Prigožin je u mrtvačnici. Mogao bi i Surovikin brzo popiti čaj

Foto: EPA

TREBALA je to biti veličanstvena akcija najboljih ukrajinskih specijalaca – vraćanje ukrajinske zastave na Krim. Pa makar i na nekoliko sati. Na najveći ukrajinski praznik, Dan nezavisnosti. I Volodimir Zelenski snimio je poseban govor ispred ogromnog murala ukrajinskog vojnika očekujući da će se naći u svim imalo relevantnijim svjetskim medijima.

A onda je odjeknula bomba – doslovno i u prenesenom smislu. Vladimir Putin je odlučio da je došao pogodan trenutak da se jednom zauvijek riješi Jevgenija Prigožina. Malo eksploziva bilo je više nego dovoljno da se raznese njegov avion. S Prigožinom je nastradao i najuži vrh Wagnera.

Putin službeno potvrdio da je Prigožin mrtav

Putin se biranim riječima „oprostio” od Prigožina. Ako je bilo po onoj „o mrtvima sve najbolje”, puno je i rekao. No barem je službeno potvrdio da je Prigožin poginuo. Jer su neki od Wagnera financirani blogovi počeli tvrditi da je preživio jer je u zadnji tren zamijenio avion, što ne bi bilo nemoguće jer je, uz onaj razneseni, na istoj relaciji u isto vrijeme letio i drugi Prigožinov privatni avion.

Likvidacija Prigožina nije bila nikakvo iznenađenje. Dapače, mnogi su je najavljivali još od kraja lipnja kad je Prigožin pokrenuo oružanu pobunu pa od nje odustao. Ipak je bila ogromna vijest. Tolika da je potpuno istisnula vijesti iz Ukrajine. Umjesto Zelenskog, na svim ekranima bio je Prigožin.

Istog dana, samo nešto ranije, rusko ministarstvo obrane objavilo je smjenu generala Sergeja Surovikina. Niti to nije bilo iznenađenje, kao što neće biti ni vijest u skoroj budućnosti da je Surovikin preminuo nakon teške i kratke bolesti. Ili se nespretno okliznuo na stubama te proletio kroz bolnički prozor nakon što je popio čaj.

Surovikin bi mogao brzo završiti u mrtvačnici

Tako su ruski ministar obrane Sergej Šojgu i načelnik glavnog stožera Valerij Gerasimov ipak došli na svoje. Istrpjeli su godinu dana javnog vrijeđanja i mnogobrojne pokušaje smjene, ali su sačuvali ne samo „fotelje” nego i život. Prigožin je u mrtvačnici. Surovikin bi tamo mogao završiti vrlo brzo. I još jedan galamdžija, Igor Girkin znan kao Strelkov, završio je u zatvoru s jako dobrim izgledima da tamo i skonča.

Plaćenička vojska Wagner skončala je još prije dva mjeseca kad je pristala da je se razoruža i pošalje u egzil u Bjelorusiju. Smaknuće Prigožina samo je njihov simboličan kraj. Preostali plaćenici potražit će drugog poslodavca, a oni najodaniji sljedbenici Prigožina postat će „slobodni radikali” koje će ruske tajne službe pohvatati i na jako, jako dugo vremena strpati u kazamate.

Wagnerovi afrički poslodavci potražit će neku drugu rusku plaćeničku družbu da ih održi na vlasti. Delegacije ruskog ministarstva obrane već obilaze sadašnje i potencijalne korisnike usluga nudeći im zamjene za Wagner.

Nestanak Wagnera pogodio i neke na Zapadu iz političkih razloga

Nestanak Wagnera pogodio je i neke na Zapadu. Poljski predsjednik Andrzej Duda i premijer Mateusz Morawiecki zadnjih su mjeseci rado navodili činjenicu da je manje od pet tisuća vagnerovaca došlo u Bjelorusiju uvjeravajući poljsku javnost kako se radi o ogromnoj opasnosti za sigurnost Poljske.

Koliko će Wagner nedostajati mnogima u Varšavi najbolje pokazuje izjava Morawieckog od četvrtka (24. kolovoza), kad je ustvrdio da će Wagner pod Putinom biti opasniji nego pod Prigožinom. Tako je razmrvljen, razoružan i obezglavljen Wagner Dudi i Morawieckom još uvijek je prijetnja.

Poljaci će na parlamentarne izbore 15. listopada. Vladajuća stranka Pravo i pravda odlučila je od poljske vojske napraviti jednu od najmoćnijih u Europi i na to potrošiti desetke milijardi eura pa opasnost od vanjske agresije, bila ona stvarna ili prenapuhana, odlično ide u prilog obrani te odluke.

Jadna bjeloruska vojska teško da može ikog napasti te je dolazak Wagnera u kampove u Bjelorusiju bio odličan argument za politiku naoružavanja. Nekoliko bedastih izjava bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka samo je poljskom političkom vodstvu dalo još više argumenata. Toliko da je Varšava na granicu s Bjelorusijom poslala desetke tisuća vojnika te počela zatvarati granične prijelaze. Dudi i Morawieckom nestanak Wagnera baš će teško pasti.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.