Ovih troje sudaca Ustavnog suda glasalo je protiv većine, pročitajte zašto

Foto: Ustavni sud

USTAVNI sud Republike Hrvatske prošlog je tjedna s većinom od 10 glasova nasuprot 3 donio niz odluka kojima je odbacio sve tužbe protiv postupanja Stožera civilne zaštite RH, zaključivši samo da je privremena zabrana rada nedjeljom bila protuustavna, dok je sve ostalo bilo u skladu s Ustavom i zakonima.

Ta tri glasa pripadaju ovim sucima: Andreju Abramoviću, Goranu Selancu i Lovorki Kušan. Oni su jedini bili za to da o odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite raspravljaju javno. Abramović je još na početku pandemije u stručnom članku upozorio na ustavnopravnu problematičnost ovlasti i odluka Stožera, dok je Selanec inzistirao da se o svemu tome odlučuje prije parlamentarnih izbora, što je Šeparović odbio.

Pročitajte njihova izdvojena mišljenja o odlukama stožera.

"Ustav nije slastičarnica u kojoj svatko bira ono za što u datom momentu ima najbolji apetit. Ako dvije norme konkuriraju, onda jednu od njih svakako treba, a drugu nikako ne treba primijeniti. Usput rečeno, ustavne norme se ne 'aktiviraju', one su stalno aktivne, kao i sve norme svih važećih zakona i propisa. Ustav i zakoni su na snazi, a ne u hibernaciji", napisao je između ostalog Abramović.

Izdvojena mišljenja troje sudaca by Index.hr on Scribd

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.