Predsjednik NO Stanouprave: O pozajmici Jukić-damu doznao sam čitajući Index

Foto: Index

ANTE MARTINIS, SDP-ov predsjednik Nadzornog odbora Stanouprave, doznao je da je ta gradska tvrtka dala pozajmice u vrijednosti od gotovo 600 tisuća kuna partneru Baldasarovog donatora Stipe Mađora čitajući - Index. To nas je malo iznenadilo jer je pitanje pozajmice stavljeno na dnevni red posljednje sjednice Nadzornog odbora od 30. rujna. Stvar je htjela razjasniti šefica financija Kitana Žižić, predstavnica radnika u Nadzornom odboru Stanouprave.

Pozajmica isplaćena iz zajedničke pričuve bez odgovarajućeg osiguranja

Žižić je spomenula da su pozajmice dane izvođaču radova u tri navrata po 190 tisuća kuna i da kod pozajmica iz sredstava zajedničke pričuve treba biti oprezniji jer povrat nije osiguran odgovarajućim sredstvima naplate. Upozorila je i na tumačenje revizora da se sredstva zajedničke pričuve ne smiju davati kao pozajmica te je postavila pitanje da je li je za ove pozajmice zatražena i dobivena suglasnost nadzornog odbora.

Kako smo utvrdili nije, jer je iznos od gotovo 600 tisuća kuna podijeljen na tri manja kako ne bi prešao 200 tisuća kuna, jer sve preko tog iznosa treba na potvrdu pred Nadzorni odbor. Zanimljivo je svakako da je potpredsjednik Nadzornog odbora Stanouprave Stipe Mađor koji sa svojim partnerom Danijelom Jukićem, čijem su društvu Jukić-dam isplaćene pozajmice, zajedničkim snagama gradi hotel u Vukovarskoj i obnavlja Turističku palaču. Mađor nam je priznao da je informaciju o pozajmicama dobio tek naknadno, ali je malo teško povjerovati u to da nije znao da mu partner traži pozajmicu od firme u kojoj je potpredsjednik Nadzornog odbora.

"Da sam znao da je u pitanju Jukić-dam, odmah bih reagirao"

Predsjednik NO-a Stanouprave Ante Martinis sjetio se da je Žižić spomenula pozajmice, ali tada, tvrdi, nije rečeno ni da se odnose na istog izvođača radova, a nije čuo ni da se radilo o Jukić-damu i partneru kolege iz Nadzornog odbora.

"Ako je znala da je tako, zašto je pustila da pozajmica ide? Zašto nije odbila i obavijestila Nadzorni odbor? Zašto nam nije dostavila detalje, kojem je dano i ostalu dokumentaciju. O tome sam doznao sa portala Index. Da je rekla o kome se radi, ja bih odmah reagirao. Ja ću tražiti da se cijela stvar raščisti na idućoj sjednici Nadzornog odbora, ako do tada ne budem smijenjen", kazao nam je Martinis.

Gradski odbor splitskog SDP-a donio je, naime, preporuku da svi njihovi članovi nadzornih odbora i upravnih vijeća daju mandate na raspolaganje. Idući je na potezu gradonačelnik Ivo Baldasar koji je već dosad smijenio nekoliko članova nadzornih odbora gradskih firmi iz svoje bivše stranke. U Stanoupravi je tako nedavno zamijenio Antu Cvitkovića sa Andreom Nosil, bivšom članicom SDP-a i djevojkom gradskog vijećnika Vojka Božulića, koji se također nije vratio u SDP.

Stanouprava daje pozajmice, a posluje s gubitkom od 800 tisuća kuna

Od predsjednika Nadzornog odbora Stanouprave dobili smo potvrdu da firma posluje sa gubitkom.

"Riječ je o nekih 800 tisuća kuna gubitka, no radi se o knjigovodstvenom podatku. I lani je bio gubitak pa se završilo u plusu", kazao nam je Martinis.

Istu stvar smo pitali i direktora Marka Šundova, pa nam nije odgovorio.

Od Martinisa smo inače doznali i da su pozajmice i ranije isplaćivale, jednu je dobila i gradska tvrtka Spalatum DMC, koju je početkom mandata osnovao gradonačelnik Baldasar. Martinis nam je kazao da je tada tražio i suglasnost gradonačelnika i da je sve bilo pokriveno odgovarajućim jamstvima, a nije ni bilo isplaćeno iz sredstava pričuve, nego iz sredstava Stanouprave.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.