Prisegnuo novi slovački premijer

Foto: Hina

SLOVAČKI predsjednik Andrej Kiska imenovao je novu vladu i nazočio je polaganju prisege premijera Petera Pellegrinija, samo nekoliko tjedana nakon što je ubojstvo istraživačkog novinara izazvalo političku krizu u zemlji i srušilo vladu.

Ubojstvo Jana Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnirove izazvalo je najveće prosvjede u Slovačkoj od pada komunizma, navode lokalni mediji.

Istraga korupcije


Kuciak je istraživao korupciju u visokim političkim krugovima ljudi u vladajućoj stranci. Njegova nezavršena reportaža objavljena je nakon njegove smrti.

Oporba i organizatori prosvjeda desetaka tisuća Slovaka, koji su natjerali dosadašnjeg premijera Roberta Fica da zbog ta dva ubojstva podnese ostavku, ne namjeravaju prekinuti prosvjede diljem zemlje.

Oni strahuju da će Fico, koji ostaje na dužnosti čelnika vladajuće stranke SMER, imati preveliki utjecaj na Pellegrinijevu vladu te da unatoč promjenama u vladi stare vladajuće koalicije neće biti istraženo ubojstvo novinara ni korupcija niti infiltracija talijanske mafije i sumnjivih slovačkih biznismena među dužnosnike SMER-a.

Pellegrini bi trebao sudjelovati na summitu EU-a kasnije u četvrtak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.