Predsjednik Ruande šefa hotela koji je spasio tisuće Tutsija prozvao teroristom

Foto: EPA

RUANDSKI predsjednik Paul Kagame u nedjelju je optužio Paula Rusesabaginu, upravitelja hotela koji je spasio živote više od tisuću ljudi za vrijeme ruandskoga genocida, terorističkim vođom.

Za vrijeme konferencije za novinare Kagame rekao je da je Rusesabagina vodio "skupinu terorista koji su ubijali Ruanđane".

Rusesabagina (66) postao je poznat jer je pružio utočište Tutsijima u hotelu Mille Collines u Kigaliju i poslije im pomogao da pobjegnu, što je prikazano u holivudskom filmu Hotel Ruanda snimljenome 2004.

Neki su vladini dužnosnici i preživjeli to osporili.

"Rusesabagina ima krv Ruanđana na rukama"

"Rusesabagina ima krv Ruanđana na rukama", rekao je Kagame na konferenciji za novinare i poručio da mora platiti za svoja zlodjela i obećao da će mu se pošteno suditi.

Rusesabaginina obitelj rekla je da su optužbe izmišljene i da je proteklih godina postao meta zbog kritiziranja ruandske vlade, rekla je njegova kći Carine Kanimba za dpa.

Rusesabagina se iselio iz Ruande nakon genocida i dobio međunarodno priznanje, a u Sjedinjenim Državama odlikovan je najvećim priznanjem za civile, Predsjedničkom medaljom slobode 2005. godine. 

No u domovini izazvao je osude upozorenjima o drugom genocidu, ovaj puta Tutsija protiv Huta. Kritizirali su ga i neki koji su preživjeli genocid, a predsjednik Paul Kagame optužio ga je da eksploatira genocid radi komercijalnog probitka. 

Godine 2010. državni odvjetnik rekao je za Reuters da vlasti imaju dokaze da Rusesabagina financira terorističke skupine, ali optužnica tada nije bila podignuta.

Vlasti su govorile da je imao prste u napadima pobunjeničke Nacionalne fronte za oslobođenje na jugu Ruande 2018.

U genocidu u Ruandi približno 800.000 Tutsija

U genocidu u Ruandi približno 800.000 Tutsija i umjerenih Huta pobijeno je u razdoblju od stotinu dana počevši 6. travnja 1994.

Uhićen je na temelju optužbi za terorizam prošli tjedan. Nisu ga smjeli vidjeti ni obitelj niti odvjetnici.

Rusesabagina je glasni kritičar vlade i rekao je da vodi MRCD, skupinu političkih stranaka u egzilu koja se protivi ruandskoj vladi.

MRCD ima oružanu skupinu, FLN, koja se bori protiv ruandske vlade i optužena je za izvođenje napada pored granice s Burundijem.

Za vrijeme genocida 1994. pripadnici etničke skupine Hutu pobili su više od 800.000 Tutsija i umjerenih Hutua.

Kagame je hvaljen zbog donošenja stabilnosti i gospodarskog razvoja u zemlju nakon civilnog rata, premda je ograničio građanske slobode i suzbio oporbu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.