućnosti organiziranja generalnog štrajka u cijeloj zemlji, jer smo prošlog mjeseca imali čak 25 štrajkova po raznim poduzećima. Ideja je da organiziramo štrajkove po poduzećima, a potom bismo organizirali štrajk solidarnosti, što je jedina mogućnost da se izvede generalni štrajk u RH. Sve bi kulminiralo 1. svibnja, kad bi trebali biti javni prosvjedi na glavnim trgovima u velikim gradovima."

U Hrvatskoj zakonodavstvo ne dopušta mogućnost organiziranja generalnog štrajka jer ga se mora najaviti. Knežević je objasnila da to znači da bi se trebali organizirati pojedinačni štrajkovi u svakom poduzeću, što bi trebalo najaviti svakom poslodavcu pojedinačno.

"Zakon propisuje sljedeću proceduru: prvo se mora navesti razlog štrajka, a potom slijedi mirenje i tek ako mirenje ne uspije, može se ići u štrajk. Da bi se izbjegla ta komplicirana procedura, mi moramo tražiti druga rješenja", zaključila je Knežević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.