Pernar Petrova usporedio sa Životinjskom farmom, Petrov mu uzeo riječ

Screenshot: YouTube, FaH, Index

TRI MJESECA nakon raspuštanja prošlog, kratkotrajnog, saziva Hrvatskog Sabora zastupnici izabrani u rujnu prisegnuli su i konstituirali deveti saziv Sabora.

Sjednica je završila oko 22 sata, a na kraju su, osim predsjednika Bože Petrova i pet potpredsjednika, usvojene sve točke dnevnog reda.

Tijek događaja:

22:00 Sve točke dnevnog reda usvojene su s više od 90 glasova za

21:05 Ivan Pernar javio se za riječ da bi govorio o iskustvima sa Ministarstvom uprave.

"Vi ste išli na izbore sa pričom kako postoji korumpirana grupa ljudi, skup pojedinaca sa privatnim interesima i koja je nepoštena. Vaša retorika prije i nakon izbora podsjeća me na Orwellovu knjigu Životinjska farma. Ja imam 15 minuta, ako mi oduzimate to pravo, ja ću to ovaj put udovoljiti", rekao je Pernar.

"Čestitam vam na demokraciji, hvala", rekao je Pernar nakon što mu je Petrov uzeo riječ. Neki od zastupnika su počeli pljeskati.

20:30 "Razlog ustrojavanja demografskog ministarstva su negativne demografske tendencije koje imaju negativan utjecaj na zemlju. Temeljna zadaća novog ministarstva je poboljšanje demografske slike. Obitelj je temeljna jedinica društva i njoj će se posvetiti posebna pažnja", rekao je Plenković. Uz to, Plenković upozorava i na važnost razvoja digitalizacije.

20:25 Nakon sat vremena kašnjenja sjednica se ponovo nastavila.

19:30 Nova Vlada imat će 19 ministarstava, imamo i listu. Opširnije

18:25 Petrov je proglasio jednosatnu stanku.

18:22 "Prijedloge zakona smo dobili prije pet minuta, ne postoji teoretska mogućnost da stignemo pročitat. Ovo je silovanje procedure", rekao je Pernar i uložio prigovor. Pernar smatra da su dnevni red sjednice trebali dobiti prije nekoliko dana ili barem ranije danas, da se stigne pročitati.

18:20 Nakon dvadesetak minuta pauze, sjednica je nastavljena. Dnevni red današnje sjednice ima pet točaka.

17:50 "Velike stranke su se dogovorile oko svih stvari, nas nitko nije konzultirao. Članstvo u odborima nosi određene novčane naknade i fotelje. Mi nismo foteljaši i zato smo bili suzdržani. Rekli smo da ćemo dati povjverenje vladi i dati im 100 dana mira. Pri tome i ostajemo", rekao je prvi čovjek HSS-a Krešo Beljak.

17:17 Izglasani su i novi potpredsjednici Sabora. To su: Milijan Brkić (134 za, deset suzdržanih, 4 protiv), Željko Reiner (136 za, 4 protiv, 8 suzdržanih, Gordan Jandroković (136 za, 4 protiv, 8 suzdržanih), Milanka Opačić (132 za, 4 protiv, 8 suzdržanih), Ivan Vrdoljak (130 za, 5 protiv, 10 suzdržanih)

17:15 Svi zastupnici su položili prisegu. Zoran Milanović je praktički utrčao u sabornicu. Opširnije.

17:00 Izvješće novog MIP-a o provedenih izborima i izabranim zastupnicima izabrano je sa 147 glasova. Nitko nije bio protiv niti suzdržan.

16:32 Petrov je posjetio novinarsku sobu u Hrvatskom saboru.

"Mislim da ću više boraviti ovdje nego u svom uredu. Potrudit ću se da vam napravimo bolje uvjete za rad", obećao je Petrov novinarima.

16:30 "Ja ne znam je li Milanović izabran, ako je izabran onda je trebao doći", rekao je sada već bivši predsjednik Sabora Željko Reiner o Milanovićevom nedolasku na sjednicu. 

16:15 U Sabor je navodno stigao i Zoran Milanović. Njega nije bilo na izglašavanju povjerenja Boži Petrovu za predsjednika Sabora.

15:50 Novi zastupnici otišli su na prvu stanku koja će trajati 30 minuta.

15:50 Većinom glasova od 133 za, osam suzdržanih i 4 protiv izabrani su članovi mandatnog izbornog povjerenstva. Članovi su Žarko Tušek (predsjednik), Domagoj Hajduković, Ivan Klarin, Damir Perak, Misla Klarić, Mislav Šimić i Nada Turina.

15:44 Pernar je jedini glasao protiv Petrova. "Protiv Petrova sam glasao iz osobnih i političkih razloga. On poziciju vlasti koristi za loše odluke", rekao je Pernar. Opširnije

15:39 Novi predsjednik Božo Petrov obratio se zastupnicima.

"Vaše povjerenje je moja obveza da ovoj dužnosti pristupim časno i odgovorno. Sjednice ću voditi nepristano, moja je misija i dužnost da Sabor kao najviša institucija bude najreprezentativnije tijelo u Hrvatskoj koje će biti maksimalno učinkovito", rekao je Petrov među ostalim u uvodnom govoru.

15:35 Petrov je izabran za novog predsjednika Sabora, time je Sabor konstituiran. Od 145 pristunih, 132 je glasovalo za, jedan protiv i 12 je bilo suzdržano.

15:31 Ines Strenja Linić čita biografiju Bože Petrova, uskoro slijedi glasanje za predsjednika Sabora.

15:30 Reiner nije potpisom podržao Petrova za novog šefa Sabora. Opširnije

15:20 Od svih stvari na koje je ponosan na prošli saziv Sabora, Reiner je prvo izdvojio vraćanje pokroviteljstva nad komemoracijom na Bleiburgu. Rekao je kako je na taj način završena podjela na "naše i vaše".

"Prekinuli smo ignoriranje europskih standarda, zločin je uvijek zločin", rekao je Reiner.

"Čuvao vas sve dragi Bog, sve zastupnice i zastupnike i jedinu nam državu Hrvatsku", završio je Reiner svoj poduži govor o uspjesima prošlog saziva.

15:18 Nakon predstavljanja, još uvijek aktualni predsjednik Sabora Željko Reiner se obraća budućim zastupnicima.

15.12 U Saboru su i Kolinda Grabar-Kitarović, Josip Bozanić i Tihomir Orešković.

15:10 "Ja ne znam tko će biti predsjednik Sabora, nismo dobili nikakav prijedlog. Ako je to Petrov, da podržat ćemo ga, bez obzira što u startu najavljuje da će kršiti Ustav, Poslovnik i zakone. Današnji prijedlog zakona o ustroju Vlade je normalna stvar, ali sve ono što se planira sutra, nema razloga za njih jer nisu predloženi po Poslovniku. Naš interes je da se konstituira parlament", kazao je Igor Dragovan.

"U ovom trenutku je demokratska praska da, postoji jasna većina, i glasat ćemo kako svi glasaju za sve", dodao je Dragovan.

15.00 "Jutros smo u Mostu ustvrdili iste čelne pozicije u Klubu Mosta, dogovorili smo točke za danas, i uvjete pod kojima ćemo raditi sutra ako danas ne budemo gotovi. Sve današnje točke se odnose na novi ustroj Vlade. Bitno nam je ukidanja prava 6+6 za one koji nisu bili godinu dana u Saboru", rekao je MOST-ov Miroslav Šimić.

14.57 Boris Miletić je kazao kako će IDS biti konstruktivan, kako je samostalan.

"Želimo vidjeti kako će se predsjednik Sabora ponijeti danas, hoće li poštivati Ustav i Poslovnik", rekao je Miletić.

14.53 Furio Radin je kazao kako mu je ovo osmi mandat u Saboru.

"Nisam tražio mjesto potpredsjednika Sabora. To je došlo iz novina. Vjerojatno se činilo logično da zastupnici manjina dobiju to mjesto s 8 glasova. To nam je ponudio HDZ, a onda su reterirali. Tko bi znao zašto", rekao je Radin.

14.49 "Razgovarao sam s predstavnicima INA-e Sisak, mislim da je prioritet zaštititi nacionalne interese na tom području", kratko je rekao Plenković pred ulazak u Sabor.

14.45 MOST-ov ministar Slaven Dobrović nije htio komentirati događanja pred sjednicu.

"Nisam vam ja upućen u te planove", kratko je kazao.

14.40 U Sabor je stigao i HDZ-ov Vladimir Šeks.

14.35 U Sabor je stigao i Josip Manolić.

14.20 Pred Saborom su se okupili i prosvjednici koji su došli upozoriti zastupnike na malverzacije oko INA-e.

13.20 "S obzirom na stanje Podolnjaka, ne ulazim u to kako će se stvari razvijati vezano uz njegovo mjesto u Odboru za ustav. On je izabran u Sabor", rekao je Peđa Grbin.

Osvrnuo se i na izjavu Davora Bernardića o tome da bi SDP mogao uvjetovati potporu Petrovu.

"Mi sada imamo redovan tijek konstituiranja Sabora. Pravilo je da opozicija podrži odluku većine, iako ono što je Bernardić govorio stoji. O Petrovu imamo ozbiljne dvojbe oko njegovih stavova, pitanje je poznaje li on uopće Ustav RH. Ako ne poznaje, kako onda može biti Predsjednik Sabora? Međutim, vladajuća većina postoji i oni će snositi odgovornost za njegovo ponašanje", rekao je Grbin.

13.18 U 14 sati u Sabor dolaze invalidi Domovinskog rata, koji će se zastupnicima obratiti oko HAVC-a.

13.13 HDZ-ovci su nakon zasjedanja Kluba iz dvorane izašli na drugi izlaz kako bi izbjegli novinare.

13.04 "Miroslav Šimić će biti predsjednik Kluba zastupnika MOST-a. Nama je cilj da se krene raditi, da krenemo u smjeru koji smo obećali građanima. Petrov je rekao da je ovo slobodna država, tko će biti na paradama - može, tko će moliti - može", rekao je Miro Bulj te dodao da je Hrvatska demokratska država.

"Danas je ključno izabrati predsjednika i članove tijela".

12.58 Zorica Gregurić i Željko Glasnović donijeli su u Sabor DVD-ove filma o Dvoru na Uni da ih podijele zastupnicima.

12.46 Petrov se u Saboru novinarima N1 televizije očitovao o izjavi o tome da molitelji imaju pravo moliti protiv abortusa pred bolnicom, kao što skupina seksualne manjine ima pravo na gay pride.

"Ja sam lijepo rekao da mi ne smeta gay pride, zašto drugima smetaju molitelji? Moramo biti pošteni prema svim skupinama", rekao je Petrov, komentirajući najavu Bernardića da će tražiti očitovanje Petrova o tome poštuje li prava svih manjina. Opširnije

12.36 Plenković je izjavio kako očekuje da će Sabor danas biti konstituiran te da će sve proći u najboljem redu.

"Svi su dobili mandat od hrvatskih birača i očekujem da će sve proći u najboljem redu", rekao je Plenković. Opširnije

12.27 Andrej Plenković je potvrdio kako je Klub zastupnika HDZ-a konstituiran.

12.22 U Saboru se pojavio i zastupnik Željko Glasnović.

12.12 Doznajemo da će Branko Bačić biti predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a

12.10 U Sabor je stigao i Andrej Plenković te je ušao na sjednicu Kluba zastupnika HDZ-a.

12.08 Doznaje se da je Milanka Opačić SDP-ova kandidatkinja za mjesto potpredsjednice Vlade.

12.00 Novinarima se obratio Igor Dragovan.

"U ovom trenutku ne znamo koliko zastupnika ima Živi zid, Jedina opcija tek danas mora objaviti koliko klubova imaju. Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a je Milanović a Hajdaš-Dončić i ja smo potpredsjednici", rekao je Igor Dragovan.

11.35 Na sjednicu SDP-a su stigli i Bojan Glavašević, Predrag Matić, Boris Lalovac, Sabina Glasovac, Mirando Mrsić i Peđa Grbin.

11.17 MOST-ov Ivan Kovačić promašio je vrata dvorane svojeg kluba, izgleda kako se zastupnik MOST-a još privikuje na zgradu Sabora.

11.10 Zoran Milanović se nije pojavio na sjednici Kluba zastupnika SDP-a.

11.05 Stigli su i Milanka Opačić, Siniša Varga i Davor Bernardić.

11.00 U Sabor su stigli zastupnici SDP-a Gordan Maras, Željko Jovanović, Darko Vidović i Domagoj Hajduković.

10.50 Nekoliko oštećenika RBA Zadruge stoje pred Saborom te dočekuju zastupnike. 

10.45 Klub HDZ-a, pak, sastat će se u 12 sati. Na njemu vjerojatno neće raspravljati o sastavu buduće vlade već samo o saborskom radu. Prema željama njihovog partnera Mosta Sabor bi trebao raditi i ove subote kada bi se pred zastupnicima trebali naći prijedlozi zakona koje još nitko nije vidio i potpuno je nejasno kako Božo Petrov namjerava natjerati zastupnike da tako brzo glasaju.

10.42 SDP još uvijek nije otkrio koga će predložiti za potpredsjednika Sabora, spominje se Milanka Opačić, ali to je još uvijek nepotvrđena informacija. Klub  zastupnika SDP-a trebao bi se sastati u 11 sati i konačno odlučiti i objaviti svoje prijedloge. U SDP-u skrivaju svoje kandidate jer su u procesu izbora novog predsjednika stranke i ne žele nikome od kandidata time dati prednost u unutarstranačkom natjecanju.

Uskoro više...


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.