Zadravec naručila ogromne količine materijala od firme koja joj je bila sponzor

Foto: Index /FaH

ISTRAŽNO povjerenstvo za lijekove KBC-a Sestre milosrdnice istražuje slučaj nabavke velikog broja jednog određenog proizvoda za potrebe radiologije, a u središtu njihovog interesa je bivša predstojnica Kliničkog zavoda za radiologiju Dijana Zadravec. 

Riječ je nabavci relativno novog kontrastnog sredstva koji se koristi u radiologiji, naziva Clariscan, proizvođača GE Healthcarea.

>> EKSKLUZIVNO Imamo mailove. Zadravec je godinama stopirala natječaje u Vinogradskoj

Healthcare je već dva puta bio sponzor simpozija Hrvatskog neuroradiološkog društva, u kojem je predsjednica upravo Zadravec. Posljedica te nabavke je činjenica da je nađeno 50 litara kontrasta, koji se koristi u radiologiji, raznih proizvođača, od kojih je gotovo polovica Clariscana, dok su godišnje potrebe oko 20 litara. Štoviše, dijelu tog lijeka, koji je nabavila Zadravec, istekao je rok trajanja, i to početkom ovog mjeseca. No, krenimo redom. 

Zašto je smijenjena Zadravec

Dijana Zadravec, predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice, smijenjena je s tog mjesta sredinom svibnja ove godine. 

"Vođenje tog Zavoda od strane prof. Zadravec u proteklom razdoblju rezultiralo je ozbiljno narušenim međuljudskim odnosima, što je dovelo do velikog odljeva kadrova iz naše ustanove. Takvo daljnje stanje je neodrživo, prije svega zbog ugrožavanja redovitog pružanja usluga pacijentima, ali i daljnjeg urušavanja radiološke djelatnosti u bolnici", stajalo je u obrazloženju te odluke. 

Index je otkrio aferu oko Dijane Zadravec i mobingiranja djelatnika kojima je nadređena. Prvi smo doznali i objavili da je Kliniku u samo 15 dana napustilo troje radiologa upravo zbog nje. Potom su i sadašnji i bivši djelatnici Vinogradske odlučili istupiti u javnost. Index je prvi objavio da su sadašnji zaposlenici, njih 17, prijavili Zadravec za mobing, dok je 11 bivših djelatnika napisalo pismo, koje je Index prvi dobio, u kojem jasno objašnjavaju zašto su dali otkaz zbog Dijane Zadravec. O tome da ih Zadravec mobingira za Index su progovorili i dr. Karolina Bolanča Čulo iz Klinike za tumore i dr. Vladimir Kalousek, neuroradiolog iz Vinogradske, pa se brojka onih koji su javno progovorili o mobingu koji vrši Zadravec popela na 30.

Optužbe o korupciji 

Dijana Zadravec često u svojim javnim istupima napada i optužuje liječnike da su neradnici, da glumataju i tvrdi da je ona otkrila koruptivne radnje među liječnicima.

Zadravec tako tvrdi da je poslala prijavu USKOK-u i DORH-u o nepravilnostima u radu tog KBC-a. Tvrdi da se preko krivotvorenih dokumenata navodno krao novac poreznih obveznika, kao i da je bilo nepravilnosti u natječajima. 

Tri inspekcije, inspekcija Ministarstva zdravstva, kontrola i nadzor Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te proračunski nadzor Ministarstva financija, kao ni interna revizija KBC-a Sestre milosrdnice, nisu mogli utvrditi navode Dijane Zadravec da je bolnici, državnom proračunu ili Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) nanesena šteta. 

Našli oko 50 litara, a treba im 20 litara godišnje

Utvrđeno je da Zadravec kao predstojnica Klinike nije dostavljala popise potrebnog materijala za intervencijske zahvate, čime je onemogućavala javnu nabavu. Odnosno, utvrđeno je da je upravo Zadravec godinama ignorirala traženje Službe nabave da dostavi popise količina materijala potrebnih za rad kako bi oni mogli izvršiti javnu nabavu.

Sada je u fokus, kako doznajemo, posebnog povjerenstva došla nabavka za koju je ona bila nadležna. Tijekom nedavne revizije u KBC-u Sestre Milosrdnice nađeno je oko 50 litara raznih kontrasta, od čega je znatan dio Clariscana gadoteratne kiseline proizvođača imena GE Healthcare AS. Dijelu tog lijeka istekao je rok trajanja, i to u srpnju ove godine, a sumnju budi i činjenica da godišnje potrebe za kontrastom ne iznose više od 20 litara.  

"Kontrast Clariscan gadoteratne je naručen putem javnog natječaja. Važeći ugovor je potpisan s gospodarskim subjektom Medika d.d. te je u trajanju od 11. rujna 2020. do 11. rujna 2021. godine. Naručene količine odobrene su putem digitalnih zahtjevnica potpisanih od strane predstojnika Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju", stoji u odgovoru koji potpisuje ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić. Predstojnik je u vrijeme nabavke bila upravo Zadravec. 

Količine je odobrila Zadravec

KBC ne opovrgava informaciju kako su nađene znatne količine kontrasta, kao i da je riječ o količini koja premašuje potrebe te bolnice. Samo ove godine od 1. siječnja do 30. lipnja naručeno je ukupno 220 bočica Clariscana od 50 mililitra, 630 bočica od 15 mililitara, 30 komada bočica od 100 mililitara te 110 komada od 10 mililitara. Ukupno je to 25.5 litara samo Clariscana, što premašuje godišnje potrebe kontrasta za potrebe radiologije. Vrijednost nabave iznosi oko 330 tisuća kuna s PDV-om. 

Zašto se nabavila baš tolika količinu kontrasta, upitali smo KBC, a kažu nam da su količine dobivene od Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju. U to vrijeme čelnica je bila - Zadravec. 

Zanimali su nas detalji nabavke tog lijeka, kako je Zadravec utvrdila količine te zašto se KBC odlučio baš na taj proizvod, koji je, sudeći prema evidenciji HALMED-a, sasvim novi lijek. 

Povjerenstvo za lijekove bavi se spornom nabavkom 

"Dodatni upit i pojašnjenje zatraženi su od Povjerenstva za lijekove KBC-a Sestre milosrdnice", stoji u odgovoru KBC-a na naš upit čime je potvrđeno da je ova nabavka predmet interesa Povjerenstva. 

S obzirom na to da smo utvrdili da je GE Healthcare bio sponzor simpozija Hrvatskog neuroradiološkog Društva, kojem predsjeda prof. dr. sc. Dijana Zadravec, zanimalo nas je koliko je uobičajeno da se nabavlja upravo proizvod koji proizvodi sponzor neke udruge na čijem je čelu netko tko odlučuje o nabavi.  

Postoji li poseban mehanizam koji bi zaustavio eventualni sukob interesa pojedinih liječnika u ovakvim i sličnim slučajevima, bio je naš upit KBC-u. 

"Vezano za upit o odnosu Hrvatskog neuroradiološkog društva i GE Healthcare možemo Vas uputiti da se obratite samom društvu, koje jedino može dati relevantne odgovore", stoji u odgovoru koji smo dobili od KBC-a.  

Healthcare je sponzorirao Društvo kojim upravlja Zadravec

Prije nego što smo kontaktirali Zadravec, odlučili smo provjeriti priču kod GE Healthcarea. Riječ je o američkoj korporaciji, svojevrsnom gigantu, koji za sebe kažu da su vodeći svjetski proizvođači medicinske opreme. U Hrvatskoj su bili prisutni od 2015. do prošle godine, a od tada im se hrvatska podružnica nalazi u likvidaciji.

Putem maila stupili smo u kontakt s Melaniom Popiel iz Poljske, koja je komunikacijski menadžer za području istočne Europe. Kako nam je rekla, GE Healthcare prisutan je u Hrvatskoj, ali preko distributera, preko kojih i sudjeluju u natječajima hrvatskih bolnica. 

Objasnili smo da nas zanima slučaj Zadravec, odnosno nabavka Clariscana te nas je zanimao njihov odnos. 

"Naš distributer lijekova, Swixx Biopharma, sponzorira obrazovne projekte hrvatskih liječničkih društava, uključujući Hrvatsko neuroradiološko društvo. U posljednje tri godine Swixx Biopharma, s drugim farmaceutskim tvrtkama, sponzorirala je sljedeće obrazovne projekte koje je organiziralo Društvo za neuroradiologiju: '3. Simpozij radiologija u hitnoj kliničkoj praksi' u 2019. i 'Prvi hrvatski neuroradiološki kongres' u 2021. Sva sponzorstva Swixx Biopharma provode se u skladu s EFPIA-inim kodeksom i hrvatskim zakonima", kažu nam iz Healthcarea.

GE Healthcare se navodi i u drugom simpoziju radiologa koje je radilo Hrvatsko neuroradiološko društvo iz 2018. godine, a koje se ne spominje u odgovoru Healthcarea.

Healthcare ne sudjeluje u nabavci 

Zanimale su nas i velike količine nabavljenog proizvoda Clariscan, naglasivši da je riječ o većim količinama ovog lijeka, od čega je jednom dijelu istekao rok trajanja. Zanimalo nas je je li nabavka tog proizvoda za potrebe KBC-a Sestre Milosrdnice obavljena preko njihove tvrtke. 

"S obzirom na to da Swixx Biopharma nije veletrgovac, onda i ne sudjeluje u bolničkim natječajima. Iz tog razloga Swixx Biopharma ne može izravno prodavati bilo koji proizvod bolnicama. Bolnice kupuju GE Healthcare i druge proizvode tvrtke putem veletrgovaca, na temelju potražnje i narudžbi bolnica, koje planiraju same bolnice. Svi proizvodi koje Swixx Biopharma prodaje veletrgovcima imaju odgovarajući rok trajanja te se s njima postupa u skladu s praksama dobre distribucije", stoji u odgovoru koji smo dobili iz Healthcarea. 

Pokušali smo stupiti u kontakt s Dijanom Zadravec, no nismo uspjeli. Nije odgovarala na pozive, a ni na SMS poruke. 
Zadravec se od 21. svibnja nalazi na bolovanju, a za to vrijeme održala je sastanak s resornim ministrom Vilijem Berošom, a viđena je i u razgovoru s Ustavnim sucem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.