Pročitajte zašto mnogi smatraju da Iran i SAD već vode "tajni rat"

MEĐUNARODNA zajednica iranski ratni nuklearni program pokušava zaustaviti sankcijama, no glavni "svjetski policajac" SAD se u rušenju režima u Teheranu služi i nekim drugim sredstvima, na koje iranski režim odgovara svojim akcijama.

Mnogi smatraju kako se takve akcije već mogu nazvati "tajnim ratom" između SAD-a i Irana, piše ABC. Kao dokazi tog rata navode se napadi na američke vojnike smještene u Iraku i Afganistanu koje izvode tajne iranske snage nazvane Qoods. U napadima na Amerikance se često služe sa improviziranim eksplozivnim napravama proizvedenima u Iranu. Kao drugi dokaz navodi se američka manipulacija i kontaminacija dijelova i materijala koje Iran kupuje od drugih država kako bi ga koristili za svoje raketne i nuklearne programe.

Meksikanci za Irance trebali bombardirati Washington

Iranska elitna postrojba Quds je pokušala regrutirati paravojne postrojbe od meksičkog narko kartela Zeta kako bi izvršili teroristički bombaški napad u Washingtonu. Kao još jedan dokaz američkog odgovora navodi se uništavanje putem računalnih virusa iranskih nuklearnih centrifuga u akciji poznatoj pod imenom Stuxnet. Iranci su kao odgovor oformili jedinicu koja se treba baviti "internetskim ratovanjem". Dokaz rata je neuobičajeno veliki broj eksplozija u glavnim postrojenjima u Iranu, uključujući i centar za razvijanje projektila, kao i u rafinerijama te na naftovodima.

Američke bespilotne letjelice često lete iznad iranskih nuklearnih postrojenja. Iranci su već ranije srušili dvije takve letjelice, a nedavno su došli i u posjed još jedne. Amerikanci su s druge strane uhvatili mrežu iranskih i libanonskih špijuna koji su se pokušali "infiltrirati" u tajnu kompjutersku komunikacijsku mrežu američke službe CIA. Kao dokaz rata se pojavljuju i ubojstva iranskih nuklearnih stručnjaka na ulicama Teherana. Sumnja se kako njih ubijaju agenti koje plaća Izrael. Amerikanci su već navodno ubacili svoje izvidničke timove u Iran.

Obama nije sklon ratu u Iranu

Ovo su samo neki dokazi na temelju kojih se može zaključiti da se između Irana i SAD vodi "tihi rat". Hoće li on prerasti i u pravu invaziju kakvu smo gledali u Iraku i Afganistanu ovisi o političkoj odluci u Washingtonu. Mnogi smatraju kako američki predsjednik Barack Obama neće krenuti u ofenzivu prije predsjedničkih izbora sljedeće godine, jer bi mu još jedan skupi rat mogao odnijeti glasove. A, tek je ovaj tjedan pobjedonosno proglasio kraj rata u Iraku. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.