Prihvaćen strateški plan razvoja poljoprivrede Primorsko-goranske županije

Ilustracija: PIXSELL/Davor Puklavec

Na sjednici Županijske skupštine Primorsko-goranske županije (PGŽ) danas u Opatiji usvojen je strateški plan razvoja poljoprivrede za razdoblje od 2023. do 2027. godine, s analizom stanja i 16 mjera za unapređenje poljoprivrede. 

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Alesandra Ban istaknula je da taj strateški plan donosi viziju razvoja i ciljeve koje se želi postići. Od 16 mjera u planu, 13 je namijenjeno poljoprivrednim gospodarstvima, a ostale jedinicama lokalne samouprave, znanstveno-istraživačkim ustanovama i LAG-ovima, rekla je.

Izrađen je na Sveučilištu u Splitu

Strateški plan je izrađen na Sveučilištu u Splitu temeljem javnog natječaja, a na sjednici skupštine ga je predstavio Josip Gugić, voditelj studija Mediteranska poljoprivreda, koji je ustvrdio da su najkvalitetnije poljoprivredne površine u županiji u Vinodolskoj dolini, Grobničkom polju, na otocima Susku i Unijama, Dragi bašćanskoj i Vrbničkom polju te kod Mrkoplja i na Ličkom polju u Gorskom kotaru. 

Po posljednjim podacima, u PGŽ-u djeluje nešto više od 4100 poljoprivrednih gospodarstva svih tipova, najviše OPG-ova. U PGŽ-u je oko 12.500 hektara poljoprivrednog zemljišta, ali je daleko najviše, oko 8 tisuća hektara, krških pašnjaka.

Mogućnosti razvoja su, između ostalog, u jačanju ruralnog turizma, a probleme mogu izazivati klimatske promjene, depopulacija i relativna društvena nespremnost na promjene i inovacije, rekao je Gugić.

Što su strateški ciljevi?

Strateški ciljevi su povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, ublažavanje klimatskih promjena, razvoj ruralne ekonomije i poticanje inovacija i digitalizacije u poljoprivredi, naveo je. To se namjerava provesti nizom mjera među kojima su potpora osnivanju i razvoju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, okrupnjivanje poljoprivrednih posjeda, sufinanciranje nabave poljoprivredne mehanizacije ili ograda, odnosno "električnih pastira" ili potpora znanstveno-istraživačkom radu vezanom za poljoprivredu.

U raspravi na sjednici dio vijećnika je smatrao da je ovaj plan previše općenit i da ne donosi konkretna rješenja za probleme u poljoprivredi. No većina je ocijenila da je takav plan potreban, posebno kao podloga za povlačenje novca iz europskih fondova za ove namjene.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.