Prije 26 godina HVO je srušio Stari most u Mostaru

Screenshot: N1

U Mostaru se danas bacanjem cvijeća u Neretvu te simboličkim skokom Jasmine Krese bez aplauza u 10:16 obilježila 26. godišnjica rušenja Starog mosta, javlja N1.

Godišnjica rušenja obilježena točno u 10:16 

Kao i svake godine, Klub skakača u vodu “MoStari” obilježio je godišnjicu rušenja točno u vrijeme kada se poznati luk mosta urušio u rijeku Neretvu.

Stari most granatiranjem je srušilo Hrvatsko vijeće obrane (HVO) 9. studenog 1993. godine. Pri napadu stradala je cijela stara jezgra u kojoj je bilo nekoliko monumentalnih džamija, medresa i jedini hamam u Hercegovini.

Rušenje mosta trajalo dvadeset dana

Samo rušenje počelo je dvadeset dana ranije, a 8. studenog most je intenzivno gađan s obližnjih planina Planinice i Stotine. Granate su padale i na kule Taru i Halebinku koje su svojevrsni statički uteg mostu.  Nakon dva dana intenzivnog granatiranja u 10:16 9. studenog remek-djelo Mimara Hajrudina, simbol Mostara, je pokleknulo. 

Inače, most je sagrađen po nalogu sultana Sulejmana Veličanstvenog između 1557. i 1566., a građenje je povjereno istanbulskom arhitektu Mimaru Hajrudinu.

Obnova mosta započela 2003. godine

Obnova mosta, koju su financirale Turska, Hrvatska, Nizozemska, Svjetska banka, Europska banka za obnovu i razvoj te Grad Mostar započela je 2003., a završena je u srpnju 2004. godine. Godinu dana kasnije Stari most i stara gradska jezgra Mostara uvršteni su na UNESCO-vu listu kulturne baštine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.