Prijavio kaptolskog moćnika za pokušaj silovanja, a policija ga nije ni ispitala

Foto: Index/123rf

KRAJEM 2018. godine zagrebački dizajner i diplomirani akademski slikar Marin Sovar javno je ustvrdio da ga je svojedobno seksualno napastovao monsinjor Zvonimir Kurečić, moćni kaptolski svećenik, nakon čega je i zagrebačka policija otvorila istragu o slučaju.

"Možemo potvrditi da je prijava događaja zaprimljena i da se provode izvidi", rečeno je tada Indexu u zagrebačkoj policiji, u kojoj nisu htjeli iznositi detalje istrage.

"Nismo u mogućnosti iznositi detalje o mjerama i radnjama koje će se poduzeti tijekom kriminalističkog istraživanja", poručili su 2018. iz zagrebačke policije.

>> Zagrebačka policija istražuje svećenički pokušaj silovanja

Danas znamo da jedna od mjera i radnji koje policija nije poduzela postupajući po optužbama Marina Sovara jest da - razgovara s Marinom Sovarom. 

Policija: Nije utvrđeno postojanje elemenata kaznenog djela

Ali je zato došla do zaključka da “nije utvrđeno postojanje elemenata kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti”, s time da Sovara o tome uopće nije obavijestila. Sovar je to saznao od novinara Globusa koji je poslao upit policiji da sazna što se događa s istragom monsinjora Kurečića.

Index je razgovarao s 42-godišnjim Sovarom koji ovako komentira ponašanje policije: “Da novinar Globusa nije policiji poslao službeni upit, nikad ne bih saznao da je policija završila svoju istragu i zaključila da nema elemenata kaznenog djela. Bio sam u šoku, oni me uopće nisu kontaktirali. Nisu me zvali ni na razgovor, da dam iskaz. Ja sam javno u svojim istupima u medija govorio da imam još neke informacije koje bih htio reći samo policiji, ali njih očito nije zanimalo. Oni su proveli tu nekakvu svoju istragu, ne znam s kime su uopće razgovarali, i došli do tog zaključka.”

Sovar: To je poruka "tko te šiša" od institucija

Pitamo ga kako se osjećao kad je saznao da policija smatra da Kurečića ne treba kazneno goniti zbog onoga što je učinio, i to bez da su uopće razgovarali s njegovom žrtvom.

“Moj osjećaj je da je to poruka 'tko te šiša' od institucija. Znači, može te netko napastovati, ti to možeš prijaviti policiji i njihov stav je 'tko te šiša'. Neće nikoga zaštititi. Zato me i ne čudi što se nedavno dogodilo u Splitu, da je netko uzeo kalašnjikov i krenuo ubijati. Ne podržavam to, ali razumijem kako je do toga došlo”, kaže Sovar.


Marin Sovar

Podsjetimo, Sovar je prije 15 godina želio postati svećenik te se 2005. htio i zarediti, što ga je dovelo u bliži kontakt s crkvenim strukturama u Varaždinu i Zagrebu. Tako je upoznao i bitno starijeg Kurečića koji ga je, prema njegovim riječima, jedne večeri počeo seksualno napastovati. 

>> Zagrebački dizajner: Moćni kaptolski svećenik pokušao me silovati

“Odveo me u jednu spavaonicu. Gledam ja tako neke slike na zidovima i osjećam da se on zalijepio iza mene. Hoda iza mene cijelo vrijeme. Bio je gotovo za glavu niži od mene. Po godinama kao moji roditelji. Okrenem se i on me stisne oko struka. Bulji mi u lice kao da će me poljubiti. Govori mi kako nikada neće zaboraviti te oči i usne”, ispričao je Sovar što se dogodilo s Kurečićem. 

Kurečić je u jedinoj izjavi za medije, onoj u Večernjem listu, tvrdio da se to nije dogodilo, ali je potvrdio da poznaje Sovara.

Policija se poziva na tajnost izvida

Index se obratio policiji i pitao ih zašto nisu razgovarali sa Sovarom u istrazi i kako su došli do zaključka da nema elemenata kaznenog djela. Šturo su odgovorili da “s obzirom na zakonske propise o tajnosti izvida, nismo u mogućnosti podijeliti s javnosti sadržaj izvida, odnosno detalje koji su proistekli iz provedenog kriminalističkog istraživanja”.

“No napominjemo da je Policijska uprava zagrebačka o svemu utvrđenom izvijestila nadležno državno odvjetništvo”, navodi se u odgovoru MUP-a pa smo se upitom obratili i DORH-u, a njihov odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Da je policija razgovarala sa Sovarom u svojoj istrazi, mogli su saznati neke informacije koje bi im sigurno bile od koristi.

Sovar: Kurečić je pokušao napastovati još jednog muškarca

“Znam imenom i prezimenom čovjeka kojega je Kurečić isto pokušao napastovati. To sam rekao i kada sam svjedočio na Kaptolu. Taj čovjek je danas vjeroučitelj. Njega je Kurečiću odveo jedan drugi svećenik. To je bilo kao svodništvo”, otkriva Sovar za Index.

“Za to sam saznao slučajno, našao sam se s tim vjeroučiteljem u poslovnom kontekstu te sam ga nakon tog dijela pitao o njegovim iskustvima jer znam da je i on bio u sjemeništu. Pitao sam ga je li možda imao bliske susrete sa Zvonimirom Kurečićem. Njemu je pao mrak na oči, vidjela se odmah promjena na licu. Pitao me je zašto me to zanima, pa sam mu ispričao što se meni dogodilo s Kurečićem. On je meni ispričao da je Kurečić i njega seksualno napao i da mu je on opalio šamar i otišao. On je još više zamjerio to svećeniku koji ga je odveo Kurečiću, a nakon nekog vremena je zbog toga otišao iz sjemeništa. Završio je teologiju, radi kao vjeroučitelj i ima obitelj”, objašnjava Sovar.

Sovar kaže da je vjeroučitelja kontaktirao kada je cijelu stvar konačno odlučio prijaviti i pitao hoće li mu se priključiti. On je odbio, rekao je da misli da to nema smisla i da ne želi imati problema na poslu. “Njima nitko ništa ne može”, rekao je. Ja poštujem taj stav i zato ne iznosim u javnost njegovo ime. Da me je policija pozvala na razgovor, njima bih rekao ime još jedne Kurečićeve žrtve jer ako se trebaju riješiti problemi, onda se trebaju riješiti.”

“Vjeroučitelj je policiji mogao reći da lažem, ali moja je dužnost da institucijama kažem sve što znam o Kurečiću. Mene policija nikad nije pozvala”, ponavlja Sovar.

Crkveni proces protiv monsinjora Kurečića

No uz istragu civilnih vlasti, Sovarovo otkriće je potaknulo i proces u Katoličkoj crkvi. Sovar je sve prijavio i Kaptolu i svjedočio o tome što mu je Kurečić učinio. Bilo je to u prosincu 2018. godine, a od tada mu se s Kaptola nisu javljali.

“Kaptol je perfidniji od policije. Oni njeguju kršćanski stav pod navodnicima. Ja sam prošle godine u trećem mjesecu poslao mail Ivanu Raku, ispitivaču pred kojim sam svjedočio na Kaptolu još pretprošle godine, o tome što se događa s mojim slučajem. Dobio sam odgovor da oni vode istragu i da će me obavijestiti kad budu imali nekih informacije o tome. Više im se nisam javljao. Oni se nisu meni nakon toga javljali”, kaže Sovar.

Index je poslao upit Tiskovnom uredu Zagrebačke nadbiskupije o tome što se događa u crkvenoj istrazi monsinjora Kurečića, na koji smo dobili ovaj kratki odgovor: “Na crkvenom sudu u tijeku sudski proces koji se odvija prema smjernicama Svete Stolice.”

Podsjećamo, prošlo je 13 mjeseci od Sovarova svjedočenja na Kaptolu. On misli da “oni jednostavno čekaju da Kurečić ode na drugi svijet”.

"O Kurečiću se sve znalo na Kaptolu"

“Ne bi se to događalo na Kaptolu da je sve u redu u Vatikanu. Oni sve to znaju i nadgledaju, o Kurečiću se sve znalo na Kaptolu, moguće je da je bilo i prijava prije moje, ali ti ljudi onda nisu još izašli u javnost. Papa Franjo donosi neke nove momente i pokušava to promijeniti, no ja zapravo od početka mislim da nitko Kurečića neće osuditi”, smatra Sovar.

Prisjeća se: “Kada sam išao svjedočiti na Kaptol, oni su od mene tražili da se nad Biblijom zaklinjem da nigdje više neću govoriti to što sam njima tamo rekao. Potpisao sam i nekakav papir. Možda bi me i mogli tužiti jer sada ovo govorim. Pitao sam ih što njima znači da se ja zaklinjem na Bibliju, rekli su mi da je to važno kako ne bih 'vani govorio o tome'.”

Sovar: Sve sam prijavio po pravilima

Pitamo ga kako se osjeća nakon svega. U konzervativnom hrvatskom društvu kojim dominira moćna Katolička crkva on se usudio moćnog kaptolskog svećenika optužiti za seksualno napastovanje te i svoju priču ispričati u medijima, kako bi ohrabrio i druge žrtve, ali i ukazao na probleme u Katoličkoj crkvi čiji je godinama bio iskreni vjernik.

“Frustrira me što sam učinio sve po pravilima, a rezultata vjerojatno neće biti. Savjetovao sam se s inspektoricom iz Heinzelove koja se bavi takvim slučajevima i koja mi je i rekla da sve to trebao prijaviti. Preporučila je da pošaljem prijavu i na Kaptol te da u njoj navedem da sam sve ispričao na policiji. Imao sam dojam da postoji neki interes da se stvari počnu raščišćavati. Pitam se i bi li me uopće zvali s Kaptola na svjedočenje da im se nije javio novinar i pitao ih o mom slučaju”, rekao nam je Sovar.

Tko je Zvonimir Kurečić?

Zvonimir Kurečić rođen je u Zlataru 1951. godine, a studij teologije i filozofije je završio na Papinskom učilištu Gregoriani u Rimu, gdje je potom i doktorirao.

Nekoliko godina je bio predstojnik Katehetskog ureda Zagrebačke nadbiskupije (1992.-1998.) i prvi predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije (1994.-1998.). Bio je branitelj ženidbenog veza na Ženidbenom sudu Zagrebačke nadbiskupije (1987.-1998.) i sudski vikar Međubiskupijskog suda prvoga stupnja u Zagrebu (2000.-2006.). Predavao je na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu te bio član Povjerenstva za ekumenizam i dijalog Nadbiskupskog duhovnog stola.

Dakle, nema sumnje da je monsinjor Kurečić dio kaptolske moćne elite, što možda objašnjava postupanje policije u istrazi optužbi na njegov račun. Teško je pak povjerovati da će Kaptol osuditi svojeg monsinjora.

Sovar: Vjerujem da ovo društvo možemo učiniti boljim

Za kraj pitamo Marina Sovara je li vrijedilo što se odlučio tako izložiti.

“Svašta sam u životu doživio, preživio sam rat i progonstvo iz mog sela Sotin kraj Vukovara, teško sam se školovao, ali sam uvijek bio optimističan. Vjerujem da ovo društvo možemo učiniti boljem, samo se trebamo riješiti straha. Ja sam ipak sretan što sam izašao u javnost sa svime i prijavio Kurečića jer sam se riješio tereta. Bolje funkcioniram u svakodnevnom životu. Uostalom, to sam napravio zbog svojeg djeteta jer ne želim da se to dogodi mojem djetetu niti bilo kojem djetetu”, zaključuje Sovar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.