Predsjednik i dva člana Nadzornog odbora Podravke dali ostavke

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

PODRAVKA je izvijestila da je ostavku na mjesto predsjednik Nadzornog odbora (NO) dao Dubravko Štimac, čelnik mirovinskog fonda PBZ Croatia osiguranja.

Kako se navodi u objavi Podravke na Zagrebačkoj burzi, Podravka je danas primila ostavku predsjednika NO-a Dubravka Štimca, koja stupa na snagu 30. lipnja 2019. godine. 

Štimac, predsjednik Uprave PBZ Croatia osiguranje, društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondom, imenovan je predsjednikom NO-a Podravke u veljači 2012. godine. 

Ostavke danas podnijeli i dva člana nadzornog odbora

Iz Podravke su ranije jutros izvijestili da su dva člana NO-a iz reda mirovinskih fondova dala ostavke - Damir Grbavac i Petar Vlaić.

Damir Grbavac dao je ostavku s učinkom od zaključenja prve redovne glavne skupštine koja će biti sazvana u 2019., Petar Vlaić je dao ostavku koja stupa na snagu 30. lipnja.

Petar Vlaić, predsjednik Uprave Erste Plavog mirovinskog fonda, izabran je za člana NO-a Podravke u rujnu 2010., a Damir Grbavac, predsjednik Uprave Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, izabran je u veljači 2017. godine.

Zakonske izmjene ne dopuštaju članove mirovinskih fondova u nadzornim odborima

Inače, Štimac, Grbavac i Vlaić morali su napustiti Podravkin NO na temelju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim mirovinskim fondovima, prema kojima članovi mirovinskih fondova više ne mogu biti u nadzornim odborima trgovačkih društava u koja ulažu.

Tim je zakonskim izmjenama regulirano da mirovinski fondovi za člana nadzornog odbora tvrtke u koje je taj fond uložio moraju predložiti nezavisnog člana koji ima odgovarajuće stručne i druge kvalifikacije, a njega bi, na prijedlog ministra nadležnog za mirovinski sustav, imenovala Vlada. 

Izmjenama je utvrđen i rok od šest mjeseci od njihova stupanja na snagu u kojem se trebaju održati glavne skupštine tvrtki, a kako bi se postojeći članovi nadzornog odbora iz redova "mirovinaca" zamijenili novim članovima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.