Profesor o rastu cijena: Plin će ići jako gore

Screenshot: N1

PROFESOR zagrebačkog Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Igor Dekanić komentirao je za N1 televiziju cijene energenata i mjere koje vlada poduzima da olakša situaciju.

Govoreći o posljednjoj vladinoj odluci, da mjere produlji još dva tjedna, Dekanić je kazao kako je takva odluka dobra.

Dekanić: Cijena plina će ići jako gore

"Mi imamo energetsku krizu prouzročenu ratom. Sve vlade funkcioniraju po načelima kriznog menadžmenta, to znači da interveniraju iz tjedna u tjedan što je manje moguće", objasnio je Dekanić i dodao kako će zbog odluka vlade sigurno doći do prigovora od strane malih distributera, koji će "reći da to nije dovoljno, da su oni sada na nuli".

Kazao je i kako će na tržištu oscilirati cijene sirove nafte, ali da će cijena plina u narednom razdoblju ići jako gore te da će dobro profitirati opskrbljivači koji su plin kupili prije, npr., tri tjedna.

"Hrvatski su distributeri mali, zato ih vlada i štiti"

"Dok god rat ne smanji intenzitet, do tad će biti ovako kako je", naglasio je Dekanić. Objasnio je da na tržištu vlada načelo po kojemu uvijek najbolje prolaze oni veliki.

"Hrvatski su distributeri mali, a zato će ih vlada i dalje štititi", kazao je. Na pitanje hoće li onda ovo biti udarac za velike igrače, rekao je da će oni opet protestirati.

"Najbolje će u ovoj situaciji proći veliki, ali oni američki i bliskoistočni. Oni će mijenjati rusku naftu u Europi, a cijene su visoke. Naši veliki će se opet buniti i reći da se na temelju malih uništava njih. To je klasična priča u ekonomiji", objasnio je Dekanić.

Ima osjećaj da ne bi trebalo biti nestašice plina

Na pitanje o tome kako bi se mogle kretati cijene plina Dekanić je kazao:

"To je posljedica rata u Ukrajini, činjenica je da je Hrvatska konačno shvatila da je LNG terminal dobar projekt. Sad je on realiziran, LNG terminal je u hrvatskom vlasništvu i mi praktično imamo dobavni pravac i pogodno mjesto za dobavu plina čak i mimo plinovoda kojim dolazi ruski plin. Drugo pitanje je cijena, cijene su ujesen više. Imam osjećaj da ne bi trebalo biti nestašice, a za cijene se ne zna, sve ovisi o ratu u Ukrajini."

"Mi uvozimo više energije nego što trebamo. Hrvatska nikad ne može biti energetski neovisna, ali može smanjiti uvoznu energiju i sudjelovati u razvoju sustava. Energetski mogu biti neovisne Kina ili Saudijska Arabija. Danas je to i SAD, ali neće biti još dugo. Cijena opstanka civilizacije je pitanje gospodarenja energijom", zaključio je Dekanić.

O porastu cijena: Neki će ovo podnijeti, neki neće

Na pitanje koliko će još vlada moći intervenirati u cijene i kako će to podnijeti mali distributeri, rekao je: "Dok god traje energetska kriza, vlada je prisiljena na te kratkoročne mjere. Neki će ovo podnijeti, neki neće, vlada ih mora slušati jer se radi o 20 posto opskrbe tržišta i radi se o domaćem kapitalu i domaćoj radnoj snazi. Tako će to ići dok kriza traje."