Prije deset godina kod Lampeduse se utopilo 366 migranata

Foto: EPA

TIK pred zoru 3. listopada 2013. brodica koja je krenula iz Libije s gotovo 550 migranata uglavnom iz Eritreje prevrnula se pred obalama talijanskog otoka Lampeduse. Ribari i spasioci uspjeli su spasiti 155 migranata, a iz mora su izvukli 366 tijela. Dok mnoge havarije na Mediteranu prije ili nakon toga nisu ostavile traga, slike stotina lijesova u hangaru zračne luke obišle su svijet i pokrenule niz mjera za spašavanje migranata na moru ispred Libije.

Migranti i dalje masovno stižu u Italiju

Lampedusa i dalje ima ogromnih problema s dolaskom migranata. Ove ih je godine do sredine rujna u Italiju stiglo gotovo 127.000, što je gotovo dvostruko više nego na isti datum lani. Talijanska premijerka Giorgia Meloni pozvala je Europsku uniju da se pridruži pomorskoj misiji kako bi se migranti spriječili u plovidbi Sredozemljem iz smjera sjeverne Afrike. Kazala je kako će poduzeti stroge mjere kao reakciju na porast broja migranata.

Prije nekoliko dana talijanska obalna straža spasila je 177 ljudi, među njima 27 članova posade, s trajekta koji se zapalio na putu od Lampeduse do Porto Empedoclea na Siciliji. Među putnicima na trajektu bila su 83 migranta koji su bili prebačeni s Lampeduse. Tijekom spašavanja obalna straža koristila je vodene mlaznice za hlađenje dijelova trajekta zahvaćenih požarom koji je izbio u strojarnici.

Francuska neće prihvaćati tražitelje azila

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je kako je odlučeno da Njemačka nastavi s primanjem migranata i izbjeglica koji stižu u Italiju, dok Francuska neće prihvaćati tražitelje azila.

"Bila bi pogrešna procjena misliti, pošto migranti stižu u Europu, da moraju odmah biti raspoređeni po Europi i Francuskoj, koja već odrađuje dovoljno", rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin. Prema medijskim navodima, Francuska će uspostaviti novi privremeni prihvatni centar za migrante i izbjeglice koji stižu preko granice s Italijom. Novi objekt trebao bi se nalaziti u Mentonu, s kapacitetom do 200 ljudi dnevno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.