Preuzima li Podravka Mlinar? "Imamo vrlo konkretnih ponuda"

Foto: Pixsell/Davor Puklavec, Mlinar

IZ MLINARA su za Index komentirali špekulaciju da ih preuzima Podravka, kažu kako stalno imaju vrlo konkretne ponude za kupnju, ali da se vlasnik do sada nije odlučio za prodaju.

O želji Podravke da preuzme Mlinar mediji su pisali još lani, nakon što je koprivnička kompanija preuzela slovensko Žito.  Podravka je 2013. zatvorila svoju pekaru, da bi dvije godine kasnije kupila Žito, pa su krenule špekulacije da će tvrtka Mate Škoje, koja se uz mnogobrojne prodavaonice u Hrvatskoj proširila u Mađarskoj, Sloveniji i Austriji, biti sljedeća Podravkina akvizicija.

Akvizicija uoči Mršićeve smjene?


Priču je danas podgrijao jedan dnevni list, a zanimljivo da vijest stiže u trenutku u kojemu svi pišu kako je smjena šefa Podravke Zvonimira Mršića neminovna. Kao njegov mogući nasljednik spominje se Marin Pucar, bivši šef Zvečeva ili Marko Kolaković, predsjednik HDZ-ovog Odbora za gospodarstvo. Mršić je SDP-ovac koji je preuzeo kompaniju za vrijeme Milanovićeve vlade, pa se očekuje da će ga HDZ pomesti bez obzira na solidne rezultate, s obzirom na to da država tamo drži četvrtinu dionica.

Danas je plasirana informacija kako je za Mlinar predana neobvezujuća ponuda, te da je Podravka spremna platiti do 500 milijuna za tvrtku koju želi i slovenska grupacija Don don. No službenu potvrdu te ponude nije bilo moguće dobiti, a iz Podravke nisu odgovarali na Indexov upit.

Mlinar: Imamo vrlo konretnih ponuda

Zato smo dobili komentar iz Mlinara, pohvalili su se da svake godine dobivaju ponude i iz njihovog se odgovora može zaključiti da pregovaraju o kupnji s više investitora pa i s Podravkom:

"Tvrtka je godinama pod velikim pritiskom zainteresiranih investitora iz cijelog svijeta. U tom kontekstu, svake godine stižu vrlo konkretne ponude za kupnju Mlinara, ali se vlasnik do sada nije odlučio za prodaju. Obzirom na dostupnost informacija o atraktivnim poslovnim planovima koje je uprava tvrtke koncipirala za predstojeće trogodišnje razdoblje, povećan interes i pritisak investitora je zapravo očekivan. Stoga se u ovom trenutku ne možemo upuštati u medijske špekulacije o interesima onih koji Mlinar vide u svojim vlasničkim portfeljima nego smo i dalje pojačano koncentrirani na ostvarenje planova u poslovnom razdoblju koje je pred nama", odgovorili su na Indexov upit o Podravkinoj neobvezujućoj ponudi iz ureda predsjednika uprave, Mate Škoje.

Mlinaru prihodi kontinuirano rastu u 2015. ostvarili su 439 milijuna kuna prihoda i imali dobit od 48,9 milijuna kuna.

Nakon što smo objavili ovaj tekst, iz Podravke smo u 15 sati dobili kratku neodređenu izjavu: "U ovome trenutku ne postoje nikakve cjenovno osjetljive informacije o kojima bi trebali informirati javnost."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.