Premijer Federacije BiH podnio ostavku - pada li kompletna Vlada?

NEDŽAD BRANKOVIĆ, premijer Federacije Bosne i Hercegovine podnio je danas neopozivu ostavku, a mediji u BiH predviđaju da bi već sutra mogao pasti i ostatak Vlade BiH, ako Vlada već nije pala "sama od sebe" ovom ostavkom.

Branković je odlazak s dužnosti najavio još sinoć i ona se povezuje s nedvosmislenim zahtjevom jučer reizabranog predsjednika SDA BiH - Sulejmana Tihića, koji smatra da njegov kolega Branković nakon optužnice podignute protiv njega zbog kriminala više ne može obnašati tu dužnost.

Tihić, kojemu su protukandidati bili sin Alije Izetbegovića - Bakir te Adnan Terzić, tražio je Branković odstupi ranije kada se u javnosti aktualiziralo pitanje optužnice protiv Brankovića i navoda o nezakonitom stjecanju stana.

Naime, sutra se u Federalnom parlamentu raspravlja upravo o povjerenju Vladi, točki dnevnog reda unesenoj početkom svibnja, a inicijativa dolazi od zastupničkog Kluba Socijaldemokratske partije (SDP) BiH kojom rukovodi Željko Komšić.

Je li Vlada već danas pala?

Mišljenje predsjedavajućeg Predstavničkog doma Safeta Softića jest da ostavka premijera povlači sobom ostavku cijele Vlade, zbog čega bi bilo bespredmetno raspravljati sutra o SDP-ovoj inicijativi, navodi Sarajevo-X.

Međutim, iz zastupničkog kluba SDP-a će inzistirati na raspravi jer, prema obrazloženju šefa Kluba Nermina Nikšića, premijerova ostavka, formalnopravno, ne znači istovremeni pad cijele Vlade s obzirom da je ustavno predsjednik Federacije BiH mandatar, ujedno i osoba koji dijeli mandate, a s premijerom se konzultira o njima.

Ekspert za ustavna pitanja Kasim Trnka u izjavi za portal tvrdi da premijerova ostavka u uređenim parlamentarnim sustavima znači istovremeno i Vladinu ostavku s tim da se razrješenje ne može obaviti odmah, već Vlada ostaje u tehničkom mandatu pa zatim slijedi ustavna procedura izbora nove.

"Izraz volje većine u Kongresu prihvaćam kao podršku zahtjevu predsjednika Tihića"

No, jedan od potpredsjednika Federacije BiH, Mirsad Kebo, u čiji ured i formalno stiže ostavka premijera tvrdi da Brankovićeva ostavka ne znači istovremeno i Vladinu ostavku.

"Branković mi je rekao da je ostavku već uputio, ali je još nismo dobili ni ja, niti Borjana Krišto i potpredsjednik FBiH Spomenka Mićić", kazao je Kebo, prenosi Pincom. On je istaknuo da će nakon što dobiju tekst ostavke, u skladu sa zakonom, poduzeti predviđene mjere i da će Branković ostati na funkciji dok predsjednik FBiH ne donese odluku o prihvaćanju ostavke. U samom tekstu ostavke stoji:

"Želim dostaviti moju neopozivu ostavku na mjesto premijera Federacije BiH, s molbom da, u skladu s predviđenom procedurom, u što kraćem roku, realizirate moje razrješenje i ostale aktivnosti koje su predviđene za imenovanje novog premijera Federacije BiH. Odluku sam donio nakon završenog 5. Kongresa SDA, gdje izraz volje većine u Kongresu prihvaćam kao podršku zahtjevu predsjednika SDA Sulejmana Tihića, da podnesem ostavku na funkciju premijera Federacije BiH. Također, želim zamoliliti da do realizacije ovog zahtjeva date mišljenje na ime kojeg zamjenika premijera Federacije BiH ću prenijeti ovlaštenja, radi normalnog funkcioniranja Vlade Federacije BiH, jer bih  počeo s korištenjem godišnjeg odmora do okončanja procedure moga razrješenja".

Nasljednik - Nihad Imamović?

Iako je još nejasno tko će naslijediti Nedžada Brankovića, niti je li pala čitava Vlada, izvori portala Pincom vrlo dobre šanse da sjedne u premijersku fotelju daju aktualnom predsjedniku uprave ASA holdinga i lider dviju udruga poslodavaca u BiH Nihadu Imamoviću. Međutim, “Menadžer za jugoistočnu Europu” 2004. godine Imamović, čiji uspjeh u autoindustriji njegovi protivnici povezuju s bliskim vezama koje gaji s državnim vrhom, kaže kako "ne uzima u obzir mogućnost da bude kandidat za premijera iz najmanje dva razloga".

"Prvi je zbog posla predsjednika Uprave ASA Holdinga. Smatram da bi se moj odlazak mogao pogrešno protumačiti. Mojih 59 godina života i profiliranja kao menadžera jednog od najvećih privatnih sustava u Bosni i Hercegovini je drugi razlog. Špekulacije s mojim dolaskom na premijersku funkciju traju već duže vrijeme, ali ja ostajem posvećen poslovanju i razvoju Grupacije te unapređenju poslovne klime u BiH kroz udruženje poslodavaca", izjavio je Imamović za Pincom.

A.B.
Foto: Screenshot Youtube

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.