Pritisak EU-a popustio: Hrvatska ipak otvara 23. poglavlje?



VIŠEMJESEČNA sumnjičavost dijela zemalja članica EU-a, a prije svih Velike Britanije i Nizozemske, oko napredovanja Hrvatske u reformiranju sektora pravosuđa, konačno je popustila i Hrvatska bi uskoro trebala otvoriti sporno pregovaračko poglavlje 23 koje se odnosi na pravosuđe i temeljna prava.

Iako su najave otvaranja poglavlja 23 još uvijek neslužbene, potvrde o tome stižu iz vrlo visokih diplomatskih izvora, a slične je obavijesti, kako se čini, već dobila i hrvatska Vlada, tvrdi Jutarnji list.

Čini se da je svoj stav o suradnji Hrvatske s Haškim tribunalom u posljednjih nekoliko mjeseci ublažio i sam glavni haški tužitelj Serge Brammertz, koji doduše još uvijek vjeruje da Zagreb nije učinio dovoljno da potraži sporne topničke dnevnike iz Oluje, no njegov stav više nije onako krut i isključiv, pa se i tu nalaze temelji za blagonakloniji stav Londona i Amsterdama prema nastavku pregovaračkog procesa. No većina medija ipak tvrdi kako su ključnu ulogu u "otopljavanju“ dosadašnjih hladnih pogleda iz dijela EU-a prema Zagrebu imali američki lobisti, koji su posljednjih nekoliko tjedana bili vrlo aktivni u razgovorima sa visokim predstavnicima Unije.

Otvaranje poglavlja 23 ovisi o današnjem susretu Brammertza sa šefovima vlada EU-a  

Američki ministar za ratne zločine u Zagrebu Stephen Rapp nedavno je tako izjavio da je suradnja Hrvatske sa Tribunalom potpuna, a to je kasnije potvrdio i američki potpredsjednik Joe Biden nakon sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor. Ministar Rapp je razgovarao i s najvišim predstavnicima britanske i nizozemske vlade, pred kojima je branio američke tvrdnje o suradnji Hrvatske i Haaga.

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz danas bi, između ostaloga, svoj izvještaj o suradnji zemalja regije sa Tribunalom, trebao predstaviti šefovima diplomacija zemalja članica EU-a. Očekuje se da će Brammertz, doduše, i dalje inzistirati na tome da Hrvatska još nije predala sporne topničke dnevnike, no većina analitičara tvrdi da bi to izvješće ipak trebalo biti znatno blaže od dosadašnjih, te da bi u njemu trebalo biti dovoljno pozitivno intoniranih izjava koje će uvjeriti skeptične Veliku Britaniju i Nizozemsku da dadu svoj pristanak za otvaranje poglavlja 23.

Ipak, isti stručnjaci upozoravaju da Hrvatska ne smije stati sa započetim reformama pravosudnog sustava niti sa suradnjom sa Tribunalom, jer bi se, ukoliko se to dogodi, sve moglo vratiti na početak, a otvoreno pregovaračko poglavlje u tom bi slučaju bilo teško zatvoriti. takav bi scenario, pak, doveo u pitanje već postavljen plan o kompletnom dovršetku pregovora između Hrvatske i EU krajem ove ili na samom početku iduće godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.