KOLAPS ZDRAVSTVA

Pričali smo sa šefom kirurgije čija je snimka obišla Hrvatsku. Evo što kaže

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

KIRURG dr. Leonardo Patrlj koji je izveo prvu transplantaciju jetre u Hrvatskoj, nakon punih 13 godina otišao je iz KB-a Dubrava jer ga je uprava smijenila s te pozicije. Potom je dao otkaz i zaposlio se na Institutu za tumore. Index je objavio njegov oproštajni govor, u kojem je prozvao aktualnog ministra zdravstva Milana Kujundžića kao najnesposobnijeg ministra i upravu KB-a Dubrava koju je također prozvao najnesposobnijom upravom bolnice.

>> Pogledajte emotivni oproštaj šefa kirurgije u Dubravi, oštro prozvao Kujundžića

Nakon toga smo razgovarali s dr. Patrljom koji je za Index otkrio da ga uprava KB-a Dubrava nije ni pokušala zadržati. Također je naveo da su njegovu smjenu pripremali posljednjih godinu dana.

"Radio sam 13 godina u KB-u Dubrava, gdje sam cijelo to vrijeme bio predstojnik Klinike za kirurgiju, sve od odlaska s Merkura. Već sam godinu dana bio voditelj dužnosti nakon što mi je istekao mandat, a kako nisu imali nikog tko mi se može i želi suprotstaviti jer nema nikakve reference za to, nitko nije pristajao javiti se za taj posao, tako da su mene godinu dana držali kao v.d. predstojnika Klinike. Nakon toga su našli Judu koji je odradio svoje, a daleko, daleko je po referencama od mene. To je čovjek kojeg sam ja doveo u bolnicu", rekao je za Index dr. Patrlj.

Istaknuo je kako se dr. Marko Ajduk, kojeg je uprava odabrala kao njegova nasljednika na toj poziciji, prijavio na natječaj za tu poziciju.

"Brendove koji postoje u kirurgiji se tretira kao najveće smeće"

"To je čovjek koji ima pet puta manje radova od mene. Ja sam doduše duže u struci, ali imam karijeru koja je daleko uspješnija, bolja i dulja od njegove, ali žalosno je da se to ništa ne cijeni. Brendove koji postoje u kirurgiji se tretira kao najveće smeće", rekao nam je dr. Patrlj koji je 1998. s dr. Branislavom Kocmanom u KB-u Merkuru izveo prvu transplantaciju jetre u Hrvatskoj.

Rekao nam je da ga uprava KB-a Dubrava uopće nije ni pokušala zadržati, niti su ga pitali zašto odlazi.

"Uprava uopće nije reagirala na moj odlazak iz bolnice. Nisu me nikad pozvali, nisu mi rekli ni jednu riječ, samo su mi preko urudžbenog zapisnika donosili formulare koje trebam popuniti da bih otišao iz bolnice, za sporazumni raskid radnog odnosa. Nisu mi dali ruku, ni rekli doviđenja, niti me pitali zašto idem. To njih ne zanima. Toliko o tome", rekao nam je dr. Patrlj.

U oproštajnom govoru koji je održao na kolegiju u KB-u Dubrava, dr. Patrlj je prozvao aktualnog ministra zdravstva Milana Kujundžića i upravu KB-a Dubrava.

Njegov govor prenosimo u cijelosti.

"Bio je to jedan prekrasan period u mom životu. Te 1995. sto posto nas mislilo je isto, ponašali smo se isto, bili smo ponosni što smo članovi Klinike za kirurgiju. To se primijetilo ne samo u ovoj bolnici nego u cijeloj Hrvatskoj, to naše zajedništvo koje nas je vodilo. Zahvalan sam na svemu što ste mi pružili, od vas sam puno naučio. I od onih najmlađih i od onih najstarijih. Naučio sam kako biti odlučniji, odvažniji, hrabriji. I sigurno odlazeći iz ove bolnice moram priznati da ću zbog vašeg utjecaja otići kao bolji čovjek nego što sam došao", započeo je svoj oproštajni govor na jutarnjem kolegiju dr. Patrlj.

"Došlo je do stravičnog šikaniranja"

"S druge strane, u zadnjih nekoliko godina, otkako je došao na vlast najnesposobniji ministar zajedno s najnesposobnijom upravom bolnice koju sam ikad u životu vidio, došlo je do takvog stravičnog šikaniranja mene, potpomognuto s najvećim mogućim dodvoricama na našoj kirurgiji da sam ja u 60. godini primoran pronaći drugo zaposlenje. Zašto? Pitat ćete se 'pa što ti tu fali'. Kakva se poruka šalje jedinom redovitom profesoru Medicinskog fakulteta koji je glavni mentor za specijalizante, što hitne, što abdominalne kirurgije, što opće kirurgije kad ni na jednom natječaju, unatoč najboljim referencama, ne samo ovdje nego i šire u Hrvatskoj, ne može dobiti ni jednu poziciju osim one odjelnog liječnika kao da sam sad završio specijalizaciju", rekao je dr. Patrlj.

Istaknuo je kako mu je to bila poruka "mi te ne trebamo i ne trebaš nam ovdje".

"Prema tome, ovo se ne odnosi na vas, ali se odnosi na one koji su to učinili. Takvu izdaju ja nikad nisam doživio, pogotovo od onih koji su mi bili najbliži. Kasnije sam se pitao i zaključio - ako je Isus Krist kao najveće dobro imao svoga Judu, ako je Gaj Julije Cezar imao svoga Bruta, onda nije ni čudo da sam ja takvog Bruta imao, a Brut se slučajno zvao Marko Junije Brut. Dakle, draga gospodo, hvala vam na svemu, drago mi je da sam ovdje boravio, drago mi je da sam postao bolji čovjek... Svi oni koji će danas slaviti što ja odlazim neka slave i neka uživaju, ali neka znaju da se na tuđoj nesreći svoja vlastita sreća ne može graditi. Ja sam sretan što odlazim", rekao je dr. Patrlj.

Na kraju je dodao: "Neovisno što imam 60 godina još uvijek mogu nešto pripomoći. Svim specijalizantima mogu reći da ako im mogu nešto pomoći da ću im i dalje pomagati. Moj put je dakle trasiran. Ja slijedim ono što su signali Božji, idem onako kako me vodi. Vodi me na Zapad. Istina, meni je Zapad u ovim godinama Črnomerec. Želim vam sve najbolje. Uživajte, radite što bolje. I želim vam svaku sreću u životu, hvala vam lijepo!", rekao je dr. Patrlj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.