Prijevoznici ogorčeni novim haračem HRT-a: "Imamo 580 parafiskalnih nameta, svaka šuša nešto hoće"

Foto: FAH

HRT je stotinama tvrtki poslao poziv da se prijave kako bi plaćali pristojbu za svako vozilo koje imaju u leasingu.

"Hrvatska radiotelevizija na temelju podataka iz MUP-a RH o korisnicima motornih vozila u leasingu poslala poziv za prijavu svima onima koji se koriste motornim vozilima u leasingu, a koji nisu evidentirani platiše mjesečne pristojbe za prijamnik u motornom vozilu. Riječ je o nekoliko stotina tvrtki", stoji u odgovoru HRT-a za Index.

O dodatnom nametu porazgovarali smo sa Zvonimirom Šćurecom, predsjednikom Uprave RALU logistike, tvrtke u vlasništvu Luke Rajića.

Tvrtka RALU logistika ima preko 100 kamiona, a Šćurec je za Index je rekao da će im ovo biti još samo jedan u nizu harača.

"Neka naplate i avionima i jahtama koji prolaze Hrvatskom"

"Imamo stotinu parafiskalnih nameta, HUP je jednom napravio popis svih tih harača, svaka šuša danas nešto hoće. Ovo je apsurdno i stvarno nam je svima već dosta silnih apsurda. Treba pustiti ljude da žive i preživljavaju. Radio sluša čovjek koji već plaća jednu pristojbu za slušanje radija i to doma.

Ako su se ovog dosjetili mogli bi uvesti i da kamioni koji prolaze kroz Hrvatsku plate radio pretplatu i svi stranci koji ulaze u zemlju s automobilima jer u njima imaju radio. Pa nek plaćaju i avioni koji voze preko Hrvatske, pa plovila koja dolaze na Jadran, svi oni slušaju radio nekažnjeno", ironičan je Šćurec, kojemu je dosta kojekakvih nameta koje mora plaćati.

Kaže kako će mu biti najlakše da izvuče radio iz kamiona pa firma neće imati nijedan RTV prijemnik.

Direktor Čazmatransa: Plaćamo silne namete i ZAMP-u i HRT-u

O toj smo temi porazgovarali i s direktorom tvrtke Čazmatrans Draganom Marinovićem koji nam je rekao kako oni već plaćaju RTV pristojbu kao i ZAMP.

"Plaćamo sve te silne namete, od ZAMP-a do HRT-a. To nas sve skupa dodatno financijski opterećuje, no na žalost tako stoji u zakonu i ne možemo ništa protiv toga. Bilo bi dobro kad bi se išlo u izmjene tih zakona i to bi rado podržali, ali eto na kraju krajeva nismo mi ti koji odlučujemo", rekao je Marinović u razgovoru za Index.

Bivši predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika, a danas lobist za promet u Bruxellesu, Marijan Banelli za Index je rekao da pomno prati sve što se događa u Hrvatskoj pa je tako upoznat i s odlukom HRT-a da šalje pozive svim korisnicima motornih vozila u leasingu da moraju plaćati RTV pristojbu.

Takvim postupkom, Banelli je ogorčen, ističući kako je riječ o velikom nametu.

"Sad zamislite nekog tko ima netko tko ima 20 kamiona, koliko godišnje mora dati samo HRT-u, a gdje su ostali nameti. Simpatična je to lova za HRT, a to što 90 posto vremena ti kamioni voze u inozemstvu u inozemstvu to ih nije briga.

Relacija prijevoza od Zagreba do Münchena danas košta 600 eura, a troškovi su 500 eura, još ako je vlasnik kamiona pa plati i vozača, ostane mu 20 eura i onda se uvede još ovakav namet.

Ja sam pokušavao nešto napraviti, no kod gospode u bivšoj Vladi nisam naišao na razumijevanje. Moja poruka bi bila da se ne ide đonom na te ljude", rekao je Banelli.

"Prijevoznici su punili kompletan proračun za zdravstvo"

Naglasio je i kako se značajno smanjio broj prijevoznika koji su bili itekako opterećeni zbog visokih cijena goriva.

"Recimo 2014. je čak 9 posto prijevoznika sudjelovalo u proračunu RH, koliki je ujedno proračun zdravstva, znači da su prijevoznici punili zdravstvo. Danas je brojka prijevoznika pala na 3,8 posto. Toliko ih sad puni proračun, a država im mora pomoći jer donose čisti novac u proračun, stoga dajmo im da dišu. Mi ne razmišljamo gospodarski, nemojmo pljuvati u posudu iz koje jedemo. Imamo 580 parafiskalnih nameta, to ne smiju činiti, to nisu reforme, to je samo novi porez", rekao je Banelli.

Istaknuo je kako hrvatska politika nikako nema empatije prema onima koji pune proračun.

Predlaže da im HRT, ako već mora uzimati novac, naplati jednomjesečnu pristojnu, da plate 80 kuna po vozilu za godinu dana.

"Neka im se jednom godišnje uzme, to su ogromna sredstva za HRT koja do sad nisu ni dobivali, a sad oni to žele silom uzeti, nešto što nije ni bilo njihovo", rekao je Banelli.

Budući da je u stalnom kontaktu s prijevoznicima, smatra kako će oni, umjesto da plaćaju, na kraju samo povaditi radio prijemnike iz svojih vozila.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.