Predsjednik Azerbajdžana raspisao prijevremene predsjedničke izbore

Foto: EPA

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev sazvao je danas prijevremene predsjedničke izbore za 7. veljače, prema dokumentu koji je objavio njegov ured.

Alijev (61) je zadnji put ponovno izabran 2018. na sedmogodišnji mandat, a s obzirom na to da je političko neslaganje uglavnom potisnuto, gotovo je sigurno da će osvojiti novi mandat sljedeće godine.

Alijev izveo uspješni napad na Nagorno-Karabah, uspostavio savez s Erdoganom...

U rujnu je Alijev naredio munjevitu ofenzivu nakon devetomjesečne blokade kako bi ponovno preuzeo kontrolu nad odcijepljenim teritorijem Nagorno-Karabahom, koji su kontrolirali etnički Armenci, što je bio drugi uspješni napad u tri godine.

Tako je ispravio ono što su on i većina u Azerbajdžanu vidjeli kao povijesnu nepravdu de facto secesije regije u krvavom etničkom sukobu, koji je pratio raspad Sovjetskog Saveza kasnih 1980-ih i ranih 1990-ih.

Potpomognut naftnim bogatstvom svoje zemlje, Alijev je uspostavio čvrst savez s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom, a istodobno je uspio održati aktivne odnose i s Rusijom i sa Zapadom, duboko zavađenima zbog rata Moskve u Ukrajini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.