Pretučena ruska novinarka koja je pisala o otmicama čečenskih gejeva

Screenshot: YouTube/Новая газета

POZNATU rusku novinarku Elenu Milašinu pretukla je grupa ljudi u hotelu u glavnom gradu Čečenije, Groznom.

Milašina, koja je pisala o otmicama i mučenju čečenskih homoseksualaca, bila je u Groznom s odvjetnicom Marinom Dubrovinom na suđenju lokalnom blogeru kada ih je u predvorju hotela Kontinent dočekala i napala skupina muškaraca i žena.

U izjavi policiji, koju je Milašina objavila na Facebooku, novinarka je rekla da je napad sigurno povezan s njenim profesionalnim radom jer su joj prije incidenta prijetile čečenske vlasti, čak i sam čečenski predsjednik, Ramzan Kadirov.

"Napale su nas žene, muškarci su im govorili što da rade“

"Bio je to koordiniran napad", ispričala je Milašina za BBC.

"Napale su nas mlađe žene, a muškarci su stajali u blizini i govorili im što da rade“, dodala je.

Milašina je ispričala kako su se Dubrovina i ona jučer navečer vraćale iz kafića preko puta hotela kada ih je u predvorju dočekalo 15 ljudi, uključujući muškarca s kamerom. Ubrzo su im prišli i optužili ih da dolaze "braniti vehabije".

"Nakon toga su nas počeli udarati. Zgrabili su mene i Marinu za vrat i bacili na zemlju. Lupali su mojom glavom o mramorni pod pa sada imam modrice i ozljede. Zatim su me snažno udarili u trbuh i vukli za kosu", opisala je Milašina incident.

Istraga je u tijeku.

Mučenje i otmice homoseksualaca

Elena Milašina i njeni kolege izvijestili su 2017. o otmicama, mučenju i ubojstvima homoseksualaca u Čečeniji. Milašina je morala u tom periodu napustiti Rusiju na nekoliko mjeseci jer je primala prijetnje smrću.

Nekoliko ruskih novinara i aktivista za ljudska prava ubijeno je posljednjih godina zbog svojih istraživanja u Čečeniji.

Natalia Estemirova, koja je dokumentirala kako državne službe zlostavljaju civile, ubijena je u Groznom 2009. godine. Bila je bliska prijateljica s Anom Politkovskajom, istraživačkom novinarkom Novaja Gazete koja je upucana i ubijena 2006. godine u svom stanu u Moskvi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.