Prijatelji životinja protiv Pankretića: Ministar ne bi smio biti ubojica



POVODOM objave u medijima da je Božidar Pankretić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, odobrio ubijanje medvjeda koji "plaši" vojnike i djelatnike Ministarstva obrane na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" kod Slunja, Prijatelji životinja su mu uz potporu hokejaškog kluba Medveščak uputili zahtjev da preispita svoju odluku i povuče zapovijed za ubojstvom medvjeda.

Prijatelji životinja pohvalili su nastojanja vojnika koji su medvjeda pokušali otjerati plašenjem i nošenjem hrane izvan područja gdje žive i rade. Iako je medvjed unatoč tome i dalje prilazio poligonu i vojnicima, Prijatelji životinja smatraju da se treba ustrajati na mirnom načinu rješavanja ovoga problema bez prolijevanja krvi.

"Medvjed nije napao niti ugrozio djelatnike i vojnike na vojnom poligonu, tako da je donošenje odluke o njegovom ubijanju zbog pretpostavke da bi ih mogao napasti neprimjerena etičkim načelima 21. stoljeća i činjenici da se radi o ugroženoj vrsti životinje koju treba štititi, a ne ubijati", tvrde Prijatelji životinja.

Dodaju kako je u ovom slučaju potrebno savjetovati se sa stručnjacima za ponašanje medvjeda, koji bi mogli dati upute na koji se način medvjeda može odvratiti od dolaska na vojni poligon. "Preseljenje medvjeda na drugu lokaciju, blizu mjesta koje poznaje, sigurno bi bilo daleko primjerenije i humanije rješenje od ubijanja", tvrde Prijatelji životinja. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.