Preminula Eva Kor. Preživjela je Auschwitz i mučenje monstruma Mengelea

Foto: Epa

PREMINULA je Eva Kor koja je preživjela Holokaust, vodila ture po logoru smrti Auschwitzu i osnovala Muzej Holokausta u svom domu u SAD-u. Umrla je u dobi od 85 godina tijekom jednog od svojih godišnjih putovanja u Poljsku, javlja BBC.

Eva Mozes Kor rođena je u Rumunjskoj, a 1944. godine deportirana je sa svojom židovskom obitelji u Auschwitz. Ona i njezina sestra blizanka Miriam preživjele su stravu nacističkog logora smrti, ali to nije bio slučaj s ostalim članovima njezine obitelji.

Ubrizgavao im u tijelo razne kemikalije

Brutalno ih je zlostavljao zloglasni Josef Mengele, poznat kao Anđeo Smrti, koji je vršio eksperimente i mučio više od 1000 blizanaca i drugih zatvorenika iz Auschwitza.

"Tri puta tjedno vodili su nas u laboratorij. Ondje su nam ubrizgavali razne bakterije i kemikalije i vadili nam mnogo krvi", ispričala je Eva Kor 2001. godine. Tijekom jednog eksperimenta dobila je visoku temperaturu i rekli su joj da će umrijeti za dva tjedna, ali se ipak na kraju oporavila.

Život nakon rata

Sestre su oslobođene neposredno prije nego što su navršile 11 godina i otišle su u Izrael. Ondje je Eva upoznala jednog Amerikanca, udala se za njega i preselila u SAD u Indianu.

Njezina sestra umrla je 1993. godine. Cijeloga života imala je zdravstvenih problema zbog mučenja koja je pretrpjela u Auschwitzu.

Bivši čuvar u Auschwitzu poljubio je u obraz

Tijekom 2015. sudjelovala je na njemačkom suđenju bivšem čuvaru u Auschwitzu Oskaru Gröningu, koji je bio odgovoran za prebrojavanje stvari oduzetih od zatvorenika.

Prišla je Gröningu i stisnula mu ruku, a on je odgovorio poljubivši je u obraz.

Gröning je na kraju osuđen na četiri godine zatvora jer je pomagao prilikom ubojstava najmanje 300.000 ljudi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.