Pripremite se za svibanj - mjesec prosvjeda i štrajkova

"AKO SE najava Vlade pokaže istinitom, a to je da neće isplatiti plaće za dane provedene u štrajku, sindikati javnih službi ponovno će organizirati štrajk i to 'za plaćanje štrajka'.", poručio je danas pregovarački odbor Sindikata javnih službi najavljujući kako bi se taj drugi ili "koji već po redu" štrajk i prosvjed, trebao održati na dan lokalnih izbora u nedjelju 17.svibnja, a mogao bi se i nastaviti do ispunjena zahtjeva.  

Prosvjedi na dan izbora

Podsjetimo, predstavnici Vlade, prije svega potpredsjednica Jadranka Kosor oštro se obrušila na najavu svibanjskih prosvjeda i štrajka djelatnika javnih službi. Tako je jučer na sjednici Gospodarsko socijalnog vijeća oštro zaprijetila kako se neće plaćati dani provedeni u štrajku.

Štoviše, Kosor je oštro i rezolutno poručila kako se štrajkovi i prosvjedi nikako ne mogu dobro reflektirati na gospodarstvo. No, sindikalci, koji se i dalje ne mogu i ne žele pomiriti sa smanjenjem plaća u javnim službama, što je nakon propalih pregovora odlučila učiniti Vlada uputivši Saboru na hitno usvajanje Zakon o osnovici plaća javnih službi, poručuju kako će opet štrajkati kako bi im se to platilo i to na dan izbora.

Oko 180 tisuća ljudi u štrajku i prosvjedima?

Procjenjuje se kako članova sindikata prosvjete, znanosti, zdravstva, kulture i socijalne skrbi ima oko 70 posto od 180.000 zaposlenih u javnim službama, a prema najavama svi bi se oni ili barem većina trebali naći na ulicama u svibnju.

U tijeku je referendum na kojem se članovi sindikata izjašnjavaju jesu li štrajk ili ne, a ukoliko referendum bude "uspješno" proveden pretpostavlja se kako će socijalni izrazi nezadovoljstva biti organizirani između 11. i 15. svibnja. Prema dosadašnjih najavama, sasvim sigurno to neće biti jednodnevni štrajk već kombinacija štrajkova i prosvjeda do ispunjenja zahtjeva.

Počelo je...

Danas je tako skupom na Ekonomskom fakultetu  u Osijeku započela svojevrsna uvodna turneja prosvjeda u četiri najveća hrvatska grada a nastavit će se sljedećih dana u Rijeci, Splitu i Zagrebu. Tako je čelnik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić podsjetio vladajuće kako sindikati obrazovanja, znanosti, zdravstva, kulture i socijalne skrbi ne pripremaju štrajk zato što im je vlada odlučila smanjiti plaće za šest posto, nego i zbog toga što žele zaposlenima u tim službama osigurati perspektivu nakon izlaska zemlje iz krize.


"Ne dirajte minimalnu plaću jer neće imati na ulici samo javne službe već sve radnike i studente", poručio je Ribić danas komentirajući najavu Vlade kako bi u lipnju mogla smanjiti iznos minimalne plaće.


 

I.Ć.
Foto: Sandra Šimunović (Cropix)/Index (Arhiva)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.