Presuda Ustavnog suda je "piljenje grane", "politička odluka" i "razočaranje"

USTAVNI sud odlučio je da nema ukidanja Vladine odluke o ubiranju harača, odnosno kriznog poreza te je tako odbačena prijava predsjednika Stjepana Mesića i 80 tisuća Hrvata koji su podnijeli ustavne tužbe. Mate Arlović i Ivan Matija jedina su dva suca od njih 13 koji i dalje smatraju da krizni porez ipak krši Ustav.

Možda ranije, ali sada ne

Zanimljivo je naglasiti kako su o samoj odluci suda novinari obaviješteni prije same sjednice Ustavnog suda, a jedini tračak nade je preporuka Suda prema kojoj bi Vlada u sljedećem razdoblju trebala obrazložiti Hrvatskom saboru postojanje daljnje potrebe kriznog poreza.

Točnije, ustavni suci smatraju kako bi Jadranka Kosor i njeni ministri trebali razmotriti mogućnost ranijeg ukidanja kriznog nameta. Podsjetimo, prema odluci Vlade harač bi trebao biti do kraja sljedeće godine.

Nije ravnomjerno

Za Ustavni sud čini se da je bila ključna nadopuna kriznog nameta iz rujna ove godine kada su obuhvaćeni građani slobodnih profesija i obrtnici koji su bili "zaboravljeni" prvotnom odlukom premijerke Kosor. Ustavni suci smatraju kako u odluci o haraču nema diskriminacije, odnosno da su svi građani ravnomjerno zahvaćeni.

Sudac Arlović i dalje smatra kako pitanje socijalne pravde nije postignuto Zakonom o kriznom nametu te je danas naglasio kako i dalje misli da krizni namet najviše pogađa najsiromašniji sloj.

Sudac Matija koji je uz Arlovića jedini glasovao za ukidanje harača smatra da bi bilo najbolje da se porez uzima od bruto iznosa, a ne od neto iznosa. Spomenuo je danas i primjer građanina koji prima više puta u toku mjeseca manje od tri tisuće kuna i ne plaća porez dok oni koji jednom prime malo više od tih graničnih 3 tisuće moraju platiti porez.

Mesić se ne osjeća poraženim

"Ovo je samo dokaz da ova država funkcionira kao pravna država i ja uvažavam odluku Ustavnog suda" komentirao je predsjednik Stjepan Mesić na konferenciji Intermodalni prijevoz i stvaranje novih vrijednosti koja se održava u organizaciji Intermodalnog promotivnog centra.

"Smatrao sam da uvođenje poreza nije najbolji i najsvrsishodniji te da oni koji ostvaruju daleko veće prihode trebaju više sudjelovati u kriznom porezu", rekao je Mesić odgovarajući na pitanje osjeća li se poraženim nakon odluke Ustavnog suda. Mesić je naglasio da se tako ne osjeća te da uvažava instituciju Ustavnog suda.

Premijerka Jadranka Kosor nije danas htjela komentirati odluku Ustavnog suda, no zato je zamolila sve da krizni porez više ne zovu haračem.

Za Pusić politička odluka, za Vidoševića "piljenje" grane

"Odluku Ustavnog suda poštujem kao građanin RH, no kao gospodarstvenik ju ne odobravam jer je ona prorecesijska, a ne proturecesijska. Hrvatska je jedina zemlja koja je u vrijeme krize povećala poreze. Ovo je piljenje grane na kojoj sjedimo." rekao je predsjednički kandidat Nadan Vidošević komentirajući odluku Ustavnog suda, dok Vesna Pusić smatra kako je prije riječ o političkoj nego pravnoj odluci.

"Neprimjereno je obrazloženje koje je dao Ustavni sud da je porez prihvatljiv s obzirom na krizu, jer su navedeni razlozi političke, a ne pravne prirode", smatra Pusić primijetivši kako bi se Vlada našla u problemima kada bi građanima morala vraćati porezom uzeti novac.

Josipović razočaran odlukom suda

"Razočaran sam odlukom suda jer i dalje mislim kako je riječ o neustavnom zakonu prema kojem svi građani nisu tretirani na isti način. Također i dalje mislim kako su ovim zakonom najviše pogođeni najsiromašnji slojevi društva", rekao je za Index predsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović.

Naime, Josipović ističe kako mu je i više nego jasno kako je riječ Ustavnog suda zadnja, no i dalje nam ostaje borba za pravedniji zakon kako bi svi hrvatski građani ravnomjerno podnijeli teret krize.

"Tako uostalom ne mislim samo ja nego i 80 tisuća Hrvata koji su podnijeli ustavnu tužbu", zaključio je Josipović na kraju.

Milanović: SDP će ukinuti harač čim dođemo na vlast

Odluku Ustavnog suda kritično je dočekao i šef SDP-a Zoran Milanović koji je novinarima na Iblerovom trgu kazao da njegova stranka prihvaća odluku, ali ne dijeli mišljenje suda.

"I dalje smatram da je zakon o haraču neustavan. Naša je dužnost da ukinemo harač čim zadobijemo povjerenje građana. To je jedna loša i nepravedna politička odluka, a upravo to će i ostati", tvrdi Milanović.

Kajin: Porez na starost i radno mjesto

Vrlo oštar u osudi Ustavnog suda bio je predsjednički kandidat IDS-a Damir Kajin koji smatra da je "harač duboko neustavan" i da su "ustavni suci toga svijesni".

"Taj porez ja nazivam porezom na starost i radno mjesto. Harač sigurno ne može biti ustavan, ali očigledno je da su se suci rukovodili tajnama javnih financija, koje bi doživjele raspad bez dodatnog prihoda. Suci su umjesto pravičnosti, poštenja, a vjerojatno i prava odabrali javne financije", vjeruje Kajin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.