Prijetio smrću novinarima koji su kritizirali Trumpa, FBI ga uhitio

Screenshot: KCBS-TV

FBI je uhitio i podigao prijavu protiv Amerikanca koji je preko telefona smrću prijetio novinarima Boston Globea, a sve zbog toga što su te novine kritizirale američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegov "prljavi rat protiv medija".

Robert Chain (68) ovog je mjeseca redakciju Boston Globea nazvao više od deset puta i prijetio da će upucati novinare, koje je pritom nazvao "neprijateljima naroda". Istu tu frazu, podsjetimo, opetovano koristi i sam Trump kada govori o "lažnim medijima", odnosno medijima koji o njemu ne pišu u hvalospjevima. 

Prijeti mu do pet godina u zatvoru i novčana kazna od 250 tisuća dolara

Chain je uhićen jučer u svom domu u Encinu, Kalifornija, javlja BBC. Policija kaže da je u njegovom domu pronašla nekoliko komada vatrenog oružja, uključujući pušku manjeg kalibra koju je kupio nedavno.

Ovom Trumpovom obožavatelju sad prijeti do pet godina u zatvoru te novčana kazna od 250 tisuća dolara.

>> Skoro 350 američkih novina protiv Trumpa: "Novinari nisu neprijatelji"

Chain je redakciju prvi put nazvao 10. kolovoza nakon što su ove novine iz Bostona pozvale druge medije u SAD-u da osude Trumpov "prljavi rat protiv medija". The Boston Globe je, naime, tada najavio da će objaviti riječ urednika o "opasnostima napada administracije na tisak" i pozvao druge da učine isto. 343 američke redakcije odazvale su se novinama iz Bostona: The New York Times, Chicago Sun Times, Philadelphia Inquirer, Miami Herald, Dallas Morning News i mnoge druge manje, lokalne novine. Američkim kolegama pridružile su se i britanske novine The Guardian. 

Ovaj zajednički istup američkih medija bez presedana nije, međutim, nimalo pokolebao Trumpa. Jučer je tako ponovno na Twitteru napao "neprijatelje naroda", odnosno "većinu medija" koji su "potpuno nepošteni" i kojima "istina ne znači ništa" jer "imaju samo svoju mržnju i agendu".

 

 

Prijetio novinarima jer su "neprijatelji naroda"

Čak je i UN-ov povjerenik za ljudska prava na odlasku Zeid Ra'ad al-Husein za The Guardian rekao da su Trumpovi komentari "vrlo blizu poticanju na nasilje" i da bi ova retorika "mogla lako dovesti do ozljeđivanja novinara koji rade svoj posao, kao i moguće autocenzure".

U slučaju Boston Globea, srećom, nije došlo do takvog nasilja, ali jest do uvjerljive prijetnje nasiljem. 16. kolovoza, kad je skoro 350 novina objavilo svoje editorijale u obranu slobode tiska od Trumpovih napada, Chain je opet nazvao The Boston Globe i rekao da će "upucati zaposlenike kasnije tijekom dana, u 4 sata popodne". Policija je zbog prijetnje poslala zaštitu ispred redakcije.

Chain nije mogao biti jasniji oko svojih motiva. "Zato što ste neprijatelji naroda i želim da se jebete. Dok god budete nastavili napadati predsjednika, pošteno izabranog predsjednika SAD-a, nastavljajući svoj izdajnički i prevratnički rad, ja ću nastaviti prijetiti, maltretirati i gnjaviti The Boston Globe", rekao je Chain u pozivu 22. kolovoza.

The Boston Globe: Zahvalni smo policiji što je prijetnje shvatila ozbiljno

The Boston Globe je u izjavi za javnost dao do znanja da je zahvalan policiji i FBI-u što su prijetnju shvatili ozbiljno. "Ne bismo mogli ni tražiti snažniji odgovor. Iako je za mnoge naše zaposlenike bilo posebni uznemirujuće dobivati prijetnje na ovakav način, nitko - zaista, nitko - nije dozvolio da to spriječi važan rad naše institucije", izjavio je predstavnik ovih novina. 

Specijalni agent FBI-a Harold Shaw rekao je da uhićenje "treba poslužiti kao upozorenje drugima da ovakve prijetnje nisu spačka, da je to savezni zločin". "Sve prijetnje uzimaju se ozbiljno i nikad ne znamo namjerava li akter prijetnju realizirati svojim postupcima", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.