KORONAVIRUS

Prestanite dizati paniku širenjem lažnih vijesti

Foto: Index/123rf/Facebook

PROŠLO je svega nekoliko dana otkako su na društvenim mrežama utihnule objave samoproglašenih sveznalica o tome kako je ovo s koronom obična urota beskrupuloznih medija čiji je cilj povećati prodaju stvaranjem panike, a isti su virtualni prostor nastanili - sijači panike.

>> Od panike do negiranja opasnosti: Kako nas koronavirus čini nerazumnima?

>> Društvenim mrežama širi se snimka s lažnom informacijom o Zagrebu u karanteni

Sada već nema sata da netko čiji je brat išao u školu sa sestrom prve susjede žene čija je krizmana kuma šefica u Zavodu za javno zdravstvo ili prva rodica nećakinje bivše žene najboljeg prijatelja vozača ministra zdravstva ne otkrije bombastičnu vijest: cijeli se Zagreb sprema za karantenu! Zatvaraju se sve škole!! Broj oboljelih je preko stotinu, ali to vam taje!!! Kupujte bjesomučno, stvarajte zalihe, nemojte da vas povišena tjelesna temperatura zatekne bez tri tone brašna i 100 litara maslinova ulja u kućnim zalihama!!!! Jezivo je zlo među nama, preživjet će samo oni koji imaju čvrstu vjeru, štuju relikvije blaženog Ivana Pernara i piju domaće mliko!!!!!

Od blažene ignorancije do histerije

Za svega nekoliko tjedana prešli smo put od blažene ignorancije do solidnog nivoa histerije. Po WhatsApp grupama kruže pouzdane informacije – najčešće bez ikakve veze s pouzdanošću i informacijom – po kojima ispada da nas samo korak dijeli od masovnog pomora. Roditelji histeriziraju o zatvaranjima škole, svaka pripremna mjera interpretira se kao implicitno priznanje prešućene katastrofe.

Krajem veljače po Splitu se dijelio tonski uradak anonimne gospođe koja je iz druge ruke doznala za prvi slučaj koronavirusa u Splitu i toplo preporučila maksimalnu zaštitu djece. Stvar, eto, nije imala veze s istinom, ali je poslužila kao sasvim zgodan predložak za poticanje nervoze. Trenutno na top listi vodi najava pretvaranja čitavog Zagreba u karantenu. Tko zna što će biti sutra.

Stanje je dovoljno ozbiljno da bismo se ponašali kao idioti

Upućene osobe još uvijek nisu sasvim sigurne kako će se problem razvijati niti mogu pouzdano predvidjeti ponašanje virusa, no situacija je dovoljno ozbiljna. Odgađaju se skupovi, utakmice se igraju bez publike, države se pretvaraju u karantene, broj zaraženih, oboljelih i potencijalno bolesnih prati se iz minute u minutu, akumuliranim znanjima i iskustvom pokušava se dokučiti što nas čeka u narednim tjednima i mjesecima, hoće li s prvim vrućim danima Covid-19 ispariti ili će i dalje prijetiti jednakom, pa možda i većom žestinom. Istodobno, život se ne može zaustaviti, ljudi i robe kruže i putuju, a s njima virusi i bakterije, dio smo velike lutrije s ozbiljnim ulozima i zlokobnim gubicima ili, da pojednostavnimo, stanje je dovoljno ozbiljno da bismo se ponašali kao idioti.

Upute stručnjaka: Perite ruke i ne širite gluposti!

Svejedno, izazov je prevelik, a ponuda raznolika. Jedni se smatraju premudrima i nemaju volje tražiti zakulisne intrige pa su u medijskom praćenju problema s virusom tjednima uočavali bezrazložno širenje panike – iako je bila riječ o običnom informiranju – a ne primjećuju prave raspirivače histerije i straha. Drugi znaju ''pravu istinu'' koju vam nitko ne želi reći, treći tonu u očaj i beznađe, četvrti više vjeruju WhatApp grupama nego vlastitim očima...

A situacija je, zapravo, ozbiljna i jednostavna: valja se pridržavati mjera zaštite, prati ruke i ne širiti gluposti. Dobro je za očuvanje respiratornog sustava, ali i psihe.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.