Predsjednik Čada poginuo u borbi s pobunjenicima

Foto: EPA

IDRISS DEBY, predsjednik afričke države Čad, poginuo je u borbi protiv pobunjenika na sjeveru zemlje, objavila je vojska na državnoj televiziji, prenosi BBC.

Uzrok smrti predsjednika Čada nije još poznat.

Privremeni rezultati izbora, koji su se održali 11. travnja, projicirali su da će Deby osvojiti šesti mandat, s 80% glasova. 

Pobjeda na izborima osigurala mu je šest mandat, ali su glasanje 11. travnja bojkotirali oporbeni čelnici.

Upravljanje državom preuzima vojno vijeće na čelu s Debyjevim sinom

Vlada i parlament su raspušteni, a upravljanje državom u sljedećih 18 mjeseci preuzima vojno vijeće. 

Deby je poginuo u 68. godini i bio je jedan od najdugovječnijih afričkih lidera. Prvi put je na vlast stigao devedesetih godina, i to vojnim ustankom. 

Glasnogovornik vojske Azem Bermendao Agouna izvijestio je o Debyjevoj smrti na državnoj televiziji, okružen skupinom vojnih časnika iz Nacionalnog prijelaznog vijeća. 

"Poziv za dijalog i mir upućen je svim Čađanima u zemlji i inozemstvu kako bismo nastavili zajedno graditi Čad", rekao je Agouna.

"Nacionalno prijelazno vijeće uvjerava narod Čada da su poduzete sve mjere za osiguranje mira, sigurnosti i republičkog poretka."

Bio saveznik Francuske i zapadnih zemalja u borbi protiv džihadista

Otišao je na prvu crtu bojišnice tijekom vikenda kako bi posjetio vojsku koja je u sukobu s pobunjenicima oko granice u Libiji. Vojno vijeće vodit će predsjednikov sin Mahamat Idriss Deby Itno, 37-godišnji odlikovani general. 

Pobunjenici, skupina koja sebe naziva Fact (eng. Front for Change and Concord in Chad), napali su graničnu postaju na dan izbora. Napredovali su prema glavnom gradu Čada N'Djameni i prišli mu na oko stotinu kilometara s južne strane. 

Sukobi su započeli u subotu. General je za Reuters izjavio da je 300 pobunjenika ubijeno i 150 zarobljeno. Ubijeno je pet državnih vojnika, a 36 je ozlijeđeno, dodao je.

Deby je bio dugogodišnji saveznik Francuske i ostalih zapadnih zemalja u borbi protiv džihadističkih skupina u afričkoj regiji Sahel. Međutim, posljednjih godina poraslo je nezadovoljstvo vladinim radom, posebice po pitanju upravljanja naftnim resursima Čada. 

Deby je u kampanji obećavao da će regiji vratiti mir i sigurnost. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.