Preminuo sin posljednjeg austrougarskog cara, Otto von Habsburg



OTTO VON HABSBURG, najstariji sin posljednjeg cara Austro-ugarske monarhije preminuo je danas u dobi od 98 godina u svom domu na jezeru Starnberger u Bavarskoj. Vijest o njegovoj smrti potvrdila je njemačka tiskovna agencija.

Veliki zagovaratelj širenja EU

Otto je bio najstariji sin posljednjeg austrougarskog vladara Karla IV. i njegove supruge, Zite od Bourbon-Parme. Bio je uvaženi član Europskog parlamenta gdje je zastupao Kršćanski socijalni savez Bavarske (CSU) te je bio počasni predsjednik Međunarodnog paneuropskog saveza.


Von Habsburg će ostati zapamćen kao  veliki zagovaratelj širenja Europske unije, a posebno se zalagao za približavanje Mađarske, Slovenije i Hrvatske europskim integracijama.

Osvjedočeni prijatelj Hrvatske

Otto je bio osvjedočeni prijatelj Hrvatske, a posebno se cijeni njegova pomoć u prvim danima Hrvatske neovisnosti. Naime, upravo je Habsburg u raznim europskim institucijama neumorno lobirao za priznanje hrvatske samostalnosti i suverenosti. U vrijeme Domovinskog rata bio je angažiran u prikupljanju humanitarne pomoći.

"Hrvatska po svojoj cijeloj povijesti i tradiciji, nije zemlja Balkana već država Srednje Europe. Usprkos svim otporima iz Bruxellesa, vlast u Zagrebu se čvrsto drži orijentacije da uvede Hrvatsku u Europsku uniju. Tamo je i pravo mjesto te zemlje, kojoj je tijekom stoljeća za mnogo toga Europa morala biti zahvalna. Europa ne može biti cjelovita bez te vrijedne zemlje, pune tradicije, koja na osebujan i jedinstven način ujedinjuje sredozemnu i srednjoeuropsku kulturu", napisao je Otto von Habsburg u knjizi Paneuropska ideja: vizija postaje zbiljom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.