Projekt Sanaderove suradnice predstavljat će Hrvatsku na EXPO-u 2020. u Dubaiju

Screenshot: N1

''ZEMLJA koja inspirira velike umove'' slogan je pod kojim će se Hrvatska predstaviti na najvećoj svjetskoj gospodarskoj izložbi EXPO Dubai 2020. godine, a idejno rješenje projekta izložbenog prostora dobio je konzorcij u kojem je i tvrtka Biance Matković, nekadašnje desne ruke jednog od najzanimljivijih umova hrvatske politike - Ive Sanadera.

Natječaj za izradu idejnog rješenja hrvatskog paviljona na EXPO-u 2020. u Dubaiju, njegovu implementaciju, održavanje i deinstalaciju provela je Hrvatska turistička zajednica, a posao je vrijedan oko osam milijuna kuna.

Nacionalni odbor EXPO-a 2020., na čijem je čelu ministar turizma Gari Cappelli, odabrao je projekt zajednice ponuditelja koju predvodi Real Grupa, a u njoj su još i arhitekt Ante Vrban, koji je najširoj javnosti postao poznat po projektu crkve u Kninu, te tvrtka Morium d.o.o. u vlasništvu Biance Matković.

Bivša "kraljica Banskih dvora" i prijatelj Josipe Rimac u projektu koji će predstavljati Hrvatsku u Dubaiju

Biancu Matković mediji su svojedobno nazivali kraljicom Banskih dvora. Bila je predstojnica ureda premijera u vrijeme Ive Sanadera te se smatralo da na njega ima velik utjecaj. Nakon njegovog pada još je nekoliko godina bila u politici, a od 2012. godine posvetila se vođenju svoje tvrtke.

Morium d.o.o. registriran je za računovodstvene, knjigovodstvene i revizijske djelatnosti te porezno savjetovanje. Prošle godine imali su prihode od oko 1,7 milijuna kuna i bruto dobit od 920 tisuća kuna. Tvrtka ima samo jednu zaposlenu osobu čija plaća iznosi oko 4700 kuna.

U konzorciju koji je osvojio natječaj je i tvrtka arhitekta Ante Vrbana, inače bliskog prijatelja HDZ-ovke Josipe Rimac, bivše kninske gradonačelnice i sadašnje državne tajnice u Ministarstvu uprave, s kojom se zbližio tijekom uređenja crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Kninu. Uređenje ove crkve, najveće ikad izgrađene u Hrvatskoj, koštalo je 40 milijuna kuna.

Vrbanova nova tvrtka Architect Ante Vrban d.o.o. koja je dio ovog konzorcija, posluje od prošle godine i ima tri milijuna kuna prometa, 200 tisuća bruto dobiti i četiri zaposlena. No bivša tvrtka Onyx grupa d.o.o. u kojoj je suvlasnik i preko koje je poslovao zadnjih 10-ak godina, u blokadi je već 245 dana.

Tema EXPO-a ''Povezivanje umova, stvaranje budućnosti''

Na EXPO-u 2020. očekuje se 25 milijuna posjetitelja, a radi se o najvećem globalnom, nekomercijalnom događaju od velikog gospodarskog značaja koji otvara mogućnost pristupa tržištima Afrike, Azije, Europe, Amerike, odnosno tržištima s ukupno 3,2 milijarde potrošača.

Tema EXPO-a 2020. je ''Povezivanje umova, stvaranje budućnosti'' (Connecting Minds, Creating the Future), a paviljon za hrvatsko predstavljanje nalazit će se unutar tematskog parka "Mobilnost", dok će tema hrvatskog paviljona biti "Mobilnost uma" (Mobility of the Mind).

Hrvatski paviljon će, prema odabranom idejnom rješenju, s vanjske strane biti inspiriran crvenim kvadratima, dok će se u unutrašnjosti nalaziti multimedijski prikazi hrvatske prirodne i kulturne baštine, izumitelja, umjetnika te drugih poznatih osoba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.